Seutusanomien kirja-arvioissa vinkkejä pukin konttiin

Kirjat ovat vuodesta toiseen suosituimpia joululahjoja. Seutusanomat tutustuivat muutamiin tämän syksyn uutuuksiin. Mukana lasten ja nuorten kirjoja sekä yksi elämäkerta aikuisille.

Soiva joulukuusi – koukuttava lahja 2–4-vuotiaalle

Soiva joulukuusi

Tammi 9/2017

16 s.

KIRJA-ARVIO. Soiva joulukuusi on nappivalinta lapselle, joka opettelee laskemaan. Kuusen mallisessa kirjassa on seitsemän värikkäästi kuvitettua aukeamaa, joissa valmistaudutaan jouluun. Viimeisellä aukeamalla avataankin sitten jo paketteja joulukuusen alla.

Sivuilla on paljon katsottavaa ja etsittävää. Sivujen alareunassa on kerrottu, kuinka monta käpyä, tonttua tai kettua sivulla on. Valmiiden vastausten lisäksi laskettavaa voi helposti keksiä itse lisää. Seutusanomien koelukutuokioon osallistui 2- ja 3-vuotiaat lapset, jotka molemmat innostuivat ja saivat onnistumisen kokemuksia, mutta haastetta riittää varmasti vielä monille 4-vuotiaillekin.

Kirjan parissa saa helposti kulumaan vajaan puoli tuntia, jos laskee kaiken, mitä löytää. Siinä ajassa aikuinen saattaa jo kyllästyä soivan kirjan yhteen ainoaan joulusävelmään Kulkuset, kulkuset, mutta pienet lapset lähes poikkeuksetta rakastavat sitä, että saavat painaa nappia ja kuulla saman sävelmän uudelleen ja uudelleen. Nappiparisto on helppo vaihtaa, joten kirjasta riittää iloa useammalle joululle.

Lukutuokion jälkeen pahvisen kirjan voi pystyttää pöydälle kuuseksi, sillä etukannen ja takakannen saa kiinnitettyä toisiinsa tarran avulla.

Kirjan kuvituksissa on huomioitu mukavasti kulttuurien moninaisuus. Esimerkiksi Korvatunturin työpajalla ahkeroi monenlaisia tonttuja. Sukupuolet taas istuvat aika tiukoissa stereotypioissa. Yhdellä aukeamalla lasketaan tyttöjä ja poikia, eli käytännössä pitkähiuksisia ja lyhythiuksisia lapsia. Viimeisellä sivulla tyttö saa lahjaksi nuken ja poika junan.

Janica Vilen

 

 

Heinähattu ja Vilttitossu on alati uusiutuva lasten suosikki kohta 30 vuoden takaa

Sinikka ja Tiina Nopola: Heinähattu, Vilttitossu ja Jouluvintiö

Tammi 9/2017

88 s.

KIRJA-ARVIO. Vuodesta 1989 ilmestyneestä Nopolan siskosten Heinähattu ja Vilttitossu -kirjasarjasta on nyt julkaistu 17. osa. Tässä jouluisessa tarinassa riiviönä tunnettu Vilttitossu muuttuu yhtäkkiä ihan ihmeen kiltiksi. Kattilakoskella Heinähattu ja vanhemmat jo luulevat, että Vilttitossun pitkittynyt uhmaikä on ohi ja kodissa on vihdoin rauha ja järjestys. Vilttitossulla on kuitenkin syynsä tehdä hyviä tekoja ja olla kiltimpi kuin koskaan. Hän on kuullut, että tontut kurkkivat ikkunoista ja mitä kiltimpi lapsi sitä enemmän lahjoja.

Hauskojen kommellusten kautta päästään jouluaattoon, joka ei mene ihan Vilttitossun suunnitelmien mukaan, mutta opettavaisessa tarinassa saadaankin lopulta paljon parempi joulu kuin kukaan osasi toivoa. Ja samaan joulujuhlaan mahtuu väkeä myös oman perheen ulkopuolelta.

Yli viisivuotiaille suunnattu kirja on Salla Savolaisen kuvittama ja yhtä ilmeikäs kuin aiemmatkin kirjasarjan osat. Kuvitusta on jokaisella sivulla ja teksti on sen verran suurta, että lukutaitoiselle lapselle kirja on oiva valinta. Sitä ajatellen kirja onkin jaettu sopivan mittaisiin lukuihin.

