NAANTALI. Naantalin vihreä valtuustoryhmä jätti 11. joulukuuta pidetyssä valtuuston kokouksessa Mirva Maineen tekemän ja vihreiden, sdp:n ja vasemmistoliiton allekirjoittaman aloitteen subjektiivisen päivähoito-oikeuden palauttamisesta 1.8.2018 alkaen.

Naantali on tehnyt päätöksen subjektiiviseen päivähoidon rajaamisesta 1.8.2017. Rajaus tarkoittaa, että kotona olevan vanhemman lapsilta rajataan oikeus varhaiskasvatukseen 20 tuntiin viikossa. Naantali on myös määritellyt tarkkaan, milloin lapset voivat oikeutensa varhaiskasvatukseen käyttää. Päivähoitoa on tarjolla maanantaista perjantaihin klo 8–12 tai kolmena päivänä viikossa.

– Oikeus varhaiskasvatukseen tulisi modernissa maailmassa nähdä ennen kaikkea lapsen subjektiivisena oikeutena. Useat tutkimukset painottavat, että joustavat ja riittävät mahdollisuudet varhaiskasvatukseen lisäävät lapsen hyvinvoinnin edellytyksiä eksponentiaalisesti. Hiljattain julkaistun tutkimuksen mukaan subjektiivisen päivähoidon rajaus ei ole saanut aikaan säästöjä, aloitteessa todetaan.

– Laadukas, monipuolinen ja palveleva varhaiskasvatus on vetovoimatekijä, jota Naantalilla ei ole varaa jättää käyttämättä, Maine ja muut aloitteen allekirjoittaneet toteavat.

Lisäksi vihreä valtuustoryhmä allekirjoitti aloitteet viisivuotiaiden maksuttoman varhaiskasvatuksen aloittamisesta sekä Viialan ryhmäkodin otosta päiväkotikäyttöön.