Mielipide: Kaarinan kaupungin talousarviossa on jokaiselle jotain

MIELIPIDE. Me sosialidemokraatit olemme erittäin tyytyväisiä Kaarinan vuoden 2018 talousarvioon, koska nyt hyväksyttiin monia tärkeinä pitämiämme asioita, viime kevään vaalilupauksiamme. Vaaliohjelmassamme me lupasimme, että ”Jokaisella lapsella on oikeus hyvään ja turvalliseen varhaiskasvatukseen.”, joten on ilo todeta, että alusta asti vastustamamme päivähoidon subjektiivisen oikeuden rajaus on poistettu 1.1.2018 alkaen. Tämä rajauksen poisto oli yksi tärkeimmistä tasa-arvohankkeistamme tälle valtuustokaudelle ja on hienoa, että saimme sen läpi jo ensimmäisenä vuonna.

Yhtä tärkeä tavoite meille oli, että varhaiskasvatuksen ryhmäkokoja ei kasvateta. Sekin onnistui. Tämän näemme tärkeäksi paitsi lasten, myös osaavan ja ammattitaitoisen henkilöstön hyvinvoinnin kannalta. Meillä Kaarinassa on onnistuttu viime vuosina lisäämään varhaiskasvatushenkilöstön hyvinvointia niin paljon, että esimerkiksi sairauspoissaolot ovat vähentyneet olennaisesti ja ryhmäkokojen pitäminen kohtuullisena tukee tätä kehitystä

Lupasimme myös, että ”Kaarina on koulutuksen ja kasvatuksen edelläkävijä”, jota turvaamaan saatiin lisämäärärahoja tuntikehykseen ja oppimateriaaleihin. Varsinkin oppimateriaalien ränsistynyt kunto on herättänyt paljon keskustelua menneinä vuosina, sitä korjaamaan on tarkoitettu esittämämme 190 000 euron lisäraha.

Yksi tärkeistä vaalilupauksistamme oli: ”Koulujen ja päiväkotien terveellinen sisäilma turvataan jatkuvalla rakennusten ja laitteiden kunnossapidolla, peruskorjauksilla ja tarvittaessa uudisrakennusinvestoinneilla”. Hovirinta peruskorjataan ja Valkeavuoreen rakennetaan kokonaan uusi koulu. Tulemme tekemään lujasti töitä sen eteen, että peruskorjaus Hovirinnassa onnistuu ja että jatkossakin sisäilma-asioihin suhtaudutaan vakavasti.

Lupasimme myös huolehtia yleisesti Kaarinan vetovoimaisuudesta kasvukuntana ja etenkin ihmisten hyvinvoinnista. Hovirinnan sauna- ja ravintolarakennuksen toteuttaminen pääsee käyntiin, lähiliikuntapaikkoja toteutetaan frisbeegolfradasta koirapuistoon, päiväkotien pihoja piristetään jne.

Yksi iso lisä kaupungin harrastusmahdollisuuksiin ja vetovoimaisuuteen on suuri liikuntahalli, joka mahdollistui Valkeavuoren koulujen rakentamisen yhteydessä.

Talousarvio sisälsi paljon muitakin hyviä asioita, kuten esimerkiksi terveyskeskuksen lääkäriresurssia parannettiin ja ikäihmisten palvelutori Eerikki aloittaa toimintansa maaliskuussa. Liikuntapaikat, virkistysmahdollisuudet ja sote- palveluihin satsaukset edistävät kaikkien kaarinalaisten hyvinvointia.

Lopuksi on hyvä todeta, että yksin me emme näitä asioita saaneet aikaiseksi, vaan hyvässä yhteistyössä muiden puolueiden kanssa. Demarit pitävät sen minkä lupaavat, siksi kanssamme on helppo neuvotella.

Kaarinan SDP:n kunnallisjärjestö