Naantalin kuvataidekoulun oppilastöiden näyttely avautuu Taidehuoneella

Naantalin opiston kuvataidekoulun opettajat Antte Kerkola, Maria Lukala ja Reija Palo-oja vinkkaavat, että ilmoittautumiset syksyn lukukaudelle alkavat kesän kynnyksellä. Naantalin keskustan ja Rymättylän ohella Merimaskuun toivotaan syntyvän oma ryhmänsä. Kuva: Ragip Önsoy.

NAANTALI. Naantalin Taidehuoneella avajaisiaan lauantaina 8. huhtikuuta klo 15–17 viettävä Meri, pihat ja puutarhat – Sata ja yksi tarinaa -näyttely on Naantalin opiston kuvataidekoulun lasten ja nuorten näkemys Suomi 100 -juhlavuodesta.

Töiden valmistelu aloitettiin noin vuosi sitten meri- ja vesiteemoilla. Näyttelyaihe laajeni pihoihin ja puutarhoihin Naantalin kaupungin maamme satavuotisjuhlia kunnioittavan teeman Naantali – sata ja yksi puutarhaa mukaisesti. Saaristossa asuvalle puolestaan meri edustaa sekä pihaa ja puutarhaa.

Näyttelyyn on koottu teoksia kaiken kaikkiaan reilulta 70 taiteilijanalulta.

– Kuvataidekoulua käyvistä nuorimmat ovat 5-vuotiaita ja vanhimmat 16-vuotiaita, eli melko laaja ikähaarukka on kyseessä. Näyttelyssä on esillä teoksia niin keskustan tuntumassa Kalevanniemen koululla kuvataidekoulua käyviltä kuin Rymättylässä kokoontuvalta ryhmältä, kertovat kuvataidekoulun opettajat Antte Kerkola, Reija Palo-oja ja Maria Lukala.

Naantalin opiston kuvataidekoulussa on tarjolla varhaisiän opintoja 5–6 -vuotiaille sekä kuvataiteen yleisen oppimäärän mukaista taiteen perusopetusta kouluikäisille.

– Perusopetus on tasolta toiselle etenevää. Opetuksessa perehdytään monipuolisesti kuvataiteen eri osa-alueisiin ja tekniikoihin, joihin kuuluvat muun muassa maalaus, grafiikka, keramiikka, kuvanveisto, piirustus, valokuvaus, muotoilu ja animaatio, opettajat listaavat.
– Painotus keskittyy eri lukukausina eri kuvataiteen osa-alueisiin lapsen iän ja opintojen vaiheen mukaisesti, he lisäävät.

Tekniikat ovat edustettuna laaja-alaisesti Taidehuoneen näyttelyssä. Mukana on paitsi abstraktia myös esittävää taidetta. Opettajat sanovat, että konkretia näyttelee tärkeää roolia erityisesti pienimpien parissa tehtävässä opetustyössä.

– Taiteilijanalkujen oma ilmaisu on vahvasti töissä esillä, he hymyilevät.

Opettajat muistuttavat, että vaikka pääsääntöisesti opiskelu kuvataidekoulussa on hauskaa ja mukavaa yhdessä tekemistä, on sillä myös syvempiä merkityksiä ja arvoja. He esittelevät kuvataidekoulun paitsi luovuutta ravitsevana myös kilpailukykyisenä lukukausimaksuiltaan.

– Kuvataidekoulu antaa työvälineitä oman identiteetin rakentumiselle ja luo pohjaa mentaalisten arvojen kehittymiselle. Tässä prosessissa on hienoa olla oppilaan tukena ja luoda pohjaa ehkä koko elämänkaaren pituiselle kuvataiteen ja laajemmin kulttuurin harrastamiselle, he kannustavat.
– Lisäksi kuvataideopinnot eivät Naantalin opistossa ole ainakaan kalliita, he jatkavat.

Juhlavuoden Naantali – sata ja yksi puutarhaa -paikallisteema kumpuaa naantalilaisille tärkeistä pihoista ja puutarhoista, joista valtakunnan ykköspuutarha Kultarannassa kytkeytyy merkittävällä tavalla itsenäisen Suomen historiaan. Lisäksi Luostarin puutarha oli tärkeässä roolissa kasvimaiden ja puutarhojen kehityksen levittäjinä. Naantalin vanhankaupungin hyötypihoista on vuosikymmenten varrella muotoutunut suojaisia puutarhoja, joihin pääsee kurkistelemaan kujilta ja kaduilta. Kaupunki tunnetaan myös julkisista puistoistaan ja istutuksistaan, joita alettiin perustaa kaupungin vanhan kylpylätoiminnan myötä.

Meri, pihat ja puutarhat – Sata ja yksi tarinaa -näyttely on esillä Naantalin Taidehuoneella 9.–16.4. klo 12–17.

Katariina Mäkinen-Önsoy