Saloluotoon etenevä vesi- ja viemäriverkosto hakee liittyjiä

Putken lasku Pohjansalmeen. Kuvat: Ampuminmaan vesihuolto-osuuskunta.

RYMÄTTYLÄ. Rymättylän Ampuminmaan vesihuolto-osuuskunnan reilu vuosi sitten Poikosta alkanut urakka on valmistumassa. Kesäkuun alkupuolella valmistuvan vesi- ja viemäriverkoston laajentamista valmistellaan seuraavaksi Salonkylän suuntaan.

Vesiosuuskunnan jäsen Matti Tiusanen kertoo, että liittymisaikaa on vielä touko–kesäkuun vaihteeseen:

– Kiinnostuneiden liittyjien kartoitusta on tehty reippaasti, ja tällä hetkellä mukana on toistakymmentä liittyjää. Kunhan saamme kaikki halukkaat liittyjät tietoon, voimme täydentää rakentamiskarttoja ja -aikataulua.
– Suunnittelu, joka alkoi elokuussa 2016 otettuani yhteyttä osuuskuntaan, on edennyt hyvässä vauhdissa, lisää Tiusanen.

Vesi- ja viemäriverkoston rakentaminen on tarkoitus käynnistää kesäkuussa. Tällä hetkellä sähköverkkoja samalle alueelle operoi Caruna.

– Töitä jaetaan maanviljelyn vaiheet huomioon ottaen sekä kesälle että syksylle. Syksyllä on vuorossa linjojen yhdistäminen. Koko projekti tulee valmiiksi vuoden loppuun mennessä, Tiusanen toteaa.

Rakennettava alue sisältää niin peltoaluetta kuin metsää ja kalliotakin. Lisäksi paineviemäri ja vesijohto alittavat merialueen Ampuminmaan pohjoispuolella Pohjansalmessa sekä Ruolahdessa ja Kaaslahdessa ja järvialueen Ylttistenjärvessä. Vesihuolto-osuuskunnan alueella sijaitsee yksi Natura 2000-verkostoon kuuluva alue, Ajolan laiturit. Vesiosuuskunta haki ja sai luvan vesialueiden alituksiin aluehallintovirastolta.

Kaiken kaikkiaan Ampuminmaan vesihuolto-osuuskuntaan on liittynyt yli 100 asukasta.

Työskentelyä haastavassa maastossa.

Haja-asutusalueilla toimivia vesiosuuskuntia ajaa eteenpäin paitsi kiinteistönomistajia velvoittava jätevesiasetus myös vesiensuojelu. Saaristomeren tilan kannalta olisi tärkeää, että kaikki vielä toimivaa järjestelmää vailla olevat kiinteistöt liittyisivät rakenteilla oleviin osuuskuntiin.

Eduskunta hyväksyi 20.12.2016 haja-asutuksen uudet jätevesipykälät, jotka olivat selkeästi lievennetty versio aiemmasta esityksestä. Tiukimmat määräykset koskevat kiinteistöjä, jotka sijaitsevat alle sadan metrin päässä vesistöstä tai pohjavesialueesta. Siirtymäaikaa näillä kiinteistöillä on uudistaa jätevesijärjestelmää 31.10.2019 saakka.

Katariina Mäkinen-Önsoy