Paimion Nuorten Tupa täytti 5 vuotta

Nuorten pajaohjaaja Jenni Leponiemi piti Tehdastiellä avoimia ovia Nuorten Pajan 5-vuotissynttäreiden kunniaksi.

Paimion Nuorten Tuvalla on tällä hetkellä hiljaista, mikä tarkoittaa yleensä sitä, että nuorilla on työ- ja opiskelupaikkoja riittämiin.

PAIMIO. Paimion Nuorten Tuvalla vietettiin 5-vuotissynttäreitä 14. joulukuuta avoimien ovien ja kakkukahvien merkeissä. Tuvalla järjestetään pajatoimintaa 16–29-vuotiaille paimiolaisille ja sauvolaisille, joilla ei ole työ- tai opiskelupaikkaa. Pajatoiminnassa keskitytään arjen hallintaan: harjoitellaan päivärytmissä pysymistä, ruuanlaittoa ja siivousta. Kun peruasiat ovat kunnossa, aletaan miettiä opiskelu- tai työpaikkoja.

Lisäksi Nuorten Tuvalla pidetään avointa pajaa tiistaisin kello 9–14. Se on matalan kynnyksen kohtauspaikka kaikille 16–29-vuotiaille.

– Silloin tänne voi tulla tekemään ruokaa, pesemään pyykkiä, tulostamaan tai juomaan kahvia ja samalla saa opastusta vaikka erilaisten lomakkeiden täyttöön tai mihin ikinä tarvitseekaan apua, kertoo pajaohjaaja Jenni Leponiemi.

Tähän mennessä Nuorten Tupa on tavoittanut jo lähemmäs sata nuorta. Ensimmäisinä vuosina pajalle otettiin 20 nuorta vuodessa. Tänä vuonna nuoria on ollut vain yhdeksän – tällä hetkellä yksi ainoa. Se on yleensä hyvä merkki.

– Aika moni on lähtenyt uravalmennuksiin ja työkokeiluihin, kertoo Leponiemi.

Lisäksi moni nuori on siirtynyt Toimintakeskus Apilaan. Paimion kaupunki on mukana valtakunnallisessa kokeilussa, jossa työvoima- ja yrityspalveluja tarjotaan alueellisesti kunnan tuottamina palveluina. Varsinais-Suomessa kokeiluun osallistuvat Paimion kaupungin lisäksi Turun, Raision ja Naantalin kaupungit.

Kokeilukuntien työttömistä työnhakijoista kokeilun piiriin kuuluvat kaikki alle 25-vuotiaat työnhakijat ja yli 12 kuukautta yhdenjaksoisesti työttömänä olleet henkilöt. Paimion kaupungin tavoitteena kokeilussa on pienentää merkittävästi paikkakunnan työttömyysprosenttia. Kokeilu alkoi elokuussa ja jatkuu vuoden 2018 loppuun.

Parkki-toiminta jatkuu

Erityisnuorisotyöntekijä Mia Lemberg oli myös käymässä synttärikahveilla ja kertoi hyviä uutisia: Syksyn ajan tauolla ollut Paimion kaupungin ja seurakunnan vetämä parkki-toiminta jatkuu tammikuussa. Parkki on vapaaehtoista katupäivstystoimintaa, joka on pääsääntöisesti alaikäisiin nuoriin kohdistuvaa auttamistyötä.

– Koko kevät ja kesä oli jo tosi hiljaista. Elokuussa meillä ei ollut enää ainuttakaan vapaaehtoista mukana. Huhuilimme pitkään netissä ja muualla, että nyt pitäisi aktivoitua, mutta kun innokkuutta ei löytynyt, laitoimme pillit pussiin. Tämä oli ensimmäinen kerta 25 vuoden aikana, kun toiminta jouduttiin laittamaan katkolle, kertoo Lemberg.

