Littoistenjärven kirkkaus kesti vain muutaman viikon

Littoistenjärven veden kirkkaus oli hetken kuin Välimerestä. Kuvassa pohjaan vajonnut veneen hylky. Kuva: Vesa-Matti Väärä.

Littoistenjärven kunnostus ja veden kirkkaus sai runsaasti huomiota jopa valtakunnan medioissa. Nyt sen kirkkaus on palautunut normaaliksi.

YMPÄRISTÖ. Littoistenjärven puhdistaminen kemikaaleilla osoittautui erinomaiseksi ratkaisuksi. Vesi kirkastui muutamaksi viikoksi jopa niin paljon, että järven vettä pystyi hyvällä syyllä verrata jopa Välimeren kirkkauteen.

– Varsinaista kirkkausastetta ei ollut ennakkoon tiedossa, vaikka tiesimme että vesi tulee kirkastumaan. Veden visuaalinen näyttävyys tuli kuitenkin yllätyksenä. Sitä ei voinut oikein uskoa ennen kuin sen omin silmin pääsi näkemään, Vahanen Environment Oy:n projektipäällikkö Milja Vepsäläinen sanoo.

Kemikaaleja käytettiin, jotta järven rehevöitymisestä päästäisiin eroon. Lisäksi kemikaaleilla päästiin eroon isokokoisista lahnoista.

– Kemikaaleista ei ole ihmisille mitään haittaa. Kemikaalit laskivat veden pH-arvoa ja sen myötä kuoli juuri niitä kaloja, joista halusimmekin eroon. Näillä kemikaaleilla päästiin eroon myös sinilevätoksiineista, jotka ovat ihmisille vaarallista hermomyrkkyä, Vepsäläinen kertoo.

Sameus palasi

Littoistenjärveen laskettiin liki 200 tonnia nestemäistä polyalumiinikloridia kolmisen viikkoa sitten. Käsittelyn myötä veden pH-arvo laski hetkelliseksi 5,5:een, mutta on palautumassa seitsemään.

Kemikaaleilla tehty käsittely tuli mahdolliseksi, kun Kaarinan kaupunki ja Liedon kunta saivat hankkeeseen tukea Ympäristöministeriöltä. Projektin kustannukset olivat alle 200 000 euroa. On mahdollista, että kemikaalien käyttö vesistöjen kunnostuksissa yleistyy muuallakin Suomessa.

– Useita kyselyitä tulee ihan päivittäin, Vepsäläinen vahvistaa.

Littoistenjärven kirkkaus ylitti uutiskynnyksen monissa valtakunnallisissa medioissa. Kirkkautta kesti kolmen viikon ajan, kunnes nyt järven kirkkaus on palautunut normaaliksi.

– Se oli odotettua, että järvi samenee takaisin ennalleen, mutta tärkeintä on, että fosforipitoisuus on pysynyt alhaisena. Se on järven ekologian kannalta tärkeää, ettei valo pääse heijastamaan pohjaan saakka, Vepsäläinen sanoo.

Kimmo Muttilainen