Nouste Areenan alustava suunnitelma matkasi aluehallintovirastolle

Avajaisia tavoitellaan vuoden 2020 syyskuulle

Karttakuvassa on nähtävillä sinisillä pallukoilla kolme erilaista sijaintivaihtoehtoa.

NOUSIAINEN. Nousiaisten kunta lähetti lokakuun puolessa välissä Lounais-Suomen aluehallintovirastolle (AVI) tarveselvityksen ja alustavan hankesuunnitelman Nouste Areena -työnimellä kulkevasta liikuntahallihankkeesta.

– Opetus- ja kulttuuriministeriöstä (OKM) tulee marraskuun aikana liikuntapaikkarakentamisen rahoitussuunnitelma vuosille 2018–2021. Mikäli Nouste Areena on rahoitussuunnitelmassa mukana anomuksemme mukaisesti vuodelle 2019, niin hanke nytkähtää eteenpäin, Nousiaisten vapaa-aikatoimen päällikkö Jouni Kangasniemi kertoo.

Nouste Areenan sijaintiin liittyvät neuvottelut käynnistettiin 10. lokakuuta erään mahdollisen maanomistajan kuulemisella.

– Tonttiasioiden selvittely on jo käynnissä. Kaikissa vaihtoehdoissa tarvitaan jonkinasteista kaavamuutosta, joten sanoisin, että ensi syksynä paikka on lopullisesti selvillä, Kangasniemi lisää.

Kaavamuutosprosessi kestää tapauksesta riippuen kymmenestä kuukaudesta vuoteen, joten asia on Kangasniemen mukaan laitettava vireille mahdollisimman nopealla aikataululla. Hallin sijainti tulee jossain määrin vaikuttaman myös hallista saataviin tuottoihin. Näkyvyys moottoritielle ja helppo saavutettavuus puoltaisivat hallin sijoittamista 8-tien varteen.

Hankkeen taustalla on Nousiaisten yhtenäiskoulun suunnittelutoimikunta, joka on loppuraportissaan nostanut esille sisäliikuntatilojen riittämättömyyden Nummen taajamassa, ja välttämättömän tarpeen niiden lisäämiseksi. Lisäksi Nummen alakoulun, Henrikin koulun sekä Kirkonpiirin koulun liikuntasalien iltakäyttöaste on 100 prosenttia (tilanne 9.10.2017). Kaikki vuorot ovat käytössä viikon jokaisena päivänä kello 17–21. Ainoat vapaat vuorot löytyvät lauantaiaamusta tai myöhäisestä illasta.

Nousiaisten kunnan liikuntasaleissa junioritoimintaa järjestävät Nousiaisten Ryhdin, Nousiaisten Suden ja Nousiaisten Alun lisäksi SBS Masku, Maskun Palloseura, Maskun Kataja sekä MS Parma naapurikunnista. Urheiluseurojen lisäksi myös kunta järjestää ohjattua junioritoimintaa muun muassa salibandykerhon sekä Sporttiskerhon muodossa.

Alustavassa hankesuunnitelmassa noin 2900-neliöisen hallin kokonaisbudjetti olisi 3,85 M€. OPM:n tuki on 750 000 euroa, joten nettokustannukset ovat 3,1 M€.

Aikatauluun on alustavasti merkitty, että rakentamisavustusta liikuntahallille haetaan AVIlta 31.12.2018 mennessä, jolloin kaikki suunnitelmat ja rakentamispaikka ovat selvillä. Rakentamisen kilpailutus tehdään tammikuun ja maaliskuun välillä vuonna 2019, Hallin rakennustyöt sen sijaan ajoittuisivat toukokuulta 2019 – toukokuulle 2020. Irtaimistohankinnat ja kalustaminen tapahtuisi välillä toukokuu–elokuu 2020. Nouste Areenan avajaisia tavoitellaan vuoden 2020 syyskuulle.

Katariina Mäkinen-Önsoy