Parkkitoiminnan loputtua alkoi ilmetä ilkivaltaa, muun muassa Paimion urheilukentällä, Villen kuntokeitaalla ja Sauvon skeittiparkilla.

– Se herätti päättäjät, ja he halusivat Parkin takaisin. Ja onhan se niin, että mitä enemmän aikuisia näkyy kaupungilla sitä vähemmän häiriökäyttäytymistä yleensä on, Lemberg sanoo.

Koska vanhempien joukosta ei olla vieläkään löydetty vapaaehtoisia, toiminta laitetaan 26. tammikuuta käyntiin valtuutettujen toimesta.

– Olemme lähettäneet haastekirjeen kaikille valtuutetuille. Jokaiselle valtuustoryhmälle tulee oma päivistysvuoro, jossa on aina mukana myös joku seurakunnalta tai kaupungilta. Seurakunta lähettää samanlaisen haastekirjeen kirkkovaltuutetuille, kertoo Lemberg.

Lemberg uskoo, että tällä systeemillä saadaan hoidettua kevät. Syksyllä aletaan haastaa mukaan esimerkiksi urheilu- ja nuorisoseuroja. Ja vapaaehtoiset vanhemmatkin saavat tulla mukaan vaikka joka kerta. Kaikille katupäivystäjille tarjotaan iltapalat ja maksutonta koulutusta. Vapaaehtoisten ei tarvitse ilmoittaua, riittää, kun saapuu Wanhalle seurakuntatalolle kello 20.

Parkkitoiminnassa mukana olevat vapaaehtoiset ovat tehneet vuosien saatossa arvokasta työtä ja hoitaneet monia läheltä piti -tilanteita. Yksi niistä on painunut erityisesti Lembergin mieleen:

– Muutamia vuosia sitten juuri ennen joulua koulujen päätöspäivänä mentiin Tillille ja kuultiin heti, että kolme nuorta on tosi huonossa hapessa jossain. Silloin oli toistakymmentä astetta pakkasta ja he olivat juoneet pirtua. Yksi nuori löytyi niin kohmeessa, että ei olisi tarvinnut kauaa enää olla kadoksissa, kun olisi ollut henki pois. Sitten soitettiin ambulanssi. Toinen pääsi omin voimin Tillille ja hänellekin piti tilata ambulanssi. Kolmas oli päässyt muistaakseni kotiin omin avuin, Lemberg muistelee.

Mikä sitten voi olla syynä vapaaehtoisten hupenemiseen?

– Kaikki varasti tietävät, että Parkki on. Tiedon puutteesta se ei voi olla kiinni, mutta se perjantai-ilta on haastava. Ihmisillä on omia kiireitä ja yhtä monta syytä kuin on vanhempaakin. Se on surullisinta, jos vanhemmat sanovat, etteivät tule siksi, että oma nuori on kieltänyt, Lemberg vastaa.

Nuorisovaltuusto mukaan yhteistyöhön?

Paimioon valittiin joulukuun alussa uusi nuorisovaltuusto, joka järjestäytyy tammikuussa. Vanhasta ryhmästä jatkavat kaikki muut paitsi ikänsä puolesta lopettamaan joutuva puheenjohtaja Jarno Määttänen. Ensi vuonna valtuustossa ovat siis vanhoista Konsta Gröndahl, Kia Kuisma, Markus Lempiäinen, Mikael Laaksonen ja Veikko Paavilainen. Uusina jäseninä mukaan tulevat Janette Helskynaho, Saara Vähämiko, Aada Sevon, Joona Laaksonen, Katariina Santalahti ja Viivi Pajuluoma.

Viime vuonna puolet porukasta tippui matkasta kesken kauden. Tammikuussa aloittaa siis puolta suurempi ryhmä. Nuorten Pajalla on heitelty ajatuksia yhteistyöstä nuorisovaltuuston kanssa, mutta sitä suunnitellaan tarkemmin ensi vuonna.

Janica Vilen