Seutusanomat vieraili PunaMustassa

Seutusanomien yrittäjä Mika Leinonen (vas.) keskustelee PunaMustan rotaatiomestari Olli Martikaisen kanssa. Kuvat: Katariina Mäkinen-Önsoy.

Turun Seutusanomien väki vieraili viime viikolla PunaMustassa tutustumassa painopaikan toimintoihin. Pikavisiitti avasi silmät painotyön moninaisiin työvaiheisiin.

YRITYSUUTISET. Turun Seutusanomat on painettu vuoden alusta alkaen joensuulaisessa PunaMustassa. Seutusanomien väelle avautui mahdollisuus käydä tutustumassa painopaikkaan viime viikon alussa. Päivän mittainen visiitti Joensuussa avasi monella tapaa silmät modernin painotalon moninaisiin työvaiheisiin ja osaamisalueisiin.

Joensuu on yksi kolmesta PunaMustan tuotantolaitoksesta, sillä painotuotteita valmistetaan myös Tampereella ja Nurmeksessa. Joensuussa tehdään niin sanoma- kuin aikakauslehtiä ja pystytään tekemään myös suurkuvatulostuksia.

PunaMusta on investoinut uuteen painokoneeseen.

PunaMusta investoi uuteen painokoneeseen. Kokonaisinvestoinnin arvo oli 15 miljoonaa euroa, kun mukaan on laskettu kiinteistön laajennus ja postituskoneen uusiminen. Tuotantokäytössä uusi kone on ollut vuoden 2015 alusta alkaen. Näin ollen Seutusanomat painetaan Suomen uusimmassa ja modernimmissa painokoneessa.

Vierailun aikana Seutusanomien väki pääsi näkemään, mitä painotalossa tapahtuu sen jälkeen, kun Seutusanomista on lähetetty sivupohjat painamista varten. Alkuun sivut tarkastetaan latomossa, josta ne matkaavat rotaation puolelle. Rotaatio valmistaa sivupohjista painamista varten pellit ennen kuin varsinainen lehden painaminen pääsee vauhtiin. Peltien valmistumisen jälkeen ne asetellaan painokoneeseen ja painaminen voi alkaa.

Seutusanomat painetaan tiistaisin keskipäivän aikaan. Painamisen jälkeen lehdet pakataan postittamista varten. Joensuusta rekka hakee lehdet Kuopioon Postin jakelukeskukseen, josta ne lähtevät jaettavaksi keskiviikon aikana, jotta ne saavuttavat kotitaloudet torstain aikana.

TSS