Merimaskun teatteri esittää täyden tankillisen huumoria

Emilia Vilén (Pirjo Oksa) on ihmeissään miehensä Sulon (Tauno Hovirinta) puheista. Kuva: Maarit Lineri.

Merimaskun teatterin tulevan kesän näytelmäksi valikoitui takavuosien tv:stä tuttu Tankki täyteen. Työryhmä kertoo, että näytelmää on ollut hauska tehdä.

MERIMASKU. Merimaskun teatterissa saadaan tänä kesänä aimo annos huumoria, kun Neil Hardwickin ja Jussi Tuomisen käsikirjoittama Tankki täyteen saa ensi-iltansa perjantaina 9. kesäkuuta. Näytelmän ohjaajana toimii ensimmäistä kertaa Merimaskun teatterille ohjaustyönsä tekevä Venla Kuitunen.

– Olemme edenneet käsikirjoitus edellä ja prosessinomaisesti tässä on menty eteenpäin, Kuitunen sanoo.

Tankki täyteen -tarinan hahmot ovat varmasti tuttuja varsinkin hieman varttuneemmalle väelle. Sarjaa esitettiin vuosien 1978–1980 aikana ja se saavutti suuren suosion tv-katsojien keskuudessa. Tv-sarjasta tehdyssä näytelmässä on kaikkiaan 26 roolihahmoa, joiden näyttelemisestä vastaa vain 11 näyttelijää.

Vuodesta 2011 lähtien näytelmiä esittänyt Merimaskun teatteri toimii nykyisissä tiloissaan Merimaskun kotiseututalon Kollolan pihapiirissä jo viidettä vuottaan. Ainoana teatterin alkuperäisjäsenenä Tankki täyteen -näytelmässä mukana on Margit Lehtinen, joka sulautuu Ulla Korpelan rooliin.

– Kollegat ovat saaneet jatkamaan, sillä kiva tekijäporukka on syy siihen, että olen yhä toiminnassa mukana, Lehtinen kehuu.

Mukana ensikertalaisia

Yksi Merimaskun teatterissa debyyttinsä tekevistä on Pirjo Oksa, joka tekee Emilia Vilénin roolin.

– Olen näytellyt aiemmin 1990-luvulla Nousiaisissa, mutta silloin teimme ladossa sisäteatteria, jossa ei tarvinnut murehtia mahdollisesta sateesta, Oksa sanoo.

”Ei tarvitse nytkään!” kuuluu muiden teatterilaisten huuto kuin yhdestä suusta. Kuluneiden vuosien ajalta muistetaan vain yksi päivä, joka oli sateinen, mutta viisi minuuttia ennen esityksen alkua sää muuttui jälleen aurinkoiseksi.

Viime vuonna Merimaskun teatterissa nähtiin klassikko Tulitikkuja lainaamassa ja tänä vuonna päätettiin jatkaa komediallisissa merkeissä. Lukuharjoitukset käynnistyivät jo tammikuussa ja siitä lähtien pikku hiljaa on edetty kohti kesän näytöksiä.

– Jo lukiessa tekstiä ensimmäistä kertaa pystyi näkemään kuka näyttelijöistämme sopii mihinkin rooliin. Mielestäni tämä näytelmä sopii hyvin tälle ryhmälle, teatterin taiteellinen johtaja Kari Lineri tuumaa.

Keskeisistä rooleista mainittakoon, että Sulo Viléninä nähdään Tauno Hovirinta, Juhana Viléninä Santeri Enqvist ja konstaapeli Artturi Sakari Reinikaisen univormussa esiintyy Kauko Pajukoski.

Lapset huomioitu

Merimaskun teatterissa on takavuosina ollut mukana paljon lapsinäyttelijöitä. Tällä kertaa kun näytelmä keskittyy pääosin aikuisille, on mukana vain kaksi lapsinäyttelijää. Lapsia kohderyhmänä ei kuitenkaan ole unohdettu, sillä elokuun 1. päivänä paikan päälle saapuu Merkkarit ja Kai Kuutamo.

– Tämä on kertaluontoinen esitys, joka sopii kaikenikäisille. Merkkarit ja Kai Kuutamo järjestävät sirkustyylisen esityksen, Lineri sanoo.

Kimmo Muttilainen

Esityskausi: 9.–22.6.2017