Seurakuntakolumni: Hidasta maistelua

KOLUMNI. Juuri kun on isänpäivästä selvitty, jo aloitellaan joulumainostusta kaupoissa. Ihmisen mieleen alkaa hiipiä jouluaiheinen to do -lista. Joulua tehdään usein pitkään ja hartaasti, kukin tietysti oman luonteensa ja kiinnostuksensa mukaan. Mutta vaikka sitä tehdään pitkään ja hartaasti, tuntuu kuin itse joulu olisi ohi muutamassa päivässä. Muistan miettineeni tätä ilmiötä jo lapsena: viimeistään tapaninpäivän iltana aloin yhdessä ystävien kanssa suunnitella toista vuoden juhlaa, uudenvuoden paukuttelua. Joulu oli ohi.

On lohdullista, että joulu tulee, vaikka en tekisi mitään sen eteen. Se on edelleen kalenterissa ja joulurauha julistetaan, vaikka olisin unohtanut koko asian. Kristus syntyi maailmaan ja minun joulunviettämiseni ei oikeastaan muuta asiaa mihinkään suuntaan. Sen sijaan voin joulun tapahtumisen muistelemisen kautta päästä lähemmäksi uskon pyhiä salaisuuksia.

Jouluun käydään tuomiosunnuntain ja adventtiajan kautta. Tuomiosunnuntai päättää kirkkovuoden ja ensimmäinen adventti sen aloittaa. Kirkkovuoden pyhät eivät ole historiallisia jäänteitä, vaan sen seuraamisen kautta voit myös kohdata ihmisenä elämisen syviä teemoja, kuten elämän tarkoituksen, avun saamisen ja syyllisyyden kysymyksiä. Kirkkovuoden seuraaminen ei oikeastaan edellytä edes uskoa, koska kirkkovuoden teemojen kautta voit tunnustella ja pohdiskella rauhassa kristinuskon keskeisimpiä sisältöjä. Voit aivan kuin katsella ja kuunnella, mitä Jeesus sanoi ja mitä hän teki. Voit miettiä, mitä tämä kaikki sinulle merkitsee. Kirkkovuosi on kuin käyttöliittymä, jonka kautta oma arkinen elämäni voi säännöllisesti kytkeytyä hengelliseen maailmaan ja kristinuskon perussisältöihin.

Siksi suosittelen hidasta maistelua. Suosittelen jouluun laskeutumista hitaasti ja vähitellen. Pohdiskele adventtisunnuntaiden asioita, sano Jumalalle rukouksessa niistä mielipiteesi ja istu hiljaa kirkonpenkissä ajatuksissasi. Ota hetki sieltä ja toinen täältä ja käytä ne sisimpäsi valmistamiseen. Joulukinkkukin paistetaan hitaasti, kiirehtimättä. Ihmisen sisin tarvitsee usein paljon enemmän aikaa tullakseen valmiiksi jouluun.

Vesa Siltala

pastori

Raision seurakunta