Matti Heino toi Kaarinaan maailmanmestaruuden

Kuvassa soveltavan judon tuore maailmanmestari Matti Heino ja Raision Ryhti ry:n soveltavan judon valmentaja Tuula Holtti

Kaarinalainen Matti Heino voitti kehitysvammaisille suunnatun soveltavan judon MM-kultaa Saksassa. Kuudesta suomalaisottelijasta viisi ylsi mitalisijoille.

KAARINA. Kaarinalainen Matti Heino, 25, voitti kultaa 73-kiloisten sarjassa kehitysvammaisille urheilijoille suunnatun soveltavan judon maailmanmestaruuskilpailuissa Saksan Kölnissä. Viikonloppuna 21.–22.10. järjestetyt kisat olivat lajissaan ensimmäiset, ja Suomen judokat avasivat mitalitilin näyttävästi.

– Suomesta lähti kisoihin kuusi ottelijaa joista viisi toivat kotiin mitalin, ja kuudeskin sijoittui omassa sarjassaan viidenneksi, kertoo Raision Ryhti ry:n soveltavan judon valmentaja Tuula Holtti.

Mittava mitalikokoelma sai jatkoa

Raision Ryhdin riveissä otteleva Heino aloitti lajin jo vuonna 2001, ja kertoo harrastuksen jatkuneen urheilun ja kavereiden vuoksi. Kölnissä voitettu kultamitali oli toivottu ja yllättäväkin lisä mitalikokoelmaan.

– Oli vaikea uskoa että olin yksi heistä jotka saivat kultaa, Heino kuvailee kisatunnelmia.

– Matin tekniikka on vertaansa vailla ja kultamitaleja on Suomenkin kisoista kertynyt niin paljon, että määrää on vaikea muistaa, Holtti lisää.

Heino on aikaisemmin osallistunut pienempiin judokisoihin Hollannissa ja Kreikassa, ja nuori urheilija on myös purjehtinut kilpaa ansiokkaasti muun muassa Ateenassa. Kisatunnelmilta jäikin aikaa myös kaupungille:

– Sää ei ollut Kölnissä vielä yhtä viileä kuin Suomessa, ja ulkona pystyi hyvin kulkemaan t-paidassa ja lippis päässä. Aikataulu oli tiukka, mutta ehdimme silti näkemään esimerkiksi Kölnin tuomiokirkon.

Judon ja purjehduksen lisäksi myös partiota harrastava Heino kuvailee itseään kaikkien alojen monitietäjäksi, ja judokan uralle ei näy loppua.

– Osallistun kyllä seuraaviinkin kisoihin jos vain päästetään, hän naurahtaa.

Soveltava judo tarjoaa tukea harrastuksen aloittamiseen

Soveltava urheilu on suunnattu urheilijoille jotka tarvitsevat muita hitaampaa etenemistä sekä henkilökohtaisempaa ohjausta. Soveltavan urheilun on usein vaikea saada virallista tunnustusta, mutta soveltava judo sai poikkeuksellisesti alkunsa Suomen judoliiton virallisena toimintana, mikä tekee siitä oman alansa pioneerilajin.

Holtin mukaan soveltavaa judoa on harrastettu Suomessa lähes kolmekymmentä vuotta, joista Raisiossa lähes kaksikymmentä.

– Raision Ryhdin soveltavan judon ryhmä oli ensimmäisiä Suomessa, ja nykyäänkin olemme lähialueen ainoa, Holtti lisää.

Ryhmään pääsy ei edellytä mitään diagnoosia, ja ikärajaa ei ole.

– Soveltavaan ryhmään voi liittyä vaikkapa jos muut ryhmät tuntuvat ujouden vuoksi liian pelottavilta. Soveltavasta ryhmästä saa henkilökohtaista tukea harrastuksen aloittamiseen, ja ryhmien välillä on helppo liikkua tarpeen mukaan, sillä ne nivoutuvat tiiviisti yhteen, Holtti kertoo.

Ryhmään pääsy ei katso myöskään asuinpaikkaa, ja tarvittaessa mukaan voi ottaa henkilökohtaisen avustajan tai vaikka omat vanhemmat. Laji on muuten sama, mutta joitain tekniikoita on jätetty pois, ja osallistujien erityistarpeet, kuten huono tasapaino, otetaan harjoituksissa huomioon.

Essi Heinonen