Myllyssä nautitaan sunnuntaisin sirkuksesta

RAISIO. Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemian sirkusopiskelijat esiintyvät talvisina satuolentoina Kauppakeskus Myllyssä sunnuntaisin klo 13–17 aina 17. joulukuuta asti. Esitysten koreografiat ovat opiskelijoiden itse suunnittelemia.

Koko kauppakeskus liittyy osaksi satumetsää ja paikan päällä voi törmätä niin yksipyöräisellä ajavaan menninkäiseen, puujaloin liikkuvaan keijuun kuin jääkuningattareenkin. Satumetsän sirkushahmot ja esitykset syntyivät Myllyn markkinoinnin, Taideakatemian ja Raision seudun koulutuskuntayhtymän, Rasekon, yhteistyössä.

Taideakatemian ensimmäisen vuoden sirkusopiskelijat ovat itse luoneet koreografiansa opettajien tutoroimina.

– Opiskelijat ottivat innolla tämän projektin vastaan. Lähdimme luomaan esityksiä siltä pohjalta, mitä he jo osaavat ja miten niitä taitoja voisi maustaa uusilla ajatuksilla. Tällainen luova työ kuuluu esittävään taiteeseen, kertoo projektissa ohjaavana opettajana toiminut Minna Karesluoto.

Kauppakeskuksen asiakkaiden keskellä esiintyminen vaatii esittäjiltä improvisointia ja vahvasti hetkessä mukana olemista.

– Esityksiä on harjoiteltu sirkuskoulutuksen harjoitustiloissa ja opiskelijat ovat käyneet tutustumassa Kauppakeskus Myllyn tiloihin. Oikea esiintymistilanne oikean yleisön kanssa vaatii opiskelijalta avoimuutta, rehellistä läsnäoloa ja tilanteen aistimista, jotta esimerkiksi omalle esitykselle ja välineelle löytyy sopiva paikka kauppakeskuksesta. Esiintymispaikat vaihtuvat eri esityspäivinä ja myös päivän aikana, Karesluoto kertoo.

Sirkusseurueen asuista vastaavat Rasekon vaatetusalan toisen vuoden artesaaniopiskelijat. Karesluodon mukaan yhteistyö Myllyn, Taideakatemian ja Rasekon kesken on ollut mielenkiintoista ja opettavaista.

– Kaupallinen ja taiteellinen maailma toimivat hyvin yhdessä. Molemmilla osapuolilla on annettavaa toisilleen. Tällaista yhteistyötä voisi tehdä enemmänkin, hän sanoo.