Ihalan koulun nelosluokkalaiset rakentamassa tulevaisuuden äänimaisemaa

Ihalan koulun neljänsien luokkien musiikillisesti suuntautuneet oppilaat tutustuivat moniääniseen laulantaan muusikko–taiteilija Pette Rissasen johdolla maanantaina 23. lokakuuta. Kuvat: Ragip Önsoy.

Raisiossa toimiva Ihalan koulu toteuttaa parhaillaan mittavaa puolentoista vuoden pituista Suomi 100 -projektia, jossa koulun kaikki oppilaat pääsevät työskentelemään asiantuntijavieraiden opissa. Kerttulan liikuntahallissa pidettävässä juhlavuoden huipentavassa itsenäisyysjuhlassa 4. joulukuuta nähdään kuvina ja esityksinä tänä aikana valmistuneet projektit.

RAISIO. Raision Ihalan koulun musiikista kiinnostuneet neljänsien luokkien oppilaat työstivät turkulaisen muusikko–taiteilija Pette Rissasen kanssa tulevaisuuden äänimaisemaa maanantaina 23. lokakuuta. Äänimaisema syntyi moniäänisellä laululla, johon 20-päinen oppilasjoukko toi oman raikkaan sävynsä.

– Meillä on tässä kahdeksan tuntia aikaa potkaista käyntiin projekti, josta syntyy a cappella -esitys koulun 4. joulukuuta pidettäviin itsenäisyysjuhliin. Suomi 100 -juhlavuoteen liittyvää musiikkiprojektia ohjaa tästä eteenpäin opettaja Jorma Lehtelä, Rissanen kertoo.

– Oppilaiden kanssa työskentely on aivan oma maailmansa, johon on jännittävää päästä kurkistamaan tällaisten tempausten kautta, Rissanen jatkaa.

Yhdessä tekemisen voimaa

Niin ikään nelosluokkien oppilaille projekti on uusi mielenkiintoinen kokemus, koska ryhmässä on oppilaita kaikilta kolmelta rinnakkaisluokalta.

– Emme ole aikaisemmin esiintyneet tällä porukalla, vaikka kaverit ovatkin tuttuja entuudestaan, toteavat Stella, Minea, Mia, Roosa, Vilma ja Niklas.

– Kappaleista Saku Sammakko oli tutuin, mutta siitä englanninkielisestä When the Saints Go Marching In -laulusta emme olleet kuulleet, Olli, Elli, Olivia ja Casper sanovat Klaaran ja Sara-Marian nyökytellessä hyväksyvästi.

Oppilaiden mielestä musiikillinen päivä oli mukava ja erilainen.

– Opimme vierailevalta taiteilijalta uusia asioita, kuten esimerkiksi moniäänistä laulua, iloitsevat Elmo, Leevi, Oiva ja Samuel.

– Se on hauskaa, kun pääsemme harjoittelemaan yhdessä tulevaa esitystä myös musiikkituntien ulkopuolella, Olivia, Ria, Peppi ja Emma-Lotta lisäävät.

Muusikko–taiteilija Pette Rissasen vieraili Ihalan koululla maanantaina 23. lokakuuta.

Koulun oma juhlavuosihanke

Asiantuntijavierailut ovat osa Ihalan koulun omaa Suomi-neidosta Suomi-rouvaksi -hanketta. Hankkeelle on myönnetty Suomi 100 -hankerahaa, ja se kuuluu valtioneuvoston Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaan.

– Hankerahan turvin keväällä toteutettiin tanssi- ja kuvataideprojektit. Nyt syksyllä vuorossa ovat musiikki ja kirjallisuus, luokanopettaja Heli Rimpi kertoo.

Hanke käynnistettiin jo syksyllä 2016, jolloin oppilaat pääsivät tutustumaan sadan vuoden takaiseen maahamme erilaisten teematuntien myötä. Koulussa on vietetty muun muassa entisajan koulupäivää, kuultu kouluvaarien kertomuksia koulunkäynnistä sota-aikana ja tutustuttu peilisaliin koottuun vanhanajan näyttelyyn.

– Meillä on ollut esimerkiksi sauna-teemaisia tunteja: Viime syksynä opittiin saunaperinteestä sadan vuoden syklillä, kun taas keväällä tutustuttiin nykysaunaan. Viimeisimpänä ovat olleet oppitunnit, joilla on ideoitu tulevaisuuden saunaa, luokanopettaja Marja Snellman sanoo.

Perjantaina 27. lokakuuta oppilaat pääsevät opettelemaan tanhua kansantanssi- ja musiikkiryhmä Turun Kiikureiden Nelly Virvolampi-Salmen johdolla. Kirjailija Tuula Sandströmin vieraillessa koululla 15. marraskuuta oppilaat saavat sen sijaan laatia itsenäisyysjulistuksen 2000-luvun malliin.

– Uusi itsenäisyysjulistus luetaan juhlallisesti koulun itsenäisyysjuhlassa 4. joulukuuta. Kerttulan liikuntahallissa järjestettävässä juhlassa nähdään myös kuvina ja esityksinä kaikki muutkin vuoden aikana toteutetut projektit, opettajat jatkavat.

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

 

Videoklippi Ihalan koulun 4.-luokkalaisten tulevaisuuden äänimaailmasta löytyy Seutusanomien Youtube-kanavalta. Videokuvaus: Ragip Önsoy.