Seurakuntakolumni: Haluan minimalistisen joulun!

KOLUMNI. Ei turhia tavaroita, ei kinkkua, eikä ylimääräistä hössötystä. Tällaisen joulun haluaisin. Haluaisin, että paketissa olisi hyviä, kestäviä arvoja ja asioita. Isoin paketti pitäisi sisältää rakkaiden ihmisten läsnäoloa. Suurin joululahja olisi se, kun tietää läheisillä olevan asiat hyvin. Lahjan ytimessä olisi tietoisuus: rakkaat ihmiset ovat toiveikkaita ja uskovat tulevaisuuteen. Se ei nimittäin ole mitenkään itsestään selvää. Se on lahjaa kaikille meille, jos lapset ja lapsenlapsemme jaksavat rakentaa tätä maata toiveikkaasti. Silloin tästä tulee todellinen Suomi, jossa kaikilla on hyvä olla.

Nyt kun luettelen näitä asioita tähän minimalistisen joulun listaan, alan uskoa, että tämähän vasta onkin todellinen rikas ja yltäkylläinen joulu! Huomaan, että näitä kaikkia lahjoja minun mahdollista saada. Saan paketissa iloa, läheisyyttä, toivoa ja rakkautta. Jouluni ei tule olemaan mitenkään köyhä. Tästä tulee joulu, jossa pieni on suurta. Tämä on mahdollista, kun kerran kaksi tuhatta vuotta sitten Jumala suostui antamaan koko rakkauden pieneen kääröön antamalla Jeesuksen syntyä tähän maailmaan.

Niin paljon on kätkettynä pieneen kääröön. Raamattu, maailman luetuin kirja, sanoo, että Hänessä on viisauden ja tiedon aarteet kätkettynä. Meille luvataan vielä, että Jumala on rikas antaja kaikille, jotka häntä avuksi huutavat. Tämä rikkaus on vielä kaiken lisäksi kestävää laatua. Sen arvo ei häviä aikojen saatossa. Se on rikkaus, joka kantaa ja antaa toivoa lapsille ja lapsenlapsille.

Minä ainakin haluan paljon rakkautta lahjaksi. Se on elämän perusta ja voima. Varmasti Jumala haluaisi antaa sitä enemmänkin kuin mitä pystyn ottamaan vastaan. Sylini on ollut niin täynnä kaikkea muuta, etteivät sinne aina mahdu oikeat, kestävät lahjat. Lahjapaketit ovat kuitenkin Jumalalla valmiina. Hän odottaa avoimia sydämiä ja tyhjiä käsiä. Hän tahtoo, että ojennamme kätemme kohti todellista lahjaa, Jeesusta Kristusta. Hän tahtoo, että otamme tämän lahjan vastaan, niin, että se täyttää koko sydämemme ja sylimme.

Jumalakin antoi kaikkensa pienen vauvan muodossa. Lahja on täydellinen ja se antaa iloa ja voimaa vuoden jokaiseen päivään. Ja on suuri ilo saada kertoa taas tänä jouluna tämä ilouutinen: Jeesus Kristus on lahja ylitse muiden.

Pyytäkäämme Jeesusta Kristusta, joulun Herraa, sydämiimme!

Marja Saantola

Naantalin seurakunnan

kappalainen