RaisioRace tuo mäkiautot kisaamaan Pahtanmäkeen

RaisioRace-mäkiautokilpailun järjestäjinä ovat Raision kaupungin liikunta- ja nuorisotoimenjohtaja Reijo Hakorinta (vas.) ja Raision Pinskujen Pia Vihermaa, Sanni Karlström ja Risto Rihko. Kisaan osallistujilta peritään maksu, mutta yleisölle tapahtuma on ilmainen. Kuva: Ragip Önsoy.

Kierrätysmateriaaleista auton nikkaroineet tiimit voivat ilmoittautua ensimmäiseen #RaisioRace-tapahtumaan 15. huhtikuuta mennessä. Kriteerinä on, että auto on paitsi rakennettu itse, myös suurin osa sen rakentamiseen käytetyistä materiaaleista tulee olla kierrätettyjä.

TAPAHTUMAT. Raision Pinskut, Raision kaupungin nuorisopalvelut ja Raision työväenopisto järjestävät yhteistuumin 13. toukokuuta RaisioRace-mäkiautokilpailun. Suomi 100 -juhlavuoden Yhdessä-teemaa kunnioittaen ideana on, että kisaan osallistuvat mäkiautot rakennetaan yhdessä, joko Raision Pinskujen mäkiautokerhossa tai omassa autotallissa.

Kerhossa suunnitellaan ja rakennetaan alusta asti itse mäkiauto sekä valmistaudutaan koko perheen vauhtitapahtumaan. Toki auton voi rakentaa myös kerhoon osallistumatta, mutta kriteerit tulee täyttyä, jos kisaamaan mielii, vastuuohjaaja Risto Rihko kertoo.

Kriteerit ovat tiukat mutta selkeät: Mäkiauton tulee olla itse tehty ja sen rakentamiseen käytetyistä materiaaleista 70 prosenttia kierrätysmateriaaleja.

Mahdolliset vilpit huomataan ennen varsinaista kisalaskua mäkiautoille suoritettavassa virallisessa katsastuksessa. Turvallisuus on aina ensisijalla, vaikka leikkimielisestä kilpailusta onkin kyse, Rihko muistuttaa.

Mäkiautoilu yhdistää sukupolvia

Keskiviikkoisin Haunisten verstaalla kokoontuvassa maksuttomassa mäkiautokerhossa valmistuu jo kovaa vauhtia muutama mäkiauto kisapäivää varten. Kuva: Sanni Karlström/Raision Pinskut.

Mäkiautokilpailu on osa lukemattomia paikallistapahtumia, jotka järjestetään Suomi 100 Raisiossa -ohjelman nimissä. Raision kaupungin liikunta- ja nuorisotoimenjohtaja Reijo Hakorinta innostui ideasta, kun Pinskut esittelivät sen loppuvuodesta järjestetyssä yhdistyksille suunnatussa infotilaisuudessa. Kaupunki on hyvillä mielin tukemassa yhdistysten ponnistuksia luomalla edellytyksiä tällaisille avoimille hyvän mielen tapahtumille.

Mäkiautot puhuttelevat erityisesti 50–60-luvun lapsia. Tapahtuma on valmistautumisineen siitä hieno, että auton rakenteluun voivat osallistua kaikki perheenjäsenet ikään tai sukupuoleen katsomatta, Hakorinta iloitsee.

Vaikka pilke silmäkulmassa kisataankin, hifistelijöitäkin varmasti löytyy osallistujien joukosta. Toukokuun puolenvälin säätä kun ei voi ennustaa, keli voi olla hyvinkin kaunis tai sitten todella sateinen. Silloin jollain innokkaammalla osallistujalla saattaa olla mukana sekä kuivan- että sadekelin renkaat, Hakorinta lisää hymyillen.

Hakorinta pitää tärkeänä myös tapahtuman liikunnallista aspektia:

Jotta päästään laskemaan Pahtanmäki alas, tulee mäkiauto ensin työntää tiimin jäsenten voimin mäen päällä sijaitsevalle starttialueelle, Hakorinta sanoo.

Tiimejä kaivataan mukaan

Raision Pinskujen toiminnanjohtaja Sanni Karlström toivoo, että mukaan kisaan lähtee kymmenkunta autoa.

Toivottavasti mahdollisimman moni innostuisi kilpailemaan mäkiautoilla. Lisäksi kutsumme mukaan kisayleisöä sankoin joukoin, innostaa Karlström.

Kilpailukeskuksena toimii koko Vaisaaren koulun alue molemmin puolin Pahtanmäkeä sijaitsevine urheilukenttineen.

Kilpailukeskuksessa on oma Junior RaisioRace -alue, pomppulinna, kasvomaalausta ja liikennepuisto, jossa pääsee kisatunnelmaan myös perheen pienimmät potkuautoilla. Mukana menossa on myös Raision Urheiluautoilijat ry. Lisäksi tapahtumassa esiintyy lastenmusiikkia soittava Rokki-Kokki Duo, Karlström toteaa.
– Yhteistyökumppaninamme toimii Raision Ekotori, josta osallistujat voivat noutaa kierrätettyjä osia edullisesti tapahtumakoodin ilmoitettuaan. Kierrätysteema tukee osaltaan Vihreä lippu -ohjelman mukaista ympäristöystävällistä toimintaamme, jatkaa Karlström.

Katariina Mäkinen-Önsoy