Raision talous on kääntynyt

Veroprosentti säilyy samana Raision talousarvioesityksessä

Raision kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja Hannele Lehto-Laurila (SDP), puheenjohtaja Elisa Vuorinen (Kok.), 2. varapuheenjohtaja Juha Jormanainen (Vas.) ja kaupunginjohtaja Ari Korhonen (SDP) esittelivät talousarvioehdotuksen 3. marraskuuta.

Raision kaupunginhallituksessa uskotaan kasvuun. Sosiaali- ja terveystoimiin palkataan lisää henkilöstöä, Kerttulaan toteutetaan palveluseteleillä toimiva päiväkotiyksikkö ja Vaisaaren hiekkakenttä saneerataan kumirouhehiekkatekonurmikentäksi.

RAISIO. Raision kaupunginhallituksen talousarvioehdotus on valmis ja tulee valtuuston käsittelyyn 13. marraskuuta. Vaikka Raision vuoden 2018 talousarvio on 3,9 miljoonaa euroa alijäämäinen, niin kaupunginhallituksen talousarvioesittelyssä oltiin positiivisissa tunnelmissa. Työttömyys on laskenut Raisiossa 2,4 prosenttiyksikköä verrattuna vuoden takaiseen tilanteeseen. Arviossa vuoden 2018 kaupungin verotulot ovat 100 miljoonaa euroa, mikä tarkoittaa 0,7 prosentin kasvua vuoden 2017 ennusteeseen. Kaupunginhallituksen esitys tuloveroprosentiksi on edelleen 19,75 ja myös muut verolajit pysyvät samoina.

− Raisiossa on menty liinat kiinni montakin vuotta ja tehty talouden tasapainottamisohjelmaa ja nyt näyttää talouskasvu alkavan, joten olemme onnistuneet talouden tasapainossa. Tänä vuonna on tapahtunut käänne, Raision kaupunginjohtaja Ari Korhonen kertoo.

Panostus ikäihmisiin, lapsiperheisiin ja nuoriin

Sosiaali- ja terveystoimiin tullaan satsaamaan henkilöstölisäyksillä. Uutena toimintana aloittaa kotikuntoutusyksikkö. Kotihoitoon tullaan lisäämään kahdeksan uutta vakanssia. Myös intervalli- eli lyhytaikaisen hoidon yksikkö laajenee.

− Intervallihoito saadaan ajan tasalle ja omaishoitajille lakisääteiset vapaapäivät. On helpottonut olo ja Raisiossa on pitkästä aikaa hyvä draivi, Hannele Lehto-Laurila kertoo.

Kerttulaan toteutetaan palveluseteillä toimiva päiväkoti. Kuloisissa päiväkotitarpeeseen vastataan vuokraamalla siirrettävä vuokrakiinteistö, joka voidaan toteuttaa nopealla aikataululla.

− Yksi erityinen piirre on se, että jos äiti jää toisesta lapsesta vanhempainvapaalle niin lapsi (esikoinen) saa jatkaa yksityisessä. Lapsen ei tarvitse vaihtaa hoitopaikkaa. Tämä on tasa-arvoiseen kohteluun perustuva tilanne, Lehto-Laurila toteaa.

− Palvelun tarve kasvaa koko ajan, mikä on myös seurasta siitä, kun ihmiset lähtevät töihin, niin tarvitaan päivähoitopaikkoja, Korhonen sanoo.

Seiskaluokkalaiset saavat käyttöönsä tabletit. Vaisaaren hiekkakenttä saneerataan kumirouhehiekkatekonurmikentäksi (kht), joka tulee mahdollistamaan paremmin nuorisojalkapallokilpailutoiminnan.

Juha Jormanainen toivoo, että nyt kun kaupunki on päättänyt tehdä osansa, niin jalkapallotahot vastaavat haasteeseen jalkapallohallin suhteen.

Suunnitelmana kaupungin alittava tunneli

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Elisa Vuorinen kertoo, että kaupungin tavoitteena on asukasluvun kasvattaminen, joten alueelle tavoitellaan monipuolista asuntotuotantoa. Raision omakotitonttitarjonta vahvistuu Merinuorikkalaan toteutettavalla 15 omakotitontin alueella sekä uudella Kuuanlaakson alueella. Kisakylään toteutetaan kerrostaloalue.

Yritysalueista V8 tulee laajenemaan Kantokankaalla, Hahdeniemen satama-aluetta kehitetään, Raisionkaaren jatke toteutetaan välillä Konsantie–Ihalantie ja Leikallion yritysalueen rakentamiseen varaudutaan. Myös E18-väylän parantamishankkeen esivalmistelut käynnistetään.

− Keskustasta pyritään saamaan toisenlainen, kuin mitä se nyt on. Kun Raisio on tunnettu neljän tien risteyksenä, niin jonkun vuoden kuluttua sitä ei enää ole. Alustava suunnitelma on, että kaupungin alittaa 450 metrin mittainen tunneli, jonka päälle on mahdollisuus rakentaa, mitä sitten haluaa rakentaa. Keväällä alkaa tämän suunnittelutyö, Vuorinen sanoo.

Jaakko Väisänen