Unelmille myötätuulta

Velkuan koulun taidekummi Paul Brück suoritti unelmapallojen lähtölaskennan. Kuva: Susanna Viljanen.

VELKUA. Navakka merituuli saatteli ilmapalloihin kirjoitetut unelmat siivilleen Velkuan koulun Suomi 100 Yhdessä -tapahtumassa kesäkuun ensimmäisenä päivänä. Unelmien lennättäminen lossilta taivaalle vahvisti koululaisten uskoa niiden toteutumiseen.

Kun media tuo päivittäin ikäviä uutisia myös pienten lasten silmiin ja korviin, usko maailmaan ja omaan hyvään tulevaisuuteen on koetuksella. Velkuan koulun oppilaat nostivatkin Suomi 100 Yhdessä -projektinsa teemaksi unelmat, joiden toteutumista he haluavat lähteä tavoittelemaan.

– Unelma-sana on vaikuttanut lapsiin hyvin voimallisesti. Pienessä koulussa, jossa kaikki tuntevat toisensa ja ilmapiiri on turvallinen, lapset uskalsivat paljastaa hyvin henkilökohtaisia unelmia. Uskon, että tässä talvella alkaneessa projektissa on päästy hyvin syvälle lasten ajatteluun ja siihen, miten nuori mieli kaiken tämän kaaoksen keskellä toimii ja jaksaa uskoa tulevaisuuteen, koulun taidekummina miehensä Paul Bruckin kanssa toimiva Kristiina Turtonen pohtii.

Arkisia unelmia

Ilmapalloihin kirjatut unelmat olivat hyvin arkisia: joku unelmoi omasta maatilasta Velkualla, toinen toivoi saavansa aina asua meren lähellä. Moni oli kirjannut palloon tulevaisuuden toiveammattinsa.

– Olemme matkan varrella korostaneet sitä, että unelmat alkavat toteutua, kun niitä vaalii mielessään ja kulkee niitä kohti. Siksi ajatukset kannattaa suunnata hyviin unelmiin, eikä huonoja unelmia eli pelkoja kannatta elättää, Kristiina Turtonen sanoo.

Velkuan koulun Suomi 100 Yhdessä -taideprojekti alkoi talvella, jolloin jokainen oppilas valoi oman unelmansa betoniveistokseen. Syksyllä jatketaan kokoamalla kaikkien unelmat yhdeksi yhteiseksi teokseksi.

Saaristoluontoon lähetetyt ilmapallot valmistettiin nopeasti maatuvasta materiaalista ja täytettiin palamattomalla turvakaasulla.

Lossi luonteva osa koulumatkaa

Unelmapallojen vapautuspaikaksi valikoitui lossi, jolla valtaosa koulun oppilaista kulkee kouluun Livonsaarelta, Teersalosta tai Velkuanmaalta. Velkuan koulu sijaitsee edelleen Palvan saaressa, joka on ollut entisen Velkuan kunnan keskusta ja kirkonkylä aikana, jolloin saaristossa kuljettiin ensisijaisesti veneillä.

Mantereen asukkaiden mielestä koulumatka lossilla on eksoottinen elämys, mutta Velkuan koulun oppilaille se on luonteva ja turvallinen osa kodin ja koulun välistä siirtymää.

Velkuan saaristokoulun 47 oppilaan unelmat noteerattiin YLE:n valtakunnallisia televisiouutisia myöten. Taidekummi Kristiina Turtonen toivoo, että myönteinen julkisuus tukee myös saaristolaisten unelmaa oman koulun turvatusta tulevaisuudesta. Pienen saaristokoulun asema Naantalin kaupungin kouluverkostossa kun on sekin lähes yhtä tuulinen kuin oppilaiden koulumatka meren yli.

Susanna Viljanen