Länsi-Turkuun avataan yksityinen luontopäiväkoti

Kuva: Norlandia Päiväkodit Oy.

TURKU. Länsi-Turun Pläkkikaupunkiin Lukkosepänkadulle avataan uusi yksityinen ja luontopainotteinen päiväkoti syksyllä 2018. Norlandian luontopäiväkoti Puistossa on viisi ryhmää 0–6-vuotiaille lapsille.

Luontopäiväkodissa lasta tuetaan kehittämään positiivista luontosuhdetta sekä ohjataan kestävään elämäntapaan.

– Luonnossa lapsen osallisuus, pitkäkestoinen ja luova leikkiminen, monipuolinen liikkuminen ja ympäristön havainnointi sekä tutkiminen korostuvat. Kestävän elämäntavan oivaltaminen, kierrätys ja luonnon omien antimien hyödyntäminen oppimisessa ja leikkivälineinä ovat tärkeä osa luontopäiväkodin arkea, Norlandian henkilökunta selittää.

Pihaan on tulossa marjapensaita, nuotiopaikka ja istutuslaatikoita lasten käyttöön.

– Päiväkodin läheisyydessä oleva metsä sinällään jo kannustaa luonnon tutkimiseen ja oivaltamiseen. Koko henkilökunta tullaan kouluttamaan metsämörriohjaajiksi ja sen myötä retkeillään viikoittain, kertoo Norlandia päiväkotien aluejohtaja Katriina Kärki.

Päiväkodissa opitaan viihtymään ulkona säällä kuin säällä. Ulkoilua on luvassa useita tunteja päivässä. Päivälepo on kuitenkin sisätiloissa. Toiminnassa korostuvat erilaisten luonnonilmiöiden tutkiminen ja oivaltaminen, säännöllinen retkeily ja kestävään elämäntapaan ohjaaminen.

Sisätiloihin rakennetaan viidelle ryhmälle omat tilat ja lisäksi sali.

Puisto on yksityinen päiväkoti, johon haetaan palveluseteliä Turun kaupungilta.

– Myös Raision kaupungille tulemme hakeutumaan palvelusetelituottajaksi sekä tarvittaessa muihinkin lähikuntiin, Kärki sanoo.

Luontopäiväkoti Puisto on Norlandian neljäs päiväkoti Turun seudulla. Norlandialla on entuudestaan Ruskolla luontopäiväkoti Apila ja Liedossa päiväkoti Soittorasia. Suunniteilla on myös Turkuun Varissuolle päiväkoti Ilo ja Uuteenkaupunkiin luontopäiväkoti Luoto. Päiväkotitoiminnan lisäksi Norlandia järjestää esiopetukseen liittyvää varhaiskasvatusta neljällä koululla. Työntekijöitä on melkein 500.

Norlandia Päiväkodit (alkuperäiseltä nimeltään Tenava päiväkodit) perustettiin kahden lastentarhanopettajan toimesta Espoossa vuonna 1994. Nyt Norlandia Päiväkodeilla on 49 päiväkotia 24 kunnassa ympäri Suomen.

Janica Vilen