65-vuotisterveystarkastus osana ennaltaehkäisevää toimintaa terveydenhuollossa

Raision Keskustanaiset otti jo marraskuun 2016 syyskokouksessa esille Raahen mallin mukaisen 65-vuotiaille suunnatun kokonaisvaltaisen terveystarkastuksen. Sen mukaan kaikki asukkaat sinä vuonna kun he täyttävät 65 vuotta saavat kutsun terveysneuvojalle.

Terveystarkastus on kattava: näkö, kuulo ja tasapaino tutkitaan, perussairaudet ja lääkitykset kirjataan, keskustellaan työhistoriasta, asumis- ja perheoloista ja tulevaisuuden suunnitelmista. Laaja verikoepaketti on myös tärkeä osa tutkimusta.

Terveydenhoitajan kanssa kartoitetaan myös muistia ja mielialaa. B12-vitamiinin ja folaatin tasot ovat tärkeitä muistin kannalta.

Käynnillä annetaan henkilökohtaista opastusta ruokavalioon ja liikuntaan ja jos tarve vaatii ohjataan lisätutkimuksiin.

Neuvolakäynnin kustannus on 200 euroa ja asiakkaalle se on ilmainen. On laskettu, että 300 henkilön tarkastus maksaa yhtä paljon kuin 15 kuukautta yhden demantiapotilaan laitoshoito tai viisi ohitusleikkausta tai 13 sydänpotilaan pallonlaajennus. Ajan myötä tulisi huomattavia säästöjä terveydenhuollon kustannuksissa.

Ja mikä tärkeintä itse kullekin tutkittavalle saada viettää terveempiä ja vireämpiä eläkepäiviä mahdollisimman pitkään.

Mielestäni tällainen toiminta kannattaisi ottaa käytäntöön myös meillä Raisiossa.

Anneli Vainio

Raision Keskustanaiset ry