Ruskon vanhusneuvosto kannustaa arjen hyviin tekoihin

Ruskon vanhus- ja vammaisneuvoston sihteeri Sirpa Lehtola (vas.) ja puheenjohtaja Liisa Tuominen haastavat kaikki maan vanhusneuvostot mukaan Hyvä teko ikäihmiselle -kampanjaan. Kampanjalla pyritään ilahduttamaan ikäihmisiä ja torjumaan yksinäisyyttä maksuttomilla tempauksilla. Kuva: Katariina Mäkinen-Önsoy.

Positiivisella ja myönteisellä asenteella on suuri merkitys niin tekijälle kuin hyvän teon kohteelle. Hyvä teko ikäihmiselle -kampanjan tempaukset ovat maksuttomia.

SENIORIT. Osana Suomen 100-vuotisjuhlaa Ruskon vanhus- ja vammaisneuvosto haastoi kaikki Suomen vanhusneuvostot Hyvä teko ikäihmiselle -kampanjaan. Haasteita lähti yhteensä 300 ympäri Suomen, ja aikeista teoiksi on jo edetty osassa vanhusneuvostoista.

– Ainoana kriteerinä on, että hyvän teon tulee olla maksuton. Tavoitteenamme on vain tuoda hyvää mieltä niin saajalle kuin tekijällekin, Ruskon vanhus- ja vammaisneuvoston puheenjohtaja Liisa Tuominen kertoo.

Ruskon neuvoston jäsenten oma hyvä teko vuonna 2017 on käydä tervehtimässä ikääntyneitä kotona tai palvelutalossa yksinäisyyden poistamiseksi.

– Hyvät teot voivat olla päivittäisiä arjen piristyksiä, kuten esimerkiksi oven avaaminen naapurille, kauppakassin kantaminen ikääntyneen kotiin, ulkoilulenkki yhdessä tai yksinkertaisesti tervehtiminen, hymy, ystävällinen katse ja lause naapurille. Tarkoitus olisi, että käytännöt jäisivät elämään tuleville vuosillekin, vanhusneuvoston sihteeri Sirpa Lehtola sanoo.

– Toivomme, että kaikki Suomen vanhusneuvostot lähtevät yhdessä mukaan tekemään parempaa Suomea omalla tavallaan. Tarvitsemme myönteisiä uutisia, joiden kautta pyrimme tiedottamaan hyvistä teoista mediakanavissa, lisää Lehtola.

Osa haasteeseen vastanneista vanhusneuvostoista on luvannut järjestää tapahtumia kampanjan puitteissa.

– Myös meillä on tulossa isompi ulkoilutapahtuma myöhemmin keväällä. Pääasiallisena toimintana neuvostossamme ovat kuitenkin päivittäiset arjen teot. Tarvetta palvelutaloissa ja miksei myös itsenäisesti asuvien keskuudessa on erityisesti ulkoilutukselle, Tuominen ja Lehtola toteavat.
– Yksinäisyys on iso, ja varsinkin ikääntyneiden keskuudessa vahvasti vireystasoon vaikuttava, asia. Siksi jatkuvat arkea helpottavat ja mieltä ilahduttavat teot ovat ensi sijalla, he jatkavat.

Vuodesta 2003 alkaen toiminut Ruskon vanhus- ja vammaisneuvosto on kunnan ja sen alueella toimivien eläkeläisyhdistysten, vammaisten sekä vanhustyötä tekevien yhteisöjen yhteistyöelin. Vuoden 2009 alusta neuvostot yhdistyivät Vahdon ja Ruskon kuntaliitoksen seurauksena. Vanhusneuvosto on ollut vuodesta 2013 kunnille pakollinen toimielin ja se toimii neuvoa antavana elimenä vanhusten asemaa koskevissa asioissa.

– Eläkeläistoiminnan osalta Rusko on hyvin aktiivinen kunta. Vanhusneuvosto on paitsi yhteistyöelin myös aloitteellinen vaikuttamistoimielin, Lehtola tiivistää.

Yhteistyötä Hyvä teko ikäihmiselle -haastekampanjassa vanhusneuvosto tekee muun muassa Ruskon seurakunnan, Maunun palvelutalon ja Jokituvan sekä Vahdon Maa- ja kotitalousnaisten kanssa.

Katariina Mäkinen-Önsoy