Loimu makealla voitolla joulutauolle

Kuva: Tuomas Pelto.

LENTOPALLO. Jouluotteluteemalla Team Lakkapäätä Kerttulassa isännöinyt Loimu antoi uskollisille kannattajilleen mieluisan joululahjan. Kuuden ottelun mittainen tappioputki katkesi oranssimustien kaadettua rovaniemeläisvieraansa suoraan kolmessa erässä sunnuntaina 17. joulukuuta. Loppunumeroiksi kirjattiin 3–0 (25–23, 25–17, 26–24).

Lähtökohta syyskauden viimeiseen liigamatsiin ei ollut helppo. Kuuteen otteluun venynyt tappioputki (neljä liigamatsia ja Suomen Cupin tuplamittelö Hurrikaania vastaan) painoi hartioilla upean syyskauden vetäneen Team Lakkapään saavuttua vierailulle. Lisämausteena ottelussa oli kaksikon parin viikon takainen kohtaaminen Rovaniemellä, jossa kotijoukkue vei Loimua kuin litran mittaa.

Tällä kertaa osat vaihtuivat. Oli Loimun vuoro viedä tanssia. Vakuuttavan työnäytteen vetäneet isännät katkaisivat tylyn tappioputkensa. Voiton makeudessa oli tervetulleita kaikuja Loimun alkukauden voittoputken saloista. Tuolloin isoa roolia ottaneet sentteripelaaminen, torjunta, vastaanotto ja puolustus olivat jälleen se kollektiivinen lyömäase, jolla voitto onnistuttiin kairaamaan.

Tappion karvasta kalkkia maistanut Team Lakkapää ei ollut missään nimessä parhaimmillaan. Joukkueen otteista puuttui raikkautta ja määrätietoisuutta. Liian usein tekeminen jäi puolitiehen monen vastuunkantajan vaivuttua alle normitasonsa.

Kaikki kolme erää Loimulle

Team Lakkapää aloitti ottelun vahvasti. Tilanteessa 2–2 upeaa kautta vetävä kanukkihakkuri Casey Schouten (17/+8, 1 ässä, 2 torjuntaa, hyökkäys 42%) siivitti syöttövuorollaan vieraat neljän pisteen karkumatkalle. Tekniseen aikalisään mennessä ero kasvoi viiteen. Sen jälkeen kuppi kääntyi. Loimu aloitti määrätietoisen takaa-ajon hienon matsin pelanneen sentteri Trent O’Dean (11/+10, 2 ässää, 1 torjunta, hyökkäys 100%) johdolla. Isäntien erävoitto sai lopulta sinettinsä hakkuri Gino Naardenin (12/+3, 2 torjuntaa, hyökkäys 37%) kädestä.

Toinen erä oli selkeää Loimun hallintaa. Tilanteessa 8–8 isännät nykäisivät kaulan, joka kesti vakuuttavasti erävoittoon saakka. Ratkaisevan pisteen naulasi heti ensimmäisellä eräpallolla loukkaantumisongelmansa selättänyt laituri Kirill Borichev (9/-2, 1 ässä, 2 torjuntaa, vastaanotto 44%, hyökkäys 35%).

Kolmas erä oli toisinto avauserän tapahtumista. Team Lakkapää karkasi jälleen tekniseen aikalisään mennessä viiden pisteen johtoon. Avauserää siteeraten oranssimustat ryhtyivät takaa-ajoon, joka siivitti heidät 24–21-johtoasemaan. Kolmen ottelupallon tilanteessa syöttämään tullut Schouten näytti kovan pelimiehen merkkejä tehtailtuaan kolme peräkkäistä pistettä. Tasatilanteessa 24–24 Loimun päästi lopulta piinasta joukkueen parhaana palkittu laituri Verneri Vetriö (12/+10, 3 ässää, 1 torjunta, vastaanotto 67%, hyökkäys 62%), jonka kaksi peräkkäistä pistettä takasivat isäntien otteluvoiton.

Lakkapään parhaana palkittu Schouten suomi itseään ja joukkuettaan

Loimu loisti tasaisuudellaan. Laidoilla Borichev, Naarden ja Vetriö vetivät vakuuttavan iltapuhteen. Keskellä O’Dea ja Tuomas Koppanen (9/+9, 4 torjuntaa, hyökkäys 56%) ottivat selkeän niskalenkin vastustajan torniosastosta. Passari Scott Fifer (4/+2, 3 torjuntaa) on nujertanut pienen taantumavaiheensa ja oli jälleen mainiolla pelipäällä. Erityismaininnan ansaitsee libero Ville Sihvonen (vastaanotto 86%), joka oli kerrassaan erinomainen.