On hämmästyttävää, miten Heinähatun ja Vilttitossun hullunkurinen sisaruus saa aina vain uusia käänteitä, vaikka ensimmäisestä osasta on kulunut pian 30 vuotta. Kirjasarja alkaa olla siinä iässä, että ensimmäiset fanit voivat jo lukea kirjoja omille lapsilleen.

Janica Vilen

 

 

Jouluinen satu malttamattomalle taaperolle

Riikka Jäntti: Pikku hiiren joulu

Tammi 10/2017

48 s.

KIRJA-ARVIO. Riikka Jäntin Pikku hiiren joulu on oiva valinta joulua odottavalle taaperolle, jonka kanssa harjoitellaan malttia odottamisen ja esimerkiksi joulukalenterin luukkujen avaamisen suhteen. Vaikka odotus meinaa käydä pikkuiselle liian raskaaksi, maltti palkitaan lopussa, kun joulu koittaa juhlaruokineen ja lahjoineen. Kirja sopii erityisen hyvin yhden vanhemman perheessä asuvalle lapselle, sillä kirjassa Pikku hiiren perheeseen kuuluvat hänen lisäkseen äiti, mummi ja ukki. 

Kirja on osa kirjasarjaa, jossa ovat ilmestyneet aiemmin Pikku hiiri, tuuliviiri ja Pikku hiiri saa vieraan. Jäntti on sekä kirjoittanut että kuvittanut kirjansa. Kuvat ja sanat soljuvat kauniisti yhteen ja tunnelma on herkkä ja jouluinen.

Janica Vilen

 

 

Pähkinä purtavaksi kouluikäisille lukijoille

Martin Widmark: Lasse-Maijan etsivätoimisto – Junan arvoitus

Tammi 2017

90 s.

KIRJA-ARVIO. Lasse-Maijan etsivätoimisto -kirjasarjan vuonna 2009 ilmestynyt osa Junan arvoitus on julkaistu värikuvitettuna ja suomennettuna. Kujeileva kuvitus ja suurikokoinen teksti tuovat kirjan nyt entistä helpommin lapsen yksin luettavaksi. Kirja sopii hyvin kouluikäiselle lukijalle, joka kiinnostuu arvoituksista. Lasten dekkarissa on itse asiassa sen verran monta rosvoepäiltyä ja alibia, että kyllä aikuistakin kiinnostaa kuulla loppuratkaisu.

Tällä kertaa koulutoverit Lasse ja Maija ovat lähdössä junalla Lassen isoisän luo. Samaan junaan sattuu vanha tuttu poliisimestari, jonka tehtävä on vartioida 500 000 euron rahasäkkiä. Poliisi kuitenkin epäonnistuu tehtävässään. Kesken rauhallisen matkan joku vetää hätäjarrusta ja juna pysähtyy. Pian käy ilmi, että rahat ovat kadonneet, mutta onneksi Lassen ja Maijan etsivätoimisto on samassa junassa.

Jo yhdeksäs Lasse-Maijan etsivätoimisto tarjoaa taas yllätyksellisen ja sopivan jännittävän lukuhetken pienimmille dekkareiden ystäville. Ruotsissa Lasse-Maijan etsivätoimisto -kirjat ovat jatkuvasti myyntilistojen kärjessä. Nyt ne ovat saavuttaneet Suomessakin suursuosion – eikä ihme!

Janica Vilen

 

 

Inspiroiva tietokirja pelaaville nuorille

Elina Lappalainen ja Jussi Kaakinen: Miten pelejä tehdään? – Nyt pelittää!

Tammi 8/2017

48 s.

KIRJA-ARVIO. Tieto-Finlandia voittaja ja Finlandia Junior -ehdokas Elina Lappalainen osuu nappiin myös uusimalla teoksellaan Miten pelejä tehdään? – Nyt pelittää! Kyseessä on pelaaville lapsille suunnattu tietokirja, jossa on myös kiinnostava tarina.

Tarinassa samalla luokalla opiskelevat Sofia ja Oliver lähtevät tutustumaan Sofian koodari-äidin työhön pelifirmassa. He pääsevät testaamaan peliyhtiön uusinta pian julkaistavaa peliä ja lisäksi heidän tehtävänään on suunnitella oma peli. Tarinan lomassa lukijalle esitellään helpolla, kattavalla ja inspiroivalla tavalla, miten pelejä tehdään ja keitä kaikkia pelin tekemiseen tarvitaan. Kuvitetut tietoiskut nivoutuvat tarinaan kuin itsestään ja sivuilla on myös vinkkejä siihen, miten lukija voi suunnitella oman pelin.

