Kaarinan Valkeavuoren koulu yhä keskustelun keskipisteenä

Valkeavuoren koulun kohtalo puhuttaa jälleen. Seutusanomien kuva-arkisto.

Ansaitsevatko A- ja B-rakennuksetkin jo purkutuomion?

KAARINA. Valkeavuoren koulu ympäristöineen pysyvät edelleen kaarinalaisten kuntapäättäjien keskustelun keskipisteinä. Viime viikon kaupunginvaltuuston kokouksessa paitsi hyväksyttiin 100 000 euron lisämääräraha koulun uuden tilaelementin perustamiskustannuksiin, myös jätettiin kaksi uutta valtuustoaloitetta Valkeavuoren koulun oppilaiden opiskelumukavuuden lisäämiseksi.

Tilaelementin rakentamisella taataan ensi syksynä aloittavien ensimmäisen luokan oppilaiden ryhmäkokojen pysyminen alle 25 oppilaan kriittisen rajan. Valtuusto siunasi samalla Kotimäen ja Valkeavuoren koulujen opettajajärjestelyjen vaatiman 72 500 euron lisämäärärahan. Syksyllä aloittavat ekaluokkalaiset pääsevät siis molemmissa kouluissa alle 25 oppilaan ryhmiin, vaikka aloittavien oppilaiden määrät ovatkin syksyllä poikkeuksellisen suuret.

Kannattaako vanhoja enää korjata?

Perussuomalaisten valtuustoryhmä jätti valtuustoaloitteen Valkeavuoren koulun puhtaan sisäilman puolesta. Valkeavuoren koulun 7.-9. -luokkalaisten kokemat oireet ovat kevään 2017 tehdyn tutkimuksen perusteella varsin lohduttomia. Vastanneista peräti 70 prosenttia kertoi yleisoireista, 39 prosenttia hengitystieoireista ja lähes kolmannes oli kokenut silmäoireita. Verrattuna esimerkiksi Piikkiön yhtenäiskoulun vastauksiin Valkeavuoren koulun oppilaat kokivat huolestuttavan paljon enemmän homeen hajua, tunkkaista ja kuivaa ilmaa, riittämätöntä ilmanvaihtoa, vedon tunnetta tai kylmyyttä. Vuonna 2016 tehdyt kuntotutkimukset tukevat oppilaiden kokemuksia, sillä A- ja B-rakennuksista on löytynyt kosteusvaurioita ja ilmavuotoja.
Perussuomalaiset esittävät aloitteessaan, että uuden lasten- ja nuortentalon rakentaminen kiinni nykyisiin A- ja B-rakennuksiin otetaan uudelleen harkintaan. Aloitteen mukaan uuden rakennuksen sisäilma asetetaan uhan alle, jos se rakennetaan nykyisten rakennusten yhteyteen. Perussuomalaiset myös kyseenalaistavat nykyisten rakennusten peruskorjaamisen. Aloitteen mukaan rakennukset ovat jo tiensä päässä, ja ne ansaitsisivat samanlaisen purkutuomion, joka on jo langetettu C-rakennukselle.
”Edellytämme, että ketteräksi itseään kutsuva Kaarina ryhtyy ketteräksi myös uudisrakentamisessa. Suunnittelun ja rakentamisen kilpailuttaminen yhdessä tuo kustannussäästöjä ja nopeuttaa aikatauluja”, mainitsevat perussuomalaiset aloitteessaan.

Pienryhmille halutaan kunnon ulkoilupaikka

Kokoomuksen valtuustoryhmä puolestaan jätti aloitteen Valkeavuoren Wallas Marinen yksikössä opiskelevien pienryhmien ulkoilualueiden rakentamiseksi.
Alunperin väliaikaisesti Wallas Marinen tiloihin työskentelemään siirtyneet yläkoulun pienryhmät eivät kokoomuksen aloitteen mukaan jatkossakaan mahdu uuteen rakennettavaan kouluun. Nykyisellään pienryhmien ainoa ulkoilupaikka on parkkipaikka.
Opetussuunnitelmisssa kuitenkin korostetaan liikuntaa ja tavoitteena on tunnin ulkoilu jokaisena koulupäivänä. Parkkipaikan ollessa ainoa ulkoilupaikka tällaiset tavoitteet jäävät toteutumatta.
”Esitämme, että piha-asia ratkaistaan vielä kesän aikana Wallas Marinen osalta siten, että syksyllä lukuvuoden alkaessa koulutilojen lähiympäristöstä löytyy ulkoiluun ja välituntiaktiviteetteihin soveltuva turvallinen ja innostava alue, josta löytyy valmiit suunnitelmat kaupungilta kaukaloineen ja oleskelualueineen”, ehdottaa kokoomuksen valtuustoryhmä.

Marko Vuosjoki