Liedon Jokilaakson koululla esillä kinkerit ja kirjaston historia

Valokuva Liedon museon kokoelmista (LM/va/2:2).

LIETO. Liedon kirjasto ja Liedon seurakunta järjestävät Kinkerit ja kirjaston historia -tapahtuman Jokilaakson koululla keskiviikkona 1. maaliskuuta klo 18 osana itsenäisyyden ajan lietolaisesta sivistyshistoriasta kertovaa tapahtumasarjaa Oikeus oppia – vapaus valita.

Kinkerit ovat osa kirkon järjestämää kansanopetusta. Kinkereitä järjestetään Liedossa edelleen Tarvasjoella