Osaava Nainen -messuilla tutustuttiin naantalilaiseen luonnonkosmetiikkaan

Luonkosin yrittäjät Miia Leino ja Jonna Vesterinen kertoivat messuvieraille luonnonkosmetiikasta.

TURKU. Turun Messukeskuksessa järjestettiin 27.–29. lokakuuta tapahtumakokonaisuus Osaava Nainen, Terve Olo ja Outlet. Messuilla esittäytyi yli 200 yritystä, joista naantalilainen luonnonkosmetiikkaa kehittävä ja valmistava Luonkos opetti omalla osastollaan tekemään kasvonaamioita luonnonkosmetiikasta. Messuvieraat saivat osastolta mukaansa itse valmistamansa vadelma–savinaamiot.

Luonkosin yrittäjät Miia Leino ja Jonna Vesterinen perustivat yrityksensä vuonna 2015.

– Olemme molemmat meikkaaja–maskeeraajia. Tein niitä hommia vuosikausia, mutta sitten herkistyin alalla käytettäville tuotteille. Tuli atooppista ihottumaa ja nenä oli tuoksujen vuoksi jatkuvasti tukossa. Sitten lähdin opiskelemaan luonnonvaratuottajaksi ja Miia taas on opiskellut enemmän tuotteiden formulointia. Tykkään työskennellä kauneuden, terveyden ja hyvinvoinnin parissa, joten oli kiva löytää tapa, jonka avulla pystyin jäämään tavallaan samalle alalle, Vesterinen taustoittaa yrittäjätarinaansa.

Luonkosilla on Naantalin Karvetin teollisuusalueella toimitilat, joissa he järjestävät erilaisia koulutuksia ja kursseja.

– Kyseessä on vähän erilainen tupperi-ilta, jossa kenenkään ei tarvitse stressasta siivoamisesta tai tiskaamisesta. Asiakkaat tykkäävät siitä, että saavat luoda tuotteet itse. Kesällä pidimme paljon polttareita. Myös lasten synttärit ovat nousseet suureen suosioon. Siellä ollaan tehty muun muassa huulivoiteita ja kylpysuolia. Lisäksi koulutamme esimerkiksi kampaajia, kertoo Leino.

Luonkos kehittelee jatkuvasti uusia luonnonkosmetiikan tuotteita. Tällä hetkellä myynnissä on jo yli sata tuotetta ja uusia valmistuu koko ajan.

– Tarkoitus on kehitellä sellaisia tuotteita, joita ei Suomessa vielä ole, mutta joita kuitenkin tarvitaan, selittää Vesterinen.

Yksi esimerkki uudesta hittituotteesta on Luonkosin öljypuhdistuskakku.

– Öljy puhdistaa meikit tosi hyvin. Tämä on pala, joka näyttää saippualta, mutta tässä on vain luonnontuotteita kuten kasvivoita, öljyjä ja raakakaakojauhetta. Öljypuhdistus ei poista ihon omaa kosteutta. Kun tuotetta alkaa käyttää, iho voi aluksi häkeltyä, jos on vuosikausia aina poistanut iholta rasvan puhdistamalla ja sen jälkeen taas kosteuttanut sitä voiteilla. Öljypuhdistus vähentää ihon talinerityksen tarvetta, selittää Leino.

Öljypuhdistuskakkuja myytiin messuilla, mutta pian tuotetta saa myös kaupoista.

– Olemme nyt kehitelleet myyntipakkauksen, johon voimme valaa öljykakun suoraan. Näin säästämme yhden työvaiheen. Teemme kaikki tuotteet käsityönä Naantalissa kahdestaan, kertoo Vesterinen.

Luonkos tekee myös yksilöllisiä tuotteita tilauksesta.

– Läpinäkysyvyys on meille tärkeää, jotta asiakas oikeasti tietää, mitä tuotteet sisältävät. Meillä on sellaisiakin asiakkaita, jotka ovat niin pahasti allergisoituneita, etteivät uskalla ostaa kaupasta enää mitään kosmetiikkaa. Heidän kanssaan olemme lähteneet liikkeelle kahdesta raaka-aineesta. Sitten lähdemme kokeilemalla lisäämään raaka-aineita ja sitä kautta voimme tehdä asiakkaalle oman uniikin sarjan, josta löytyy kaikki tarvittavat tuotteet, selittää Leino.

Janica Vilen