Paimion uusi nuorisovaltuusto järjestäytyi ja asetti tavoitteet alkavalle kaudelle: Enemmän vaikutusvaltaa ja positiivisempi mielikuva nuorista!

Paimion uuden nuorisovaltuuston jäsenet ovat Joona Laaksonen (takana vas.), Markus Lempiäinen (takana oik.), (edestä vasemmalta) Janette Helskyaho, Viivi Pajumaa, Konsta Gröndahl ja Veikko Paavilainen. Kuvasta puuttuvat Mikael Laaksonen, Saara Vähämiko, Aada Sevon ja Kia Kuisma.

Paimion uusi nuorisovaltuusto kokoontui viime viikonloppuna Turun Hirvensaloon suunnittelemaan tulevaa toimintaansa. Jäsenten mukaan tärkeää on saada nuorten ääni kuuluviin, vaikuttaa nuorten asioihin ja lisätä positiivista mielikuvaa nuorista. Viime kesänä astui voimaan lakiuudistus, jonka mukaan nuorisovaltuustot ovat pakollisia jokaisessa kunnassa.

PAIMIO. Turun Hirvensalossa sijaitsevassa Auran Tähti Poikien Partiolaisten majassa kokoontui viikonloppuna 26.–28.1. uunituore Paimion nuorisovaltuusto. Valtuustossa osa on jo aiemmin toiminnassa mukana olleita nuoria, mutta puolet on uusia tekijöitä. Puheenjohtajana toimii Konsta Gröndahl, varapuheenjohtajana Viivi Pajuluoma ja sihteerinä Kia Kuisma. Jäseniä ovat Veikko Paavilainen, Markus Lempiäinen, Mikael Laaksonen, Saara Vähämiko, Janette Helskyaho, Aada Sevon ja Joona Laaksonen.

– Olemme viikonlopun aikana lähinnä kokoustaneet ja tutustuneet toisiimme, alustaa valtuuston puheenjohtajana toimiva Konsta Gröndahl.

Nuorten kanssa mökkiviikonloppua viettämässä ollut nuorisotyöntekijä Miika Koski on avauskokoontumiseen tyytyväinen.

– Toiminta aloitetaan nyt puhtaalta pöydältä ja uusien jäsenten myötä saadaan uusia näkökulmia. Nuorin jäsen on 8.-luokkalainen ja vanhin on syntynyt vuonna 2001, Koski kertoo.

Nuorisotyöntekijä Miika Koski vietti viikonloppua yhdessä nuorten kanssa.

Nuoriso esille edukseen

Vielä tässä vaiheessa nuorisovaltuusto on tulevasta toiminnastaan melko vaitonainen, mutta jotakin voi jo nytkin paljastaa.

– Haluamme innostaa muitakin mukaan nuorten asioita edistämään, minkä vuoksi esimerkiksi viemme aloitelaatikoita kouluihin. Lisäksi on tulossa erilaisia tapahtumia, joista varma jo on Paimion nuorisotalolla järjestettävä yötapahtuma, puheenjohtaja Gröndahl valottaa.

Sen lisäksi, että paimiolaisnuorilla on palava halu vaikuttaa, haluavat he myös parantaa nuorison mainetta. Paimiossa tapetilla on ollut muun muassa närkästystä herättänyt nuorten moporalli.

– Useasti tuntuu siltä, että nuorista tuodaan esille vain negatiivisia asioita, ja sitten kun olisi jotakin kehuttavaa, sitä ei tuoda. Haluamme tehdä näkyväksi nuorten hyviä puolia ja sitä, että nuoret pystyvät tekemään myös hyvää, kertoo varapuheenjohtaja Viivi Pajuluoma.

Paimion nuorisovaltuuston tämän vuoden iskulause kuuluukin: ”Nuoriso esille edukseen”.

Lakiuudistus lisää nuorten vaikuttamismahdollisuuksia

1.6.2017 astui voimaan lakiuudistus, jonka mukaan nuorisovaltuustot ovat jokaisessa kunnassa pakollisia.

– Lakiuudistuksen myötä nuorten mielipidettä kysytään voimakkaammin ja näin nuorilla on pakollisestikin uskottavuutta. Tämä on tärkeää, sillä nuorten näkökulma ei ole välttämättä aina samanlainen kuin muilla, puheenjohtaja Gröndahl muistuttaa.

Suomen nuorisovaltuustot kokoontuvat jonkin verran vuosittaisissa tapahtumissa, mutta nuorisotyöntekijä Kosken mukaan yhteistyötä voisi olla enemmänkin.

– Turun seudulla tähän on ollut vähän yritystäkin. Nuorisovaltuustolle toivoisin kaupungin taholta määrärahoja muutaman tonnin enemmän ja myös nuoriso-ohjaajien näkökulmaa voisi tuoda hieman enemmän esiin, Koski pohtii.

Yleisesti ottaen Koski on Paimion nuorisovaltuustotoimintaan kuitenkin varsin tyytyväinen.

– On hienoa, että nuorisovaltuustoon on tullut porukkaa ja toiminta on saatu joka vuosi jatkumaan.

Jaakko Virrankoski