HarrasteTärskyillä koettiin liikunnan riemua

Naantalilaiset Bettina Vuori (takana) ja Lotta Huttunen esittelivät taitojaan HarrasteTärskyillä.

HarrasteTärskyillä tarjottiin mahdollisuutta päästä kokeilemaan uusia urheilulajeja ja katsomaan upeita näytöksiä. Turun Seudun Kehitysvammaisten Tuki ry:n järjestämässä tapahtumassa riitti aitoa liikunnan iloa ja riemua.

TAPAHTUMAT. Kupittaan urheiluhalli täyttyi puhtaasta liikunnan riemusta viime viikon tiistaina 25.4., kun paikan päällä järjestettiin ensimmäistä kertaa HarrasteTärskyt, jossa kehitysvammaisille tarjottiin mahdollisuutta tutustua uusiin urheilulajeihin. Paikalla oli Special Olympics -kisoihin osallistuneita urheilijoita kertomassa kokemuksistaan ja lajeistaan.

– Päivän tavoitteena on ollut se, että mahdollisimman moni pääsisi tutustumaan urheilulajeihin ja löytämään sen oman lajinsa. Päivän aikana on mahdollisuus kokeilla lajia ja päästä vuorovaikutukseen sen huippujen kanssa, järjestävän tahon, Turun Seudun Kehitysvammaisten Tuki ry:n projektikoordinaattori Outi Yli-Heikkilä kertoo.

HarrasteTärskyt käynnistyi pienimuotoisilla avauspuheenvuoroilla, joista yleisön mieleen oli ennen kaikkea Pekka Hyysalon kertomus omasta kuntoutumisestaan. Aplodien määrästä pystyi päättelemään kuka oli ennen kaikkea yleisön mieleen ja paikan päälle saapuneille tarjottiin myös mahdollisuutta esittää vakavasta aivovammasta kuntoutuvalle Hyysalolle kysymyksiä.

Laaja lajikirjo

HarrasteTärskyillä oli mahdollisuus tutustua yleisurheiluun, uintiin, purjehdukseen, golfiin, rytmiseen voimisteluun, tanssiin, salibandyyn, partioon ja ratsastukseen. Paikan päällä olivat niin rytmistä voimistelua kuin tanssia harrastavat naantalilaiset Bettina Vuori ja Lotta Huttunen.

– Se on vain niin kivaa. Pidämme ennen kaikkea esiintymisestä, Lotta ja Bettina sanovat.

Kaksikon valmentajana toimiva Assi Aalto kertoo, että tavoitteena on saada tanssista virallinen laji Special Olympics -tapahtumaan. Ennen monisatapäiselle yleisölle esiintymistä kaksikolta tiedusteltiin, jännittääkö heitä.Vastaus tuli kuin apteekin hyllyltä.

– Helppo kysymys. Ei jännitä, Lotta tuumaa

Lukuisia Special Olympics -kultamitaleja kahminut naantalilainen Joni Roivanen oli kertomassa purjehduksesta.

– Tykkään siitä, kun on oikein myrskyisää ja välillä tyyntä. Ja tietysti myös kauniit maisemat ovat mieleeni, Roivanen sanoo.

Hänen valmentajaäitinsä Johanna Roivanen kertoo, että tällä hetkellä on käynnissä valmistautuminen Abu Dhabissa vuonna 2019 järjestettäviin kisoihin. Tavoitteena on jälleen napata kultamitali. Roivanen on ollut kisoissa lajinsa ainoa pohjoismaalainen edustaja, sillä näillä leveysasteilla harjoittelu tuo paljon haasteita.

– Olemme leikkisästi todenneet, että lahjattomat treenaavat, Johanna lohkaisee.

Kilpailuvietti vie eteenpäin

Tatu Kantonen (vas.) ja Roni Siivonen kuuluvat Special Olympics -uimareihin.

Mukana oli myös Mynämäeltä Turkuun muuttanut uimari Tatu Kantonen yhdessä kollegansa Roni Siivosen kanssa. Kantonen on menestynyt Special Olympics -urallaan erinomaisesti.

– Motivaatio ei ole hiipunut ja kisat vain motivoivat entisestään. Se on se kilpailuvietti, joka vie eteenpäin, Tatu sanoo.

– Harjoittelen kolme kertaa viikossa ja mitali on tavoitteena tulevaisuudessa. Käyn myös pelaamassa jalkapalloa viikottain, Roni toteaa.

Kantonen on aloittanut uinnin rinnalla myös alppihiihdon.

– Aloitin sen kaksi kautta sitten ja se on hyvää vastapainoa uinnille. Hirvensalossa pystyn harjoittelemaan tekniikkaa, vaikka mäki onkin pieni, hän lisää.

Kimmo Muttilainen