Kirjassa on myös opettavainen osuus, jossa kerrotaan pelaamisen hyvistä puolista: Pelit voivat olla yhteistä aikaa kavereiden kanssa ja jotkut pelit ovat hyvinkin kehittäviä. Varjopuolena ovat liiallisen ruutuajan haittavaikutukset ja esimerkiksi pelit, joissa edetäkseen täytyy koko ajan käyttää rahaa. Kasvatuksellisessa kirjassa Oliverin on vaikea ymmärtää, miksi hän ei saisi pelata, vaikka äiti istuu koneella ylitöissä ja isä katsoo telkkarista jalkapalloa kommentoiden sitä sosiaaliseen mediaan. Kirja kannustaakin perheitä uppoutumaan peleihin yhdessä.

Kirjassa kerrotaan havainnollistaen, millaista on hyvä pelimusiikki, miten käskyjonot syntyvät, miten hahmoja animoidaan ja miten RGB-värit toimivat ja miten pelejä voidaan jatkokehittää niin, että niiden parissa voi viihtyä vaikka vuosia. Kirja tarjoaa mukavasti työkaluja luovalle lapselle, joka on kiinnostunut pelaamisen lisäksi pelien suunnittelusta.

Jussi Kaakisen kuvitus ja grafiikka palvelevat kirjaa täydellisesti.

Janica Vilen

 

 

Elämäkertakirjallisuutta Paimiosta, urheilusta ja menestymisestä kiinnostuneille

Petteri Ala-Kivimäki: Yrjövuori. The Finn, urheilutähtien luottomies

Nemo 2017

240 s.

KIRJA-ARVIO. Marko Yrjövuoren tarina on mielenkiintoinen matka ryysyistä rikkauksiin, aivan kuten mikä tahansa Yhdysvaltojen huippu-urheilusarjan tarina. Tämä matka ei tosin ala slummeista, vaan pienestä Paimion kaupungista ja päättyy kahden mestaruussormuksen, presidentti Obaman tapaamisen ja urheilullisen sukelluksen jälkeen takaisin Varsinais-Suomeen.

Paimiossa syntynyt ja kasvanut Yrjövuori päätti jo nuorena jättävänsä kotikylänsä tomut ennen pitkää. Hän kertoo kirjassaan, miten Paimiosta oli kiire pois. Katkeruus rakkaudettomaan lapsuuteen muuttuu voimavaraksi, jonka avulla nuori urheiluhieroja nousee Baltian mahakelkkailumestariksi, puurtaa pitkiä päiviä tavoitellen amerikkalaista unelmaa, ja lopulta täysosuman jälkeen huomaa, mikä elämässä on oikeasti tärkeää.

Kirjailija Petteri Ala-Kivimäki on onnistunut kirjoittamaan tekstin helposti luettavaan muotoon ja itse tarina nousee pääosaan. Tarina tuntuu etenevän kronologisesti ja matkan varrella Yrjövuori törmää kaikelle kansalle hyvinkin tuttuihin henkilöihin. Elämän nurja puoli Hollywood-kyltin kupeessa on jätetty silottelematta. Yrjövuori on hyvin rehellinen matkalleen osuneista vaikeuksistaan.

Lukuelämyksessä jää kaipaamaan syventävää tarinaa nimenomaan itse Yrjövuoresta. Kirjassa käydään todella kattavasti läpi, miltä Kobe Bryant vaikuttaa Yrjövuoren silmin ja keitä supertähtiä hän tapaa, vaikkakin vain pintapuolisesti. Itse päätähteä, Yrjövuorta, raapaistaan vain pintapuolisesti.

Kirja on ehdottomasti jokaiselle tähteydestä unelmoivalle ja huippu-urheilusta kiinnostuneille henkilölle räätälöity teos, joka tempaa mukaansa. Samalla se kertoo, mikä on pienten suomalaisten kylien hyvyys. Paimion seurakunnan nuorisotoiminta antoi pakopaikan, ja välittävän aikuisen räjähdysherkälle nuorelle. Vaikka Yrjövuori koki tulleensa hylätyksi lähimmäistensä toimesta, kasvoi hänestä välittävä ja rakastava puoliso sekä isä. Lämmön aistii teoksesta.

Mikko Seppälä