Jenkkifutiksen U17-ikäisten Pohjoismaiden mestaruus Suomeen

Voittajajoukkueessa mukana kaksi kaarinalaista

Anssi Hannelin (vas.) pelaa puolustuslinjassa ja Eemeli Forsbom linebackin eli tukimiehen paikkaa puolustuslinjan takana. Kaarinalaisnuorukaiset valittiin jenkkifutiksen PM-mestaruuden vieneeseen U17-maajoukkueeseen ainoina Turun seudulta. Kuva: Ragip Önsoy.

AMERIKKALAINEN JALKAPALLO. Amerikkalaisen jalkapallon alle 17-vuotiaiden Pohjoismaiden mestaruuskisat päättyivät lauantaina 21. lokakuuta sinivalkoisiin juhliin, kun Suomen maajoukkue kaatoi finaalissa ottelua isännöineen Tanskan 12–31 (6–17). Voittajajoukkueessa pelasi kaksi Turku Trojansin edustajaa, kaarinalaiset Anssi Hannelin ja Eemeli Forsbom.

Suomen edellisestä PM-kullasta 17-vuotiaissa on ehtinyt kulua neljä vuotta. Tänä vuonna 17 vuotta täyttäneet Forsbom ja Hannelin ovat hyvin tietoisia siitä, millaisen urotyön he saivat joukkueena aikaiseksi.

– Nyt on hyvä fiilis. Tämä on ensimmäinen arvokisamestaruus meille molemmille. Esimerkiksi tämän vuoden SM-kisat menivät Trojanseilla ihan penkin alle, Forsbom toteaa.

– Vielä kun kysymyksessä on kansainvälisemmän tason voitto, se tuntuu entistä hienommalta, sanoo Hannelin.

Nuorukaiset kuvailevat finaalia tiukaksi.

Perjantain 16–12 luvuin päättyneestä Ruotsi-matsista etenimme suoraan finaaliin, jossa kohtasimme isäntämaa Tanskan. Se oli tiukka peli, ratkaisu vietiin aivan viime minuuteille, nuoret miehet kertovat.

Forsbomilla on takanaan vasta vajaa kausi amerikkalaisen jalkapallon parissa. Hannelin sen sijaan on harrastanut lajia neljän vuoden ajan. Molemmilla on urheilutaustaa: Hannelinilla tenniksessä ja Forsbomilla koripallossa.

– Parasta jenkkifutiksessa on juuri vauhdikkuus ja eräänlainen aggressiivisuus. Peli on nopeaa ja kontaktia saa ja pitää ottaa, he pohtivat.

– Voimme suositella harrastusta ihan kaiken ikäisille ja kuntoisille. Urheilutaustasta on toki hyötyä, mutta ei mielestämme mitenkään pakollista. Mukaan pääsee tosi nopeasti, he lisäävät.

Maajoukkueessa oli kaiken kaikkiaan 42 pelaajaa, joista 11 on kentällä samaan aikaan.

– Joukkuehenki oli hyvä ja kaikki pelasivat hienosti yhteen! Forbom ja Hannelin kehuvat.

– Suurin osa maajoukkuepelaajista tuli pääkaupunkiseudulta, jossa jenkkifutisjoukkueita on selkeästi eniten valtakunnallisesti. Me olimme ainoat Turku Trojansin ja samalla koko Turun seudun edustajat joukkueessa, he toteavat.

Amerikkalaisen jalkapallon kausi pelien osalta painottuu keväälle ja kesälle.

– Näin syksyisin ja talvisin pidämme yllä kuntoa pääasiassa juoksemalla kahdesta kolmeen kertaa viikossa, he sanovat.

Molemmat siirtyvät ensi kaudeksi U19-joukkueeseen. Harrastuksena he uskovat saavansa jenkkifutiksesta iloa tuleviinkin vuosiin.

Ammattilaiseksi ryhtyminen puolestaan olisi ihan toinen juttu ja epätodennäköistä. Siinä tapauksessa pitäisi lähteä maailmalle ja melkeinpä hakeutua amerikkalaisliiga NFL:n drafteihin eli valintoihin. Muutenkin tulevaisuuden ammattitoiveet ovat vielä täysin auki, ehkä niihin liittyy tehtäviä urheilun parissa tai sitten ei, toista vuotta lukiota käyvät Hannelin ja Forsbom miettivät.

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

Kuva Ruotsi-pelistä. Kuva: Pertti Hannelin.