Kuntapäättäjän kulma: Yhteistyöllä uusia asukkaita pieniin kuntiin

KOLUMNI. Viime aikoina on mediassa monesti tuotu esille Varsinais-Suomen talouden menestystarinaa: Teollisuus kukoistaa, työpaikkoja syntyy ja talouden kasvuprosentit muuhun Suomeen verrattuna ovat aivan omaa luokkaansa. Tällainen ilmiö luo myös Turun läheisyydessä oleville kunnille uskomattomia mahdollisuuksia ottaa hyöty irti talouden kasvusta.

Turun seudulla työskenteleville tulisi tehdä houkuttelevaksi muuttaa asumuksensa esimerkiksi Sauvon kaltaiseen pieneen kuntaan. Noin puolen tunnin ajomatka Turusta ei ole mikään matka ja sen minkä ehkä kuntaverossa häviää, voittaa asumisneliöissä ja halvempina asumiskustannuksina.

Lisäksi kannattaa tarkkaan laskea, mitä verotuksellisesti hyötyy, kun saa täydet matkakuluvähennykset. Itse ajan arkipäivisin töihin pääkaupunkiseudulle. Tunnin ja kahdenkymmenen minuutin pituinen ajoaika ei tunnu enää missään. Keski-Euroopassa tällainen olisi täysin normaalia ja siellä kukaan ei oikeastaan kauhistele edes kahden tunnin ajoaikaakaan.

Meillä Suomessa on tällä hetkellä pienoinen kohtaanto-ongelma työnsaannin ja tarjonnan välillä. Toisaalla on valtavat työttömyysluvut ja toisaalla merkittävä työvoiman puute. Ajattelutavan muutos suhtautumisessa työmatkan pituuteen sekä rohkea muuttaminen paikkakunnalta toiselle auttaisivat asiassa. Etätöiden tekemisen mahdollisuus on lisääntynyt ja tulee lisääntymään. Jos yrityksen ei tarvitse fyysisesti sijaita esimerkiksi pääkaupunkiseudulla, niin sen voisi sijoittaa tänne maaseudun rauhaan.

Itselläkään ei ollut aikanaan mitään kontakteja Varsinais-Suomeen, mutta täällä ollaan nyt ja hyvä niin. Olen moneen kertaan joutunut puolustelemaan helsinkiläisille hipstereille muuttoani Sauvoon. He kun haluavat asua kaikkien mahdollisten palvelujen lähistöllä. Esitän aina heille kysymyksen siitä, kuinka usein he käyttävät kyseisiä lähipalveluja. Joitakin palveluja tulee käyttäneeksi sen verran harvakseltaan, ettei kannata maksaa kalliista neliöistä sen takia. Ei ole aivan sama, maksaako asuinneliö tuhat vai kymmenentuhatta euroa.

Täältä Sauvostakin pääsee mitä monipuolisimpien palveluiden ääreen. Itse käyn edelleen oopperassa, konserteissa, taidenäyttelyissä ja muissa tapahtumissa aivan niinkuin aikanaan Helsingissä asuessani. Ulkomaanmatkailuakin harrastetaan aivan samaan tapaan kuin ennenkin. Sen sijaan Sauvossa asuminen on tuonut elämääni lisäarvoa. Täälläkin on monipuolista kulttuuritarjontaa. Terveyspalvelut toimivat loistavasti ja perustoiminteet ovat suhteellisen hyvällä tolalla. Ne, jotka valittavat esimerkiksi paikallisista terveyspalveluista, voisivat käydä tutustumassa pääkaupunkiseudun ruuhkaisiin palveluihin.

Sauvossa on keskusteltu kiivaasti viime viikkojen aikana homerakennuksista. Elinkaarensa päähän tulleita rakennuksia ei kannata jäädä murehtimaan. Rakennetaan Sauvoon uusi koulurakennus, joka täyttää kaikki uusien opetussuunnitelmien vaatimukset ja toimii joustavasti myös tulevaisuuden koulun vaatimusten mukaisesti.

Koulu on aina keskeinen toimija kunnassa ja lapsiperheille asia, jonka perusteella asuinpaikkaa valitaan. Meillä on jo täällä huippulaadukkaat opettajat. Uusi huippulaadukas koulurakennus osaltaan tekee kunnasta vieläkin houkuttelevamman.

Pienten varsinaissuomalaisten kuntien tulisi tehokkaasti jatkaa yhteistyötä varsinkin talouden saralla ja saada innovatiivista yritystoimintaa sekä uusia asukkaita kuntiin. Tämä koituisi hyödyksi koko Varsinais-Suomelle.

Jari Hakkarainen

Sauvon kunnanvaltuuston pj.