Loimulle työvoitto Tiikereistä

Kuva: Tuomas Pelto.

LENTOPALLO. Loimu ja Kokkolan Tiikerit kävivät värikkään taistelun tärkeistä liigapisteistä Kerttulan sunnuntai-illassa 22. lokakuuta. Tapahtumarikas ja aaltomaisesti edennyt ottelu päättyi lopulta isäntien kotivoittoon. Loppunumeroiksi kirjattiin 3–1 (24–26, 25–22, 28–26, 25–21).

Kolmen ottelun voittoputkessa (kaksi Mestaruusliigamatsia ja Suomen Cup-ottelu) parketille astellut Loimu joutui mittelöön haastavassa tilanteessa. Jo ennestään miehitetylle loukkaantuneiden listalle joutui viikon treenien yhteydessä vahvaa kautta vetävä vakiolibero Ville Sihvonen. Tämä johti siihen, että normaalisti yleispelaajana pelaava Loimu-ikoni Ossi Rumpunen (vastaanotto 25%) joutui vetämään sinisen liberopaidan ylleen. ’Konkari’ toimi nuoren Esko Vuorisen (vastaanotto 45%) mentorina tämän napattua vyölleen ensimmäisen täyspainoisen liigamatsinsa.

Lähtötilanteen haastavuus ei kuitenkaan sokaissut Loimua. Isännät jatkoivat edellisviikoilta tuttua väkevää pelaamistaan. Loukkaantuneiden vakiokasvojen pelipaikoilla nähtiin kelpo suorituksia. Niin Vuorinen kuin laituriosastolla vastuuta saanut Tuomas Siirilä (4/-4, 2 torjuntaa, vastaanotto 50%, hyökkäys 20%) hoitivat leiviskänsä kunnialla. Samalla nuorukaiset antoivat Loimu-valmennukselle positiivisen signaalin rosterin leveydestä. Tiukka kilpailutilanne pelipaikoista on pitkässä juoksussa kaikkien etu.

Isoa roolia otti jälleen oranssimustien tulikuuma ulkomaalaisduo. Hakkuri Gino Naarden (26/+13, 1 ässä, 3 torjuntaa, hyökkäys 51%) ja sentteri Trent O’Dea (17/+16, 7 torjuntaa, hyökkäys 71%) säkenöivät läpi ottelun. Kaksikon kylmäpäiset ratkaisut toivat sekä pisteitä että loivat parketille tärkeän pelillisen johtajuuden kivijalan.

Kokkolassa eletään jälleenrakennuksen aikaa. Tulevat sankaritekojen arkkitehdit ovat aloittaneet kasvunsa päävalmentaja Tapio Nissin koulussa. Päivä päivältä keltamustien uusi pelaajasukupolvi on valmiimpi kantamaan O-P Ojansivun, Lauri Kermisen ja Steven Kehoen kaltaisten seuralegendojen muovaamaa velvoittavaa perintöä.

Neljä erää täynnä jännitystä

Ottelun avauserä eteni hienoisessa Tiikeri-hallinnassa tekniselle aikalisälleen saakka. Sen jäkeen Loimu onnistui kuromaan vieraiden kolmen pisteen johdon umpeen ja sai mahdollisuuden erän katkaisuun tilanteessa 24-23. Tiikereiden loistavasti täsmäajoitettu aikalisä ja sitä seuranneet Loimun kaksi virhettä tarjosivat eräpallotilanteen vuorostaan keltamustille. Ratkaisu tulikin heti kokkolalaisten avausyrityksellä Robert Seppäsen (4/-3, 1 torjunta, vastaanotto 63%, hyökkäys 23%) ja Teemu Lahden (13/+3, 1 torjunta, vastaanotto 61%, hyökkäys 40%) torjuttua Naardenin.

Kakkoserä oli selkeästi Loimun näpeissä. Vahvan työnäytteen vetäneen Verneri Vetriön (13/+3, 1 ässä, 4 torjuntaa, vastaanotto 60%, hyökkäys 31%) johdolla oranssimustat marssivat lopulta eleettömästi tasoittavaan erävoittoon. Sinetti tälle saatiin isäntien viidennellä eräpallolla Tiikeri-passari Anton Välimaan (3/0, 1 ässä, 2 torjuntaa) syyllistyä harmittavaan syöttövirheeseen.

Kolmas erä oli viihdearvoltaan illan paras. Tiikerit hallitsi erätapahtumia tekniseen aikalisään saakka hitaasti lämmenneen jenkkihakkurinsa Jack Wilsonin (17/+1, 2 ässää, 2 torjuntaa, hyökkäys 38%) vahvan panoksen siivittämänä. Loimu nousi pian rinnalle, ja erävoitosta käytiin tuima taistelu. Tiikerit pääsi yrittämään ratkaisua kahteen otteeseen, mutta kovaa luonnettaan näyttäneet isännät eivät taipuneet. Loimu kuittasi lopulta erävoiton toisella yrityksellään Tiikeri-laituri Lauri Jylhän (9/+2, vastaanotto 45%, hyökkäys 56%) hyökkäysvirheen suosiollisella avustuksella.

