Liedon teatterissa palataan Pohjantähti-teosten äärelle

Kuvassa Teresia Harri ja Eric de Wit, joka tekee paluun Liedon teatteriin 10 vuoden tauon jälkeen. Kuva: Liedon kesäteatteri.

Liedon kesäteatterissa esitetään tänä kesänä Suomi 100 -vuotisteeman mukaisesti Väinö Linnan Pohjantähti-teoksiin pohjautuva Uusi kevät – uusi aika. Liedon Vanhan pappilan näyttämö mukautuu 1930-luvun tapahtumien estradiksi.

LIETO. Liedon kesäteatterin tämänvuotinen näytelmä on Väinö Linnan Pohjantähti-teoksiin pohjautuva Uusi kevät – uusi aika, joka saa ensi-iltansa huomenna perjantaina 30.6. Näytelmän ohjaa turkulainen Kari Hiltunen, joka ei olisi halunnut ohjata kovia kohtalonhetkiä sisältävää näytelmää, vaikka kyseessä onkin Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuosi.

– En olisi halunnut lähteä repimään auki ihmisten haavoja. Tämä on edelleen arka aihe, sillä netissä näkee ties minkälaista kirjoitusta, vaikka tapahtumista on kulunut jo 80 vuotta. Saatika se, että tämä nykyinen aikamme on tällainen, jossa on pelottavan paljon yhtymäkohtia 1930-luvun maailmaan, Hiltunen sanoo.

Näytelmässä sukelletaan 1930-luvulle, kun Lapuan liikettä synnytettiin. Kaiken taustalla oli vuoden 1918 kansalaissota, josta oli jäänyt monelle syvät arvet. Ilmassa oli revanssihenkeä sekä myös unelmia Suur-Suomesta. Ohjaajaa viehättää näytelmän loppu, joka on merkittävä suomalaisuudelle ja rauhan rakentamiselle.

– Olen löytänyt kuitenkin tästä näytelmästä hyvän lopun, sillä se päättyy presidentti Svinhufvudin radiopuheeseen, joka on varmasti maailmanhistoriassa ainoa radiopuhe, jolla on aseellinen kapina tyrehdytetty. Se on itse asiassa ensimmäisiä merkkejä, jossa näkyy Suomen rauhan rakentaminen, ja pystyimme lähtemään yhtenä rintamana eteenpäin, Hiltunen kertoo.

– En olisi halunnut ottaa tätä asiaa nyt ruodittavaksi, koska osa rauhan tekemistä on myös asioiden unohtaminen. Jos pystyy unohtamaan, pystyy tekemään myös sovinnon ja antamaan anteeksi, ohjaaja jatkaa.

Näytelmän pääroolissa nähdään paluun Liedon teatteriin tekevä Eric de Wit, joka esittää tiukkaa kansakoulun opettajaa Pentti Rautajärveä.

– Roolissani kasvatan niitä lapsia, jotka sitten joutuivat sotimaan talvi- ja jatkosodassa. Taustalla kytee vielä katkeruus kansalaissodasta, joka sitten eskaloituu Mäntsälän kapinaan. Olin mukana 10 vuotta sitten samassa Täällä pohjantähden alla -teoksessa, kun sitä Liedossa esitettiin. Tämä on ollut ikään kuin jatkumoa siihen, de Wit kertoo.

Kimmo Muttilainen

 

 

Esityskausi 30.6.–21.7.2017