Mielipide: Merimaskun kirkonkylän tulevaisuus huolettaa

NAANTALI. Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan viime kokouksessa oli asialistalla Merimaskun vanhan lossituvan käytöstä luopuminen. Asiasta puhuttiin kiivaasti ennen kokousta kylillä ja myös kokouksessa keskustelu oli vilkasta. Lopultakaan emme kokouksessa yksimieliseen päätökseen päässet, mutta asia joka tapauksessa päätyi lossituvasta luopumisen puolelle tietyin ehdoin.

Keskusteluissa, joita itse olen käynyt ja kuullut, päällimmäisenä huolena/murheena tuntui olevan Merimaskun kirkonkylän muuttuminen yhteisestä tapahtuma/virkistys alueesta ”sisäpiirin” yksityiseksi asunto alueeksi. Itse myös Merimaskun kirkonkylän alueella asuvana ja jo lapsuuteni Merimaskussa viettäneenä ymmärrän ja myös jaan huolen rannan kohtalosta.

Merimaskun kirkonkylä on viimeisen 35-vuoden aikana kokenut melkoisen alamäen. 1980-luvulla, kun itse Merimaskuun muutin, rannassa oli vielä mm. kolme pankkia, posti, kauppa, polttoainetankkauspiste, kunnanvirasto, terveystalo ja ravintola. Nykyään jäljellä on enää ympäri vuoden yksi ravintola sekä kesä-aikaan veneiden polttoainemyynti, toinen ravintola ja sisustustarvikemyymälä.

Keskusteluissa ihmisten kanssa on moneen otteeseen tullut esille toive, että kaupunki lunastaisi vanhan kaupan tontin ja siihen saataisiin markkina-alue sekä jonkinlaista kesätoritoimintaa. On myös tullut ajatuksia, että kyseiselle alueelle voitaisiin rakentaa kiinteä myyntikatos, johon pieni säilytys/sosiaalitila sekä wc-tilat, jotka palvelisivat tapahtumien aikaan niin yleisöä kuin myyjiäkin. Askaisten torilla on tämänkaltainen rakennus ja toritoimintaa.

Uskon, ettei kenelläkään ole mitään suurempaa tunnesidettä itse lossitupaa kohtaan, vaan suuri murhe ja huoli Merimaskun tulevaisuudesta. Avoin keskustelu ja toiminta olisi mielestäni ensiarvoisen tärkeää tässäkin asiassa. Kuntalaisilla sekä paikallisilla yhdistyksillä on erittäin hyviä ja hienoja ajatuksia/toiveita, joita todella kannattaa kuunnella.

Ennen kuin mitään myydään pois tai myönnetään yhtään rakennuslupaa alueelle, toivoisin, että kirkonkylän rannasta tehtäisiin kattava kehittämissuunnitelma avoimesti yhdessä kaupungin, paikallisten yhdistysten, rannan yrittäjien ja asukkaiden kesken.

Markus Helenius

Kulttuuri- ja vapaa-aika lautakunnan pj.