Kehitysmaissa 600 naista sai ammatin Finnwalkin ansiosta

Jaana Villanen keräsi Naisten Pankille yli 18.000 euroa Suomen halki kulkeneella Finnwalk-kävelyllä.

Nauvolaisella Mikko Holvitiellä oli näppinsä pelissä, kun Jaana Villanen käveli kesällä Suomen halki ja keräsi kehitysmaiden naisille 18 000 euroa.

PARAINEN. Nauvolaisen Mikko Holvitien matkailuauto oli mahdollistamassa dokumentointia ja videoblogien tekoa, kun hämeenlinnalainen liiketoimintakehittäjä Jaana Villanen käveli kesällä halki Suomen Nuorgamista Hankoon yli 1500 kilometriä. Villasen kävelytapahtuma kulki nimellä Finnwalk ja se oli osa Naisten Pankin Kävele Naiselle Ammatti –kampanjaa, jolla kerätään lahjoituksia naisten auttamiseksi kehitysmaissa.

Lahjoituksia tuli yli 18 000 euroa, mikä on suurin yksittäisen henkilön keräämä lahjoitussumma Naisten Pankin historiassa. Tuolla summalla saadaan kehitysmaissa ammatti yli 600 naiselle. Tutkimusten mukaan kehitysmaissa juuri naisten auttaminen on tehokkain tapa saada parannusta perheiden oloihin. Naisten auttaminen parantaa tehokkaimmin myös perheiden lapsien tulevaisuudennäkymiä.

Holvitieltä saamansa matkailuauton ansiosta mainostuottaja Markku Alanko pystyi lähtemään Villasen mukaan ja tekemään yli 40 videojulkaisua Facebookiin Finnwalk-sivulle.

– Ilman Mikolta saamaani autoa oma matkani ei olisi ollut mahdollinen. Minun piti saada kulkuväline, joka toimii kotina, toimistona ja videoiden tuotantopaikkana kahden kuukauden ajan. Tekemieni videoiden katselumäärien perusteella Finnwalk-tapahtuman julkisuusarvo saatiin suunniteltua korkeammaksi. Mikon autolla oli sen mahdollistamisessa iso rooli, Markku summaa tapahtunutta.

Markku Alanko (vas.) ja Mikko Holvitie tuotantotukikohtana toimineen matkailuauton edessä.

Alanko tuntee kolme Naisten Pankin perustajanaista ennestään mutta Jaana Villasen hän oli tavannut vain kerran ennen matkaa Yrittäjien koulutuspäivillä.

– Kun kuulin hänen kävelyprojektistaan halki Suomen, otin häneen yhteyttä, sillä olin itse miettinyt jotain samanlaista kävelyreissua. Nyt en kuitenkaan kävelisi, vaan voisin auttaa häntä tapahtuman julkisuuden kanssa, sillä tuottajana, käsikirjoittajana ja mainonnan suunnittelijana olen tehnyt TV-mainoksia ja videomarkkinointia 25 vuotta, kertoo Alanko.

Sitten tulikin kiire. Jostain piti löytää matkailuauto, koska vain sen avulla hän voisi lähteä matkaan kuvaamaan ja editoimaan videoita. Sähkön saaminen oli nimittäin oleellisin asia. Muun muassa kameran akkujen lataus, tietokoneen ja muun välineistön sähkön saanti oli tärkeintä ja jossain piti asuakin.

Matkailuauton lopulta lainannut nauvolainen Holvitie kuuli asiasta ystävältään.

– Kun kuulin tästä tapahtumasta, lähdin mielelläni mukaan antamalla matkailuauton koko kesäksi Markun käyttöön. Olen itsekin hyväntekeväisyyshenkinen, joten oli ilo olla auttamassa tätä projektia. Joinakin vuosina jotkut lintuharrastajat ovat halunneet auton käyttöönsä, mutta tänä kesänä sellaista ei onneksi ollut varattuna, sanoo Holvitie, joka on itsekin innokas lintubongari.

Matkailuautoilu oli Alangolle aivan uusi juttu, sillä hän ei aiemmin ole sellaisella liikkunut. Nyt tuli kerralla kahden kuukauden kokemus.

– Kun reissaa Suomen päästä päähän ja pysähtyy noin 30 kilometrin päivämatkan välein, niin voin sanoa, että matka on todella hieno. Tulee nähdyksi pienetkin paikkakunnat, tavattua ihmisiä ja luontokin havaittua ihan uudella tavalla. Lapissa esimerkiksi juokseva vesi on läsnä joka paikassa, mikä on aivan uskomatonta. Vesi on tärkeä elementti myös kullankaivajille. Heitäkin tuli tavattua ja pyysivät vierailemaan kaivauksillaan, Alanko kertoo.

– Suosittelen kyllä kaikille tällaista hidasta reissaamista. Silloin näkee, kokee ja tapaa vaikka mitä. Oli todella hienoa, että pääsin tälle reissulle ja siitä iso kiitos Mikolle, Alanko päättää.