Naantalin Rakennuspuulla 70 vuotta täynnä palvelua ja paikallistuntemusta

Juhlavuosi: Naantalin Rakennuspuu oy:n yrittäjät Kari Saarialho (vas.) ja Mikko Hongisto sanovat, että juhlatempaus on vielä tulossa: ”On syytä juhlaan, kun Suomen itsenäistymisestä tulee 100 vuotta, yrityksen perustamisesta 70 vuotta ja meidän yrittäjyysvuosiakin on tasan kympin verran” kauppiaat iloitsevat. Kuva: Ragip Önsoy.

Vuonna 1947 perustettu Naantalin Rakennuspuu porskuttaa virkeästi eteenpäin. Sen vahvuutena ovat paitsi perinteiset rautakauppapalvelut myös tämän päivän kaupankäynnille elintärkeä somenäkyvyys.

NAANTALI. Naantalin Rakennuspuu oy viettää tänä vuonna 70-vuotistaivaltaan. Eino Lepistön vuonna 1947 perustama yritys siirtyi ensin 1980-luvulla pariskunnan pojan Matti Lepistön omistukseen.

Nyt on kulunut 10 vuotta siitä, kun yrityksen kaksi pitkäaikaista työntekijää, Kari Saarialho ja Mikko Hongisto, aloittivat Rakennuspuun kauppiaina.

Alun perin yritys oli nimeltään Halkosaha ja se sijaitsi Naantalin keskustassa. 1960-luvulla vuokrasopimuksen päätyttyä edellisessä paikassa, yritys muutti nykyiselle paikalleen Taimoon, Saarialho sanoo.

Rakennuspuuhun töihin vuonna 1985 tullut Saarialho kertoo yritystoiminnan olleen tuolloin pienimuotoisempaa, lähinnä puutavaraan keskittyvää. Hongisto sen sijaan on ollut yrityksen hommissa vuodesta 1997 alkaen.

Alalla on tapahtunut merkittäviä muutoksia: valikoima ja mahdollisuudet ovat tänä päivänä lähes rajattomia. Samalla Rakennuspuu on laajentanut osaamistaan ja valikoimiaan vastaamaan entistäkin monipuolisemmin rakentajien sekä rakennuttajien tarpeisiin, Hongisto toteaa.
– Totta kai kehittyvä teknologia on muuttanut tätäkin alaa sähköisten palvelujen ja verkkokaupan suuntaan, komppaa Saarialho.

Rautanet-ketjuun Naantalin Rakennuspuu liittyi vuonna 2010.

Lähes 60 pienen ja keskisuuren itsenäiseen rautakaupan ketjuun liittymisen etuna ovat yhteisostot ja -markkinointi. Lisäksi Facebook-markkinointi on osoittautunut tehokkaaksi väyläksi, Hongisto sanoo.

Vahvaa paikallistuntemusta

Naantalin Rakennuspuun yhtenä vahvuutena on omat kuljettajat ja kuljetuskalusto. Sijaintinsa puolesta iso osa yrityksen tilauskohteista on saaristossa, laajalti ympäri Turun talousaluetta.

Niin pitkälle kun tie vie, kuljetus hoituu omalla kalustolla seutukuntiin. Luotettavat yhteistyöyritykset varmistavat tavarankuljetuksen eteenpäin saarissa sijaitseviin kohteisiin, Hongisto kertoo.
– Näinä päivinä tehdään paljon kesämökki- , terassi- ja laiturirakentamista, joiden tarvikkeet saa hankittua kätevästi meiltä. Valikoimaa löytyy heti varastosta noudettavana, jonka lisäksi tehdään tilauksia tarpeen mukaan, lisää Hongisto.

Saarialho puhuu perinteisen palvelevan, vahvan paikallistuntemuksen omaavan, rautakaupan puolesta.

Täyden palvelun rautakauppana meiltä saa niin sahaus- ja kuljetuspalvelun kuin apua kuorman sitomiseen, Saarialho esittelee.
– Paikallistuntemuksemme on vahvaa, onhan pääkuskimmekin ollut ajamassa kuormiamme reilun 30 vuoden ajan. Voimme paitsi ehdottaa merikuljetusyrittäjää laajasta yhteistyöverkostostamme, myös ladata tarvikkeet räätälöityihin, laivakuljetukseen sopiviin, paketteihin valmiiksi, jatkaa Saarialho.

Positiivisella mielellä eteenpäin

Vaikeat talousvuodet ovat olleet haastavaa aikaa rakennusalalla. Talouden piristyminen ei ole vielä suuresti näyttäytynyt myynnissä, mutta varovaisen myönteisiä merkkejä on kuitenkin ilmassa:

Asiakkaiden kyselyt ja timpureiden parantuneet työtilanteet kielivät siitä, että oikeaan suuntaan ollaan ainakin menossa. Jos sen sijaan ajatellaan tätä hetkeä, kylmä kevät jarruttaa rakentamis- ja korjausintoa. Vaihtelevat säät rae-, räntä- ja vesikuuroineen ovat selvä haaste maalausurakallekin, kauppiaat harmittelevat.

Omakotirakentaminen on kauppiaiden mukaan laskenut kolmanneksen viimeisen 10 vuoden aikana.

Sen sijaan korjauspuoli on jatkuvassa kasvussa, he toteavat.

Saarialho ja Hongisto ovat hyvillään siitä, että paikalliset yrittäjät ovat mukana kilpailutuksissa.

Naantalin kaupungin kanssa on yhteistyö toiminut mallikkaasti. Omasta kokemuksestamme voimme sanoa, että täällä otetaan hyvin paikalliset yritykset huomioon ja käytetään palveluja, he kiittelevät.

Katariina Mäkinen-Önsoy