Vieraiden selkeä ykkönen oli odotetusti kovakätinen Schouten. Laidoilla Jouni Palokangas (8/+2, 1 ässä, 1 torjunta, vastaanotto 59%, hyökkäys 40%), Miikka Lemola (4/0, 1 ässä, vastaanotto 32%, hyökkäys 38%) ja Jere Mäkinen (3/0, vastaanotto 57%, hyökkäys 30%) pelasivat jokainen alle normitasonsa. Jykevät sentterit Robert Walsh (8/+6, 1 ässä, hyökkäys 70%) ja Danny Grant (5/0, 1 torjunta, hyökkäys 36%) pystyvät huomattavasti parempaan. Passari Joshua McKay (1/-3, 1 ässä) kuului joukkueensa parhaimmistoon. Libero Gabriel Domecus (vastaanotto 33%) on hänkin pelannut parempia matseja alkukauden aikana.

Team Lakkapään parhaana ansaitusti palkittu Schouten ruoski rajusti sekä itseään että joukkuettaan tappion jäljiltä.

– Ei mikään hyvä matsi meiltä. Saatiin hyvä alku otteluun, mutta ote kirposi nopeasti. Loimu oli parempi tänään. Oltiin huonompia kaikilla osa-alueilla eikä missään nimessä olisi ansaittukaan tästä enempää. Tulos oli meille huono, mutta tästä on toisaalta hyvä rakentaa parempaa huomista. Oma pelaaminen ei tyydytä. Aloitin huonosti, eikä kone käynnistynyt missään vaiheessa. Parempaan on pystyttävä jatkossa.

Lisää peliaikaa janoava Borichev oli syystäkin tyytyväinen työnäytteeseensä. 

– Kivalta tuntuu jälleen pelata. Ossi lähti Saksaan, ja se paikka on täytettävä. Siihen haetaan nyt pelaajaa, ja olen onnistunut vastaanottopuolella hyvin. Koetan pitää paikan loppuun asti. Saatiin tappioputki poikki, ja kentällä nähtiin sitä alkukaudesta tuttua Loimua. Hävittiin pari viikkoa sitten Rovaniemellä rumasti, ja tähän matsiin ladattiin paljon revanssimielellä. Torjuntapuolustus ja syöttö toimivat hyvin. Syötettiin Lakkapään vastaanotto irti ja saatiin paljon torjuntoja ja vaimennuksia. Mikä tärkeintä, hyökättiin jatkopallot omaksi eduksi. Saatiin pisteet sitä kautta.

Lakkapään valmentaja: ”Parasta Loimua, mitä olen nähnyt tällä kaudella!”

Team Lakkapään päävalmentaja Henri Tuomi antoi tunnustusta isännille. 

– Valmistautuminen otteluun oli normista poikkeava, mutta en usko sillä olleen vaikutusta tänään. Pojat olivat hyvällä jalalla liikkeellä. Tänään oli parasta Loimua, mitä olen nähnyt tällä kaudella. Ei saatu vastustajan vastaanottoa millään rikki. Meillä vastaanotto tökki, ja pelistä tuli vaikea. Kaverilla oli huikea hihapäivä. Torjuntapelaamisemme ei toiminut. Ei saatu torjuntoja eikä vaimennuksia ja alettiin sooloilemaan. Viimeisessä erässä oli jo pikkaisen parempaa. Vastustajan passari pelasi täydellisen pelin, eikä päästy siihen kiinni missään vaiheessa. Passit olivat nakutettuina kohdillaan. Syyskauteemme olen kahta viimeistä ottelua lukuun ottamatta äärimmäisen tyytyväinen. Nyt on jonkinlainen suvantovaihe menossa. Peli on nytkähtänyt hieman, ja kuvaan on tullut epävarmuustekijöitä. Jokaiselle joukkueelle tulee näitä kauden mittaan. Ollaan kuitenkin kärkitaistelussa mukana, ja aiotaan pysyä siellä jatkossakin.

Loimu-luotsi Christophe Achten kiitteli suojattiensa iltapuhdetta. 

– Olen tyytyväinen sekä tulokseen että pelitapaamme. Olimme alussa hermostuneita, mutta energiaa ja fiilistä oli hyvällä tavalla. Piste pisteeltä kuroimme eka erän takamatkan kiinni. Toinen erä oli selkeästi meidän. Olen yhä yllättynyt, että pystyimme voittomaan kolmannen, sillä siinä oli vaikeuksia koko ajan. Pojilla oli väsymystä ja henkistä painia, mutta kollektiivinen suoritus riitti tänään hienoon voittoon. Pystyimme nostamaan tasoamme Rovaniemen pelistä. Saimme vastustajan syötön kontrolliin. Tulosta tehtiin tänään tasaisesti. Kirill ansaitsee erityistunnustuksen. Hän todisti olevansa kovaluonteinen kaveri, jota tarvitaan tilanteissa, joissa joukkue tarvitsee luonnetta ja johtajuutta. 

Juha Palosaari