Neljäs erä päätti sunnuntai-illan taistelun. Tilanteessa 6–6 Loimu aloitti karkumatkansa, joka kesti otteluvoiton varmistaneeseen erävoittoon. Psykologisesti tärkeää sivuroolia taisivat näytellä edelliserän jälkipuoliskon piinalliset loppuvaiheet. Niistä energiaa ja itseluottamusta pumpanneet oranssimustat varmistivat täyden kolmen sarjapisteen saaliinsa heti ensimmäisellä yrityksellään Jylhän syöttövirheen myötä.

Tyytyväistä sakkia

Liberolupaus Niklas Breilin (vastaanotto 70%) palkittiin täysin ansaitusti keltamustien parhaana. Hän harmitteli joukkueensa epävireistä hyökkäyspeliä, jonka saralla annettiin liikaa tasoitusta isännille.

– Meidän vastaanotto toimi tosi hyvin. Pelattiin osittain aika hyvää peliä. Saatiin momentum päälle ajoittain, mutta se ei kestänyt läpi ottelun. Ei saatu Loimun hakkuria kiinni, ja se oli varmasti ratkaisemassa ottelua. Oma hyökkäys ei toiminut riittävän hyvin. Eilinen Hurrikaani-ottelu ei painanut ainakaan omissa kintereissäni. Alkukausi on sujunut omalla kohdallani hyvin. Se on vastannut pitkälti odotuksiani. Oli hienoa liittyä joukkueeseen, jossa on menestytty ja jossa on pelannut menestyviä liberoita. Hyvät treenit vievät meitä koko ajan eteenpäin. Olen aika luottavainen kevättä ajatellen.

Verkon toisella puolella nähtiin myös kelpo liberopelaamista. Hienon matsin vetänyt Esko Vuorinen oli syystäkin tyytyväinen työnäytteeseensä.

– Otteluun lähtö jännitti aika lailla. Loppujen lopuksi kaikki sujui hyvin, ja olen tyytyväinen panokseeni. Ossi oli auttamassa pelin alussa varsinkin vastaanoton puolella. Se auttoikin tosi paljon. Vastaanottoni parani koko ajan ottelun edetessä, mutta virheitä tuli varmasti jännityksen takia. Puolustus oli ihan hyvää, mutta paikanhaku toi omat haasteensa. Christophen treeneissä on tosi hyvä olla.

Tiikereiden päävalmentaja Tapio Nissi valoi uskoa tulevaan. Aaltomaisesti alkanut liigakausi on tarkoitus tasapainottaa määrätietoisen työn kautta. 

– Onnittelut Loimulle. Pelasivat välillä pirun hyvin. Meillä oli omat hetkemme, varsinkin kolmannessa erässä, mutta siellä oli tosi vahvaa puolustuspeliä. Sieltä vaan pojat kaivoivat palloa ylös, ja sehän sytyttää joukkuetta. Kokonaisuutena samankaltainen peli kuin eilen. Hyökkäyspelissä hävitään tällä hetkellä. Ajatusmaailma on vähän kateissa, ja hakataan suoraan torjuntaan. Myös hakkuripelissä riittää haastetta. Tuollaisella vastaanotolla pitäisi pelit pystyä voittamaan. Siinä on työsarkaa ensi viikon treeneihin. Olen kuitenkin luottavainen tulevaisuutta ajatellen. Silloin, kun pelit lähtevät kulkemaan, ne kulkevat hyvin. Nyt on selkeä suvantovaihe menossa, mutta peli kehittyy portaittain eteenpäin.

Loimu-luotsi Christophe Achten kiitteli siipirikkoista joukkuettaan, joka vastasi huutoon erinomaisesti. Tärkeä kotivoitto kairattiin kovan kollektiivisen esityksen jälkeen.

– Olen tyytyväinen. Hieno voitto meille. Meillä on ollut loukkaantumisia, haasteita armeijan kanssa ja vatsaflunssaa. Joukkue näytti tänään luonnettaan, ja tämä oli ehdottomasti koko joukkueen voitto. Nämä ovat tärkeitä juttuja sekä tässä hetkessä että pitkässä juoksussa. Gino ja Trent ottivat isoa roolia ja toivat kentälle tärkeää johtajuutta. Keskellä odotan vielä Scottin ja Tuomaksen yhteistyön kehittymistä hyökkäyspelin saralla. Esko käsitteli jännityksensä mallikkaasti ja pelasi tosi hienon ottelun. Koko joukkueen tekeminen paranee koko ajan. Nuorten pelaajien kanssa toimiminen on juuri tätä – kasvua kohti parempaa huomista.

Juha Palosaari