Pyhän Olavin merireittiä kehitetään yhdessä sidosryhmien kanssa

Pyhän Olavin merireitti on rajat ylittävä Central Baltic -hanke. Paraisten hankevastaava James Simpson nimeää Katariinanlaakson Vaarniemen luontopolun (kuvassa) ja Paraisten Sattmarkin sellaisiksi paikoiksi, jotka sijaitsevat reitin varrella. Kuva: Ragip Önsoy.

Saaristolaiskyliin ja maaseudun rauhaan vaeltajansa johdattavan reitin info- ja ideointitilaisuudet pidetään Turussa 19.4. ja Paraisilla 4.5. Kohderyhminä reitille ovat niin pyhiinvaeltajat kuin muutkin turistit ja paikalliset keski-ikäiset ja nuoret ryhmä- tai omatoimimatkailijat.

MATKAILU. Pyhän Olavin merireitti on kansainvälinen hanke, jossa kauniiseen saaristoomme muodostuu ensimmäinen meriteitä hyödyntävä pyhiinvaellusreitti. Central Baltic -ohjelmaan kuuluva EU-hanke valmistuu osissa vuosien 2016–2019 aikana.

– Merireittiä kehitetään Turusta Kaarinan ja Paraisten kautta aina Ahvenanmaan saaristoon ja sieltä Ruotsin Hudiksvalliin, jossa reitti yhtyy olemassa olevaan Pyhän Olavin tiehen, St. Olavsledeniin. Reittiä pitkin voi kulkea Norjan Trondheimiin asti yhteensä 1 185 kilometrin verran. Paikallinen Pyhän Olavin merireitti on pituudeltaan noin 625 km eli lähes samanpituinen kuin olemassa oleva Pyhän Olavin reitti, jonka pituus on 560 km, Paraisten hankevastaava James Simpson kertoo.

Matkailusesonkia laajentamassa

Kevät ja syksy ovat parasta aikaa Pyhän Olavin merireitille. Sää soveltuu hyvin vaeltamiseen, lautoilla ei ole ruuhkaa eikä jonoja, ja hiljaisuus rauhoittaa mieltä. Toteutuksessa on haasteita, mutta myös saaristomatkailun ympärivuotisuutta kehittäviä mahdollisuuksia.

– Hankkeen aikana teemme yhteistyötä paikallisten matkailuoppaiden ja -yritysten kanssa kehittääksemme pyhiinvaeltajille ja retkeilijöille soveltuvia palveluja. Kesäsesongin ulkopuolella haasteena on juuri palvelujen saatavuus: vaeltajat kun tarvitsisivat ainakin majoitus-, matkatavarakuljetus- ja ruokapalveluja. Oheistoiminta ja -palvelut, kuten hieronta ja pyörävuokraus eivät olisi myöskään pahitteeksi, Simpson sanoo.

– Hankkeessa otetaan yhteyttä yksityisteiden ja maanomistajiin sekä nostetaan esiin reitin varrella sijaitsevia matkailukohteita. Pyhän Olavin merireitti merkitään Olavin reitistä kertovin merkein reitin sertifioinnin jälkeen, Simpson lisää.

Pohjoisen Santiago de Compostela

Simpsonin mukaan yhteistyöverkostoille suunnatuissa tilaisuuksissa kerrotaan pyhiinvaelluksesta, Pyhästä Olavin merkityksestä historiassa sekä mahdollisista reittivalinnoista. Tilaisuudet järjestetään 19.4. Turun Aboa Vetus & Ars Novassa ja 4.5. Paraisten seurakuntatalolla.

– Pyhän Olavin tien taustalla Ruotsissa ja Norjassa on vanha pyhiinvaellusreitti, joka on perustettu keskiaikaisen pyhimyksen Olavi Haraldinpojan kunniaksi. Reitti on otettu uudelleen käyttöön muutamia vuosia sitten. Oli myös aikoja jolloin pyhiinvaeltaminen oli kiellettyä, Simpson taustoittaa.
– Pyhän Olavin reitin toivotaan kasvavan lähes yhtä suosituksi kuin Santiago de Compostelan reitti. Laajenemismahdollisuuksiakin on olemassa, koska saaristossa Pyhän Olavin merireitti risteää Pyhän Jaakobin tien kanssa, jatkaa Simpson.

Merireitin aloituspaikkana toimii Turun tuomiokirkko, josta se jatkuu Kaarinan kautta Saariston rengastietä myötäillen kohti Paraista. Paraisilta reitti jatkuu pyöräilyreittejä, pikkuteitä ja lauttayhteyksiä hyödyntäen Nauvon ja Korppoon yli Ahvenanmaan saaristoon.

– Aboa Vetukseen sijoittuu sen sijaan infopiste, josta voi esimerkiksi ostaa pyhiinvaelluspasseja, Simpson selittää.

Paraisten kaupunki toteuttaa Pyhän Olavin merireittiä yhteistyössä Åbo Akademin, Yrkeshögskolan Novian, Föreningen Franciscus på Kökarin sekäSottungan, Söderhamnin ja Östhammarin kuntien ja Pilgrimstid Sverigen kanssa.

Katariina Mäkinen-Önsoy