Ruskon kesäteatteri muuttuu tänä kesänä ihmemaaksi

Tänä kesänä Ruskolla aukeaa ovet värikkääseen ihmemaahan. Kuva: Jaakko Virrankoski.

RUSKO. Aurinkoisen, mutta tällä kertaa myös melko tuulisen peltoaukean laidalla liikuskelee mitä mielenkiintoisemman näköisiä hahmoja. Ruskon kesäteatterin Liisa Ihmemaassa -näytelmän ensimmäinen valmistava harjoitus on täyttä häkää käynnissä.

Teatterissamme on pyöritelty useampaan otteeseen ideaa siitä, että tämä näytelmä olisi kiva tehdä, teatterin sihteeri ja itsekin näyttelijänä toimiva Elena Blomqvist toteaa.

Ohjaajaksi pyydettiin useissa Varsinais-Suomen alueen teattereissa tänäkin kesänä vaikuttava Pauliina Salonius, ja ulkoharjoitukset polkaistiin käyntiin vapun tienoilla.

Kesäteatteriin on aina paljon halukkaita tulossa, ja myös tänä vuonna innokkaita olisi ollut enemmänkin. Kun ryhmä koostuu eri tasoisista näyttelijöistä, vaatii sen saaminen dynaamiseksi aina työtä, kuvailee ohjaaja prosessin alkuvaiheita.

Liisan roolissa nähdään Ida Blomqvist. Mukana on kaikkineen 19 harrastajanäyttelijää, joista moni on ensikertalaisia. Noin puolet ensemblestä on lapsia ja nuoria, ja ikähaarukka liikkuu 6–60 välillä.

Näyttelijät kuvaavat kesäteatterin tekemisen olevan niin hauskaa, ettei se tunnu työltä lainkaan.

Viimeisiä viilauksia

Vaikka päällisin puolin Ruskolla näyttää jo kohtalaisen valmiilta, tapahtuu viimeisten ja lähes jokailtaisten harjoitusten aikana Saloniuksen mukaan vielä paljon.

Viimeisten kahden harjoitusviikon aikana esitys asettuu lopullisesti uomiinsa. Pienet keskeneräiset asiat kaipaavat viilausta. Tänään esimerkiksi huomaamme, miten kova tuuli vaikuttaa lavasteisiin ja mitä sen suhteen on vielä tehtävä.

Myöhäinen kesän tulo osoittautuikin haasteeksi tänä vuonna erityisesti lavastuksen pystyttämisen osalta. Leikkisän lavastuksen suunnittelusta vastaa Katri Uuttu ja se on toteutettu koko työryhmän voimin.

Toinen toistaan hullunkurisemmista asuista vastaa puvustaja Tarja Siirtola-Virta.

Hullu näytelmä vaatii hullun musiikin

Näytelmään varta vasten sävelletty musiikki on Jouni Lehtosen ja Eikku Flinkmanin yhteistyön tulosta.

Käsikirjoitukseen ei ollut merkitty lauluja, joten ne keksittiin tätä varten. Eikku oli mukana tekstien tekemisessä. Esityksessä tullaan kuulemaan hyvin monenlaisia musiikkityylejä, Lehtonen valottaa.

Lähtökohtana sävellystyössäni oli, että tämä on niin hullu näytelmä, että musiikinkin on oltava hullua, säveltäjä vihjaa.

Musiikin mukana liikutaan Marko Virtasen suunnitteleman koreografian tahtiin.

Jaakko Virrankoski

Esityskausi: 4.–21.6.2017