Maskussa perehdyttiin turvalliseen arkeen ikäihmisten näkökulmasta

Alkusammutustaidot haltuun: Sammutuspeitteen ja käsisammuttimen käyttöä harjoittelivat Maskun VPK:n ohjeistuksella muun muassa Seija ja Mauno Tammenkoski Nousiaisista sekä Eeva Strand (kuvassa vasemmalla) Mynämäestä. ”Tällaisia tilaisuuksia saisi olla enemmänkin, vaikka ihan toritapahtumien yhteydessä” he sanovat. Kuvat: Ragip Önsoy.

Varsinais-Suomen Muistiyhdistys järjesti torstaina 20.4. Turvallisesti kotona -projektinsa puitteissa turvallisuusaiheisen tapahtuman ikäihmisille yhdessä Perusturvakuntayhtymä Akselin ja Maskun seurakunnan kanssa.

MASKU. Maskun seurakuntatalolla 20. huhtikuuta järjestetyn Ikäihmisten turvallinen arki -tilaisuuden avasi Turvallisesti kotona -projektia edustava pelastusalan asiantuntija Joonas Lahdenperä Varsinais-Suomen Muistiyhdistyksestä.

– Erityisen tarkkana tulee olla muistisairaan läheisen arjen turvallisuudesta, vaikka me kaikki saatamme joskus olla sokeita riskitekijöille omassa kodissamme. Noin 30 % tulipaloista kotioloissa lähtee keittiöstä, koska liesi on joko mennyt tai jäänyt vahingossa päälle. Monesti myös lieden päällä on näissä tapauksissa ollut ylimääräistä tavaraa, Lahdenperä huomauttaa.
– Palovaroittimet, joita tulee olla yksi jokaista 60 neliötä kohden per kerros, on hyvä sijoittaa oleskelutiloihin kuten makuuhuone ja olohuone sekä ulosmenoreittien läheisyyteen esimerkiksi eteiseen. Keittiössä ja kylpyhuoneessa palovaroittimilla on tapana piippailla myös turhaan, joten niihin, eikä yleensäkään seiniin suositella laitteita asennettavan, lisää Lahdenperä.

Varsinais-Suomen Muistiyhdistyksen Turvallisesti kotona -projektia edustava pelastusalan asiantuntija Joonas Lahdenperä muistuttaa, että palovaroittimen pariston vaihtoväli on noin vuoden luokkaa ja laitteen toimivuutta kannattaa kokeilla kerran kuukaudessa.

Huomio arjen perustarpeisiin

Maskun vanhusneuvoston puheenjohtaja Mauri Halme muistutti, että arkielämässä koettu turvallisuuden tunne lähtee usein pienistä mutta tärkeistä asioista.

– Perusturvallisuuteen liittyvät asiat askarruttavat mieltä oli ihminen minkä ikäinen tahansa. Varsinkin muutostilanteissa erityisen tärkeäksi muodostuvat muun muassa sote-palvelujen ja julkisen liikenteen toimiminen, taloudellinen turva sekä toisista ihmisistä koostuvat turvaverkostot, Halme pohtii.

Perusturvakuntayhtymä Akselin geronomi Sirpa Levy oli paikalla kertomassa siitä, kuinka palvelutarvetta arvioidaan turvallisuusnäkökulmasta.

– Kotihoidossa turvallisuutta arvioidaan eri vaiheissa alkuarvioinnista lähtien moniammatillisesti. Kotiympäristöä koitetaan asukkaan kanssa yhdessä muokata entistä turvallisemmaksi esimerkiksi huonekalujen sijoittelulla ja valaistusjärjestelmillä. Asunnon kuntoa ja esteettömyyttä arvioidaan paloturvallisuuden kannalta. Lisäksi yksinäisyys on eräs vaikuttavimmista tekijöistä turvattomuuden tunteen laukeamiseen, Levy toteaa.

Akselin sosiaaliohjaaja Satu Malmlund tiedotti sen sijaan kodin muutostöistä, joihin on mahdollista saada tukea.

– ARAlta voi hakea korjausavustusta ympärivuotisessa asuinkäytössä olevaan kotiin, jonka ruokakunnassa ainakin yksi henkilö on vähintään 65-vuotias tai vammainen. Avustusten hakemisessa ja korjaus- ja muutostarpeiden arvioinnissa auttaa Vanhustyön keskusliiton korjausneuvojat. Lisäksi Akselilta voi hakea tukea vaikeavammaisen asunnonmuutostöihin, Malmlund jatkaa.

Ranneke auttaa paikantamaan ja kommunikoimaan

Järjestäjien eli Varsinais-Suomen Muistiyhdistyksen, Perusturvakuntayhtymä Akselin ja Maskun seurakunnan ohella esittelypisteensä tapahtumaan olivat pystyttäneet Avustajakeskus, SPR, TitanFysio ja Confienta Oy. Lisäksi Maskun VPK piti alkusammutuspistettä seurakuntatalon ulkopuolella.

Turkulaisen Confienta Oy:n Jaana Viitasaari kertoo paikannuslaitteista, jotka tuovat turvaa paitsi ikäihmisen myös kenen tahansa yksinasuvan tai -työskentelevän arkeen.

– Aloitimme noin kuusi vuotta sitten lähinnä muistisairaille suunnatun turva- ja paikannusrannekkeen tuotekehittelyn. Laite lähettää ensin viestin ja sitten soittaa perään omaisille tai hoitohenkilökunnalle, mikäli muistisairas on ylittänyt turva-alueensa rajat, Viitasaari esittelee.

– Siroissa kellonkaltaisissa rannekkeissa on paikannus- ja puheominaisuus. Tiedän läheisestä esimerkistä, että ikäihmisen on usein vaikea myöntää tarvitsevansa turvaranneketta. Mutta samainen perhettäni koskenut esimerkki myös näytti sen, että ranneke toimii ennaltaehkäisevästi, ja se kannattaa hankkia ennen kuin onnettomuuksia kuten katoamisia tai kaatumisia tapahtuu, lisää Viitasaari.

Viitasaaren mukaan rannekkeesta hyötyvät myös muut kuin ikäihmiset.

– Ranneke tuo turvaa myös marjastus- ja sienestysretkille metsään tai yksikseen työskentelevälle, Viitasaari sanoo.

Katariina Mäkinen-Önsoy