RAISIO. Raision seurakunnan uusi sururyhmä aloittaa toimintansa tiistaina 30. tammikuuta kello 17. Sururyhmä on tarkoitettu aikuisille ihmisille, jotka ovat menettäneet läheisen ja ovat valmiita keskustelemaan menetyksestään ja surustaan ryhmässä. Iltoihin kuuluu kahvitarjoilu, kuulumisten vaihtoa, lyhyt alustus, ryhmäkeskustelua ja mahdollisuus myös henkilökohtaiseen keskusteluun. Osallistujien käytössä on myös surukirjaston valikoima aiheeseen liittyvää lukemista.

Ryhmää ohjaa pastori Teppo Lummikko.

– Meillä on ollut Raisiossa sururyhmiä jo useita vuosia. Ryhmät alkavat aina syksyllä ja alkuvuodesta. Paras aika tulla mukaan on noin puoli vuotta menetyksen jälkeen. Oleellista on se, että pystyy jo puhumaan tapahtuneesta, Lummikko sanoo.

Ryhmästä kiinnostuneita hän kehottaa soittamaan etukäteen.

– Yritämme keskustella jokaisen ryhmään tulevan kanssa ennen ensimmäistä kokoontumista ja selvittää, onko vertaistukiryhmi oikea tukimuoto juuri tällä hetkellä, hän sanoo.

Lummikon mukaan ryhmät ovat tähän saakka toimineet hyvin ja surevat ovat saaneet apua ja tukea surusta selviytymiseen.

– On hyvä, jos on ystäviä, joiden kanssa surusta voi puhua. Jakaminen auttaa jaksamaan ja jatkamaan eteenpäin. Joskus kuitenkin vaikeista asioista puhuminen on helpompaa sellaisten ihmisten kanssa, jotka ovat vastaavanlaisessa tilanteessa, mutta eivät tuttuja, joskus on asioita, joista on vaikea puhua oman lähipiirin kanssa. Ryhmän kaikkia jäseniä sitoo vaitiolovelvollisuus. Usein puhumme elämän asioista varsin laajasti, mutta jokaisesta ryhmästä muodostu tietysti omanlaisensa, sanoo Lummikko.

Surusta selviämisessä on Lummikon mukaan käytetty eri aikoina erilaisia keinoja.

– Nykyään ei ajatella, että surutyö kestäisi jonkin tietyn ajan. Menetyksen kokemus muuttaa ihmisen loppuelämäksi, mutta suru muuttuu vähitellen muistosuhteeksi, Lummikko selittää.

Sururyhmään osallistuminen on maksutonta, eikä se edellytä kirkon jäsenyyttä.

Janica Vilen