Raision Tilkkureiden näyttelyssä yhdistyy uusi ja vanha

Raision Tilkkurit ry:n Marketta Lahtinen (vas.), Kaarina Lehikoinen, Helena Viitanen ja Airi Kousa esittelevät Raision kirjastotalon Aulagalleriassa 29.6. asti esillä olevaa tilkkunäyttelyä. Mukana myös Saana Puistovaara (edessä), joka on isoäitinsä Kaarinan tapaan kiinnostunut tilkkutöiden teosta. Kuvat: Ragip Önsoy.

Vuonna 1998 perustettu Raision Tilkkurit ry viettää ensi vuonna 20-vuotisjuhliaan. Juhlavuoden kunniaksi maaliskuisia Valtakunnallisia tilkkupäiviä juhlitaan isosti Raisiossa; Vaisaaren koululla, kaupungintalolla ja kirjastossa. Tänä kesänä yhdistyksen tilkkutöitä voi ihailla esimerkiksi Raision kirjaston Aulagalleriassa sekä Festival of Quilts -tapahtumassa, Englannin Birminghamissa.

NÄYTTELYT. Ensi vuonna vietettäviin 20-vuotisjuhliinsa valmistautuva Raision Tilkkurit ry on pystyttänyt tilkkutöiden näyttelyn Raision kirjastotalon Aulagalleriaan. Suomi 100 -juhlavuoden teemoissa se vietti myös QuIP-Day Kansainvälinen Tilkkutyöpäivää viime lauantaina Kauppakeskus Myllyssä.

Raision Tilkkureiden puheenjohtaja Helena Viitasen mukaan yhdistys perustettiin vuonna 1998 tilkkutyöbuumin aikaan.

– Tänä päivänä kun käsitöiden arvostus on noussut jälleen, me pyrimme pitämään tilkkutöiden monipuolisuutta pinnalla. Aulagalleriassa on esillä töitä kaiken kaikkiaan 13 jäseneltämme, ja kuten arvata saattaa, tyylejä ja tekniikoita löytyy vähintäänkin yhtä monia kuin tekijöitäkin, Viitanen kertoo hymyillen.

Tilkkutöistä on moneksi: tässä esimerkkinä kankaantilkuista valmistettu avaimenperä.

Uutta ja kierrätettyä

Alun perin tilkkuharrastus sai alkunsa tekstiilijätteen kierrätyksestä, mutta tänä päivänä tilkkutöihin käytetään yhä enemmän myös uusia kankaita.

– Varsinkin näyttelytöihin sekä sellaisiin, joiden tulee kestää käytössä, käytetään usein uusia kangastilkkuja. Tässäkin näyttelyssä on molempia; uusista kangastilkuista valmistettuja tauluja, seinävaatteita, huiveja, avaimenperiä ja laukkuja sekä esimerkiksi vanhoista pitseistä tehtyjä tyynyliinoja, Helena Viitanen sanoo.

– Näyttely tarjoilee kyllä hauskoja ideoita vanhojen vaatekappaleiden tai tekstiilijätteen hyödyntämiseen: Jäsenemme Kaija Holmberg on tehnyt yleensä roskiin joutavista kankaiden hulpioista kassin. Rannalla-nimiseen työhön olen sen sijaan hyödyntänyt lapsieni vanhoja kesämekkoja, lisää Viitanen.

Kansainvälisiä kontakteja

Harrastuksesta tekee kiintoisan juuri materiaalien ja tekniikoiden monipuolisuus sekä yhdistystoiminnan mukanaan tuomat sosiaaliset kontaktit niin kotimaassa kuin ulkomaillakin.

– Kiltatoiminta on vilkasta kansallisella ja kansainvälisellä tasolla. Tilkkutyönäyttelyt vievät eri puolille Suomea ja Eurooppaa. Englanninkielen perusteillakin pärjää, kun käsitöiden kieli on yhteinen, iloitsee Viitanen.

Seuraavaksi Raision Tilkkurien jäseniä, jotka edustavat myös kansallisesti toimivaa Tilkkuyhdistys Finn Quiltia, lähtee Festival of Quilts -tapahtumaan Englannin Birminghamiin.

Raision Tilkkurien Eija Niemisen Amerikan malliin -tilkkutyö koostuu tilkkublokeista. Keskellä on perinteistä tilkkutekniikkaa edustava ”hirsimökki”, jonka keskimmäinen punainen tilkku esittää tulisijaa, ja sivulla olevat vaalea ja tumma kangassuikale mökin ikkunallista ja ikkunatonta seinää.

– Festivaaleille, jotka järjestetään tänä vuonna ajalla 10.–13.8., on useana vuonna valittu esille Raision Tilkkurien tilkkutöitä. Tänä vuonna sinne lähtee Suomi 100 -teemainen työni, Raision Tilkkurien tiedottaja Marketta Lahtinen toteaa.

Elokuussa Raision Tilkkurien jäseniä jalkautuu myös Raisio-päiville 25.–27.8. sekä yhdistystapaamiseen. Lisäksi yhdistys on valmistanut vuosittain nuppupeittoja Tyksin keskolaan sekä vaihtelevia tilkkutöitä paikallisiin päiväkoteihin.

Juhlavuosi näyttäytyy isosti

Ensi vuonna 20 vuotta täyttävä Raision Tilkkurit ry viettää juhlavuottaan 17.–18.3.2018 Tilkkuyhdistys Finn Quilt ry:n Valtakunnallisilla tilkkupäivillä. Tilkkupäivien järjestäjinä yhteistyössä Tilkkuyhdistys Finn Quilt ry:n kanssa toimivat Raision Tilkkurit, quiltZakke Paraisilta ja Piikkiön Pilkkutilkut.

– Tilkkupäivät pidetään Raisiossa Vaisaaren koululla ja näyttelyitä tulee silloin myös Raision kirjastotalolle ja Raision kaupungintalon näyttelyparvelle, Marketta Lahtinen jatkaa.

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

Raision Tilkkureiden jäsenten tilkkutöitä vuodesta 1999 tähän päivään esittelevään tilkkutyönäyttelyyn ehtii tutustua Raision kirjastotalon Aulagalleriassa vielä 29. kesäkuuta asti.