U19-maajoukkue pronssille jenkkifutiksen EM-kisoissa

Lietolainen Heikki Toivola (kuvassa viirin kanssa) toimi puolustuksen takakentällä ja oli yksi joukkueen kapteeneista jenkkifutiksen U19-maajoukkueessa. Kuva: Riitta Rinta-Tassi.

Amerikkalaisen jalkapallon nuorten EM-turnaus pelattiin 12.–14.7. Tanskassa. Maajoukkueessa paikallista Relico Trojansia edustivat lietolaistaustaiset Heikki Toivola ja Eemeli Valkamo.

AMERIKKALAINEN JALKAPALLO. Liedossa asuva Heikki Toivola, 18, hoiti takakentän puolustuksen jenkkifutiksen U19-ikäisten maajoukkueessa. Hän oli myös yksi joukkueen kapteeneista.

Suomi kaatui mestaruuden voittaneelle Ruotsille 30–61 ja Tanskalle 24–35 sijoittuen kolmanneksi.

– Odotukset edellisten pohjoismaiden välisten kohtaamisten jälkeen olivat luonnollisesti korkeammalla, mutta ihan hyvillä mielin kyllä otimme pronssimitalit vastaan, Toivola toteaa.
– Voitimme viime lokakuussa kotiyleisön edessä U19-ikäluokan PM-mestaruuden ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2005 samaisia vastustajia, Ruotsia ja Tanskaa, vastaan, lisää Toivola.

Toisaalta lopputulos kielii loistavasta kehityksestä menneisiin vuosiin verrattuna: Suomi on viimeksi pelannut lopputurnauksessa vuonna 2008, jolloin kisat järjestettiin Espanjan Sevillassa. Kahdeksaan vuoteen Suomella siis ei ole ollut asiaa Euroopan lopputurnaukseen, vaan kohtalona on ollut joka kerta pudota karsintavaiheessa. Edellisen kerran keväällä 2015 Tanskan EM-karsintaturnauksessa Suomi hävisi karsinnan ensimmäisessä vaiheessa Ruotsille.

Juhannuksen tienoille ajoittuneelle valmisteluleirille osallistui noin 65 pelaajaa, joista karsittiin lopulliseen maajoukkuekokoonpanoon 45 ikäluokkansa parasta pelaajaa. Turkulaisesta Relico Trojansista nuorten joukkueeseen valittiin Toivolan lisäksi keskushyökkääjät Eemeli Valkamo ja Leo Lundberg sekä hyökkäyksen linjamiehet Tuomas Hvitfelt ja Mikko Rajala. Koko viisikko on kuluneella kaudella nähty myös Trojansin Vaahteraliigamiehistössä. Trojansin junioreista edustusjoukkueeseen viime kaudella komeasti tiensä raivannut keskushyökkääjä Valkamo on niin ikään lietolaistaustainen.

Vaahteraliigaa jäljellä kaksi ottelua

Vaahteraliigassa pelaa tällä kaudella seitsemän joukkuetta, jotka ovat Trojansin lisäksi hallitseva Suomen mestari Helsinki Roosters sekä Seinäjoki Crocodiles, Wasa Royals, Tampere Saints, Porvoo Butchers ja sarjanousija Hämeenlinna Huskies. Runkosarjassa joukkueet kohtaavat toisensa sekä koti- että vieraskentillä. Runkosarjan päätyttyä jokainen joukkue on siis pelannut 12 ottelua. Vaahteraliiga-kausi 2017 on ollut siitä historiallinen, että ensimmäistä kertaa jokainen ottelu televisioidaan.

Neljä runkosarjassa parhaiten sijoittunutta joukkuetta jatkaa välieriin, joista voittajat etenevät Vaahteramaljaan.

– Pudotuspelipaikat ovat jo tässä kohtaa kautta jaettu. Trojansia ei siellä nähdä, sillä meillä on plakkarissa vasta yksi voitto, Toivola kertoo.
– Meillä on vielä kaksi ottelua, joista 12.8. on kotiottelu Turun Urheilupuiston yläkentällä. Kautemme päättyy 19.8. Vaasaan, Toivola jatkaa.

Toivola on ansainnut paikkansa Vaahteraliigassa sekä maajoukkueessa pitkäjänteisellä ja kovalla työllä.

– Tämä on seitsemäs vuoteni Turku Trojansissa. Jenkkifutiksen pariin päädyin kokeilun kautta, kun en oikein ollut aiemmin löytänyt omaa lajiani. Pidän siitä, kun amerikkalaisessa jalkapallossa kehitys voi tapahtua vauhdilla, koska nuoria peluutetaan omaa ikäluokkaa vanhempien kanssa, Toivola sanoo.

– Riippuu pitkälti pelipaikasta, mitä ominaisuuksia harjoituksissa tulee erityisesti kehittää. Talvella teemme paljon kuntosalitreeniä, johon kuuluu muun muassa voima- ja nopeusharjoituksia, lisää Toivola.

Uusi pääyhteistyökumppani näkyy nimessä

Turun Amerikkalainen Jalkapallo ry, Turku Trojans, teki toukokuussa yhteistyösopimuksen turkulaisen tapahtumapalveluja tuottavan Relico oy:n kanssa. Yritysten nimisponsorointi ei ole uusi asia Suomessakaan, mutta etenkin Keski-Euroopassa se on hyvinkin yleistä.

– Nimisponsorointi on tätä päivää, ja Relico on meille luonteva kumppani, koska Trojans on suuressa määrin tapahtumantuottaja itsekin. Yhteistyön kautta pystymme kehittämään myös omia ottelutapahtumiamme. Huono asia ei ole sekään, että yrityksen avainhenkilöillä Kim Grönlundilla ja Hannu Majalla on jenkkifutistaustaa, Trojansin puheenjohtaja Pasi Sillgren toteaa.

Katariina Mäkinen-Önsoy