Mielipide: Seurakunnalle ja Seutusanomille sinivalkoinen kiitos

MIELIPIDE. Vuosi 2017 oli erittäin sinivalkoinen koko maassa. Sadan vuoden itsenäisyys ei ole itsestäänselvyys ja sitä onkin juhlittu monin hienoin tavoin. Itsekin korteni kekoon kannoin. Suomen Sotaveteraaniliiton järjestämässä sävellyskilpailussa sai Teemu Koivulan säveltämä ja minun sanoittamani kappale Miten muotoilla voi kauneimman kiitoksen erityisen kunniamaininnan.

Laulusta tuli osa esi- ja varttuneemmillekin koululaisille suunnattua, valtakunnallista opetuspakettia. Laulu esitettiin Suomen Sotaveteraaniliiton 60-vuotisjuhlassa veteraaneille ja heidän läheisilleen, presidenttiparinkin ollessa paikalla. Myöhemmin kilpailun satoa ja opetuspaketin sisältöä kuultiin Finlandia-talossa pidetyssä konsertissa. Laulun merkitystä itselle ei voi kuvailla, tunne toivottavasti välittyy kuulijalle. Tulevana vuonna laulua tullaan kuulemaan lisää eri tilaisuuksissa ympäri Suomea.

Samassa sarjassa itselle suurien tapahtumien joukossa on Ylioppilaskunnan laulajien järjestämä valtakunnallinen kilpailu, jossa etsittiin tähän päivään istuvaa lippulaulua. 70 kappaleen joukosta yksi voitti, Tuomo Tiitisen säveltämä ja minun sanoittamani Sinivalkoisen lippumme alla. Laulun kantaesityksessä Espoon Haltiassa oli paikalla myös sisäministeri Paula Risikko. Yksi laulu voi viedä uskomattomiin tilaisuuksiin, upeiden ihmisten äärelle. Sellaisia mahtui vuoteen monta.

Lisäksi itsenäisyyspäivänä me tekijät saimme lukuisia viestejä siitä, kuinka laulumme oli ollut osa sinivalkoista juhlintaa niin lähellä kuin kauempanakin. Tykkäyksiä facebookkiin sateli jopa naapurimaista tutuilta ja tuntemattomilta. Itse painan peukkua Seutusanomille ja Maskun seurakunnan kirkkokuorolle. Ei ole automaattista, että mediassa ollaan hereillä silloin kun syytä olisi. Helsingin Sanomissa oli iso juttu, mutta Seutusanomien hieno kirjoitus ja asiaan ajan kanssa paneutuminen toi tekijällekin hyvän mielen.

Maskussa itsenäisyyspäivää juhlittiin juhlavalla tilaisuudella Kankaisten kartanossa. Kiitos Maskun seurakunnan kirkkokuorolle siitä, että kyseisessä tilaisuudessa halusivat esittää myöskin paikallista osaamista. Komeasti kajahti lippulaulu ja esitys kosketti syvältä. Tuntui hyvältä, että onnistuminen omallakin paikkakunnalla noteerataan. Tekeminen laulujen sanoittamisen saralla jatkuu kuten myös muukin kirjoittaminen. Suurta kiitollisuutta tunnen siitä, että saan asua ja elää tässä upeassa maassa. Jos johonkin voisin vaikuttaa niin siihen, ettei ketään jätettäisi yksin.

Päivi Jalo, Masku