Uudenkaupungin positiivisesta vireestä toimintamalleja Maskuun

Uudenkaupungin elinkeinojohtaja Jarkko Heinosen mukaan on tärkeää, että varsinaisuomalaiset kunnat puhaltava yhteen hiileen.

Uudessakaupungissa on viime vuosina tapahtunut positiivinen rakennemuutos. Maskun kunnan Yrittäjyysviikon yhteydessä pohdittiin, miten autotehtaastaan tunnetussa kaupungissa toimiviksi koettuja malleja voisi hyödyntää muualla maakunnassa. Tärkeänä pidetään panostamista asumiseen, palveluihin ja virikkeellisyyteen.

MASKU. Perjantaina 8. syyskuuta Cafe Ravintola Maskussa järjestettiin Maskun kunnan Yrittäjyysviikon tilaisuus, jossa asialistalla olivat muun muassa kunnan kehitysnäkymät.

– Maskun haasteena on se, että kunnan asukasluku on laskenut nyt kahtena vuotena peräkkäin. Positiivista sen sijaan on, että työllisyysaste on Maskussa seudun paras, ja työttömiä kuntalaisista on tällä hetkellä vain 8,1 prosenttia, alusti kunnanjohtaja Arto Oikarinen.

Erityisen tarpeelliseksi keskusteluissa katsottiin melko hajanaisesti asutetun kunnan keskusta-alueen vetovoimaisuuden kehittäminen. Käytännössä tämä olisi palvelujen lisäämistä ja uusien kerrostaloasuntojen rakentamista. Nykytrendi kun on, että ihmiset hakeutuvat asumaan palvelujen äärelle, ja jos se ei ole mahdollista kotikunnassa, aiheuttaa se muuttoliikettä muualle.

Kaiken kaikkiaan kunnan kehittymisessä pidettiin oleellisena, että sen on viestitettävä ympäristölleen olevansa vireä paikka, jossa tapahtuu.

Suunnitelmia vireillä

Niin palvelu- kuin asumistarpeisiinkin on Maskussa jo suunnitelmia olemassa.

– Kunnanvirastoa vastapäätä olevalle alueelle on tarkoitus kaavoittaa kerrostaloja ja kaupan palveluja. Lisäksi kerrostalojen rakentaminen on mahdollista Rivieran kaava-alueelle, jossa on lainvoimainen kaava olemassa, ja sinne pääsee rakentamaan välittömästi, totesi Oikarinen.

Lisäksi tänä vuonna hankitulle Kankaisten linnaan menevän tien molemmin puolin sijaitsevalle alueelle on tarkoitus kaavoittaa pääasiassa omakotitaloja. Vireillä on niin ikään kauppakeskushanke, johon rakennusluvat on jo myönnetty.

– Tietenkin myös kaikki se positiivinen vire, joka Varsinais-Suomen alueella ylipäätään vallitsee, on hyödynnettävä, Oikarinen muistutti.

Tyytyväiset kuntalaiset voivat tuoda lisää asukkaita

Uudenkaupungin positiivisesta rakennemuutoksesta oli kertomassa elinkeinojohtaja Jarkko Heinonen. Kaupungin suuri työllistäjä on viime aikoina ollut Valmet Automotive -autotehdas.

– Uudessakaupungissa työpaikkojen määrä on kasvanut puolessa vuodessa kolmanneksen. Autotehtaalle kevään ja kesän aikana suoritettu rekrytointi onnistui kaikin puolin erinomaisesti, Heinonen kiitteli.

Hänen mukaansa Uudestakaupungista on pyritty rekrytoimaan kaikki potentiaalinen työvoima. Lisäksi rekrytointeja on tehty muualtakin Suomesta ja tehdään jatkossakin.

– Toki Uusikaupunki on paljon muutakin kuin autotehdas. Elämme noususuhdannetta, jolloin halu ja tarve kasvaa on laajaa koko pk-sektorilla. Jos myyt ”ei oota”, niin menetät asiakkuuksia, ja tällä on pitkän ajan vaikutuksia, Heinonen totesi.

Tavoitteena onkin yhdessä TE-toimiston kanssa selvittää rekrytointitarvetta uusikaupunkilaisista pk-yrityksistä ja etsiä potentiaalista työntekijöitä ympäri Suomea.

Myös Heinonen painotti palvelujen ja virikkeellisyyden merkitystä.

– Jos työntekijät viihtyvät, he saattavat houkutella väkeä lisää kotiseudultaan. Niinpä onkin tärkeää panostaa kaupallisiin palveluihin ja esimerkiksi harrastusmahdollisuuksiin. Jokainen uusi ihminen on potentiaalinen palvelujen hyödyntäjä, hän muistutti.

Jaakko Virrankoski