Raision museon kesänäyttelyssä tuokiotarinoita menneestä

Raision museonjohtaja Heli Isolehto ja arkeologi Jari Näränen pystyttämässä Tarinoita menneestä -näyttelyä kaupungintalolla. Kuvat: Katariina Mäkinen-Önsoy.

Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi Raision museo Harkko on koonnut kesänäyttelyynsä tuokioita menneisyydestä. Kaupungintalolla 27. elokuuta asti esillä olevassa näyttelyssä tutustutaan tuttuihin ja tuntemattomiinkin tarinoihin raisiolaisuudesta. 

MUSEOT. Raision museo Harkon näyttely ei keskity viimeiseen 100 vuoteen, vaan esittelee menneitä tapahtumia historiassamme laajemmalla aikavälillä.

– Museon tarkoituksena on välittää historian tarinoita nyky- ja tuleville polville. Mennyttä tulee tarkastella niin esihistoriallisesta kuin kulttuuri- ja taidehistoriallisestakin näkökulmasta, jotta voi ymmärtää esi-isiemme tekemien ratkaisujen ja valintojen vaikutusta tämän päivän elämään, museonjohtaja Heli Isolehto toteaa.

Esineistä ja kuvista koostuva näyttely on jaettu aihealueisiin, joita ovat mm. asuinpaikat, tieyhteydet sekä sodat raisiolaisesta näkökulmasta. Yksi kokonaisuus syntyy valokuvakollaasi-slideshowsta, joka pyörii kaupungintalon valtuustotasanteella näyttelyn ajan.

Harvoin esillä

Näyttelyssä on viimeistä kertaa esillä Mullin asuinpaikkaa esittävä pienoismalli.

– Vuonna 2000 valmistunut pienoismalli on sen verran huonossa kunnossa, ettei se tule tämän kesänäyttelyn jälkeen olemaan enää esillä. Suunnitteilla olisi tehdä uusi, sillä varsinkin lapsikävijät ovat siitä kovasti pitäneet, arkeologi Jari Näränen sanoo.
– Alun perin pienoismalli oli esillä Harkon puolella, pysyvässä arkeologisessa näyttelyssä. Viimeiset kuusi vuotta, kun olemme olleet väistötiloissa kaupungintalolla, se on rapistunut varastossa, lisää Näränen.

Ensimmäistä kertaa Raisiossa esillä olevassa kirkonavaimessa on teksti ”Anno 1763 Raision kircon avain tämä on” sekä nimikirjaimet ”His”.

Tarinoita menneestä -näyttelyssä voi tutustua myös harvoin esillä olevaan arkeologiseen esineistöön kuten Ihalan vanhan kansakoulunmäen ruumiskalmistosta rekonstruktoituun naisen hautaan. Lisäksi ensimmäistä kertaa Raisiossa näytillä ovat posti- ja satulalaukut sekä vanha kirkonavain. Avaimessa on teksti ”Anno 1763 Raision kircon avain tämä on” sekä nimikirjaimet ”His”.

Näränen ja Isolehto kertovat, että 1300-luvulta peräisin olevien kuori-ikkunoiden lasimaalausten kopiot kertovat omaa tarinaansa paikallishistoriasta. Alkuperäisiä säilytetään Kansallismuseossa.

– Maalaukset löydettiin 1960-luvulla, kun Raision kirkkoa tutkittiin peruskorjauksen yhteydessä. Ne kuuluivat aikanaan kirkon itäpuolisen seinän kuori-ikkunoihin, jotka ovat sittemmin, luultavasti 1600–1800-lukujen välillä, muurattu umpeen.

Katariina Mäkinen-Önsoy