Valokuvanäyttely Rajalla dokumentoi Suomen itärajaa ja ihmisiä

RAISIO. Kuvajournalisti Ella Kiviniemi tietää tarkasti, miten pitkä Suomen itäraja on. Hän ajoi 1340 kilometriä Norjasta Suomenlahdelle saakka, kuvasi rajaa ja hahmotteli suomalaisten Venäjä-suhdetta ja identiteettiä valokuvaprojektiin Rajalla.

– Olen kerännyt rajaan ja itänaapuriin liittyviä tarinoita valokuvaten ja haastatellen rajaseudun ihmisiä. Monet tarinoista ovat historiallisia ja tuovat esiin osin unohtuneita vaihteita Suomen ja Venäjän rinnakkaiselossa, Ella Kiviniemi kertoo.

Mustavalkoiset kuvat kertovat esimerkiksi rajan runtelemista kolttasaamelaissuvuista, partisaaneista, rajan takaa levinneestä kommunismista ja suomalaisista siviileistä, joita siepattiin rajalta Neuvostoliittoon välirauhan aikana. Toisaalta esille nousevat myös rajan ylittävät avioliitot, rajantakainen kalevalainen perintö ja kaupankäynti Venäjän kanssa.

– Suomen itäraja on monella tavalla ainutlaatuinen lännen ja idän rajaviiva, joka on erottanut kulttuureja, uskontoja, kieliä ja yhteiskuntia jo vuosisatoja. Toisaalta sodat ovat moneen kertaan siirrelleet rajan paikkaa ja ideologiat, toiveet ja tunteet ovat liikutelleet ihmisiä sen yli. Joskus ideologia voi merkitä enemmän kuin kansallisuus ja toisille taas kansallisvaltiot eivät merkitse mitään, Ella Kiviniemi sanoo.

Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhla sekä idän ja lännen vastakkainasettelun kärjistyminen tekee näyttelystä erityisen ajankohtaisen. Rajalla-näyttelyssä koko Suomen itäraja esitetään yhtenä kokonaisuutena ehkä ensimmäistä kertaa.

Ella Kiviniemen valokuvanäyttely Rajalla on esillä Raision Kirjastotalon Aulagalleriassa syyskuun ajan.