Velkualla järjestetään Saaristotalohankkeen päätöstapahtuma 27.1.

Velkualla vietetään Saaristotalohankkeen päätöstapahtumaa ensi lauantaina. Kuva: Katariina Mäkinen-Önsoy.

NAANTALI. Pro Sinervo ry:n Saaristotalohanke hyvästelee Velkuan koulun päätöstapahtumallaan lauantaina 27. tammikuuta kello 14–17. Saaristotalohanke on kaksivuotinen Velkuan ja Livonsaaren alueella toiminut Leader-hanke.

Hankkeen päämääränä on ollut tuoda esille saaristolaisuutta, saaristokulttuuria ja -perinteitä kaiken ikäisille suunnatuille toiminnoilla. Hankkeen puitteissa on tehty perinteenkeruuta vanhemman polven saaristolaisia haastattelemalla ja saaristokasvatusyhteistyötä Velkuan koulun kanssa.

Saaristotalohankkeessa on myös järjestetty kuukausittain keskustelutilaisuuksia ja temaattisia retkiä Velkuan ja Livonsaaren alueen merkittäviin luonto- tai kulttuuriperintökohteisiin, toteutettu työpajoja ja lyhytkursseja sekä osallistuttu Velkualla järjestettyihin vuodenaikaistapahtumiin.

Tiina Saaresrannan osa-aikaisesti vetämä hanke on edistänyt alueen yhdistysten välistä yhteistyötä. Alueen asukkaat ovat tehneet hankkeen toiminnat mahdolliseksi vapaaehtoistyöllään, jota on hankkeen aikana kirjattu noin 730 tuntia.

– Päätöstapahtumassa saamme muun muassa kuulla livonsaarelaisen laulaja–lauluntekijä Catie Flemingin laulua ja musisointia sekä katsella Pro Sinervo ry:n perinnevideoita, joissa kesällä 2016 haastatellut velkualaiset kertovat elämästään Velkuassa menneinä vuosikymmeninä, Saaresranta kertoo.

Mirkka Mattheiszen esittää videoteoksen, joka on kooste keväällä ja syksyllä 2017 järjestetyistä Kuvan juhlaa -retkistä Palvassa ja Teersalossa. Teos juhlistaa velkualaista luontoa ja ympäristöä valokuvien, runojen ja piirrosten kautta.

Tilaisuus huipentuu ohjattuihin ulkoleikkeihin sään salliessa sekä työpajaan, jossa voi valmistaa oman vieheen Suomen vapaa-ajankalastajien keskusjärjestön Janne Antilan ohjauksessa. Kaikille avoin ja maksuton tempaus järjestetään yhteistyössä Velkuan kalastajaseuran kanssa.

Saaristotalon kahviosta voi ostaa suolaista ja makeaa paikallisherkkua ja Livonsaaren ja Velkuan yhdistykset esittelevät toimintaansa.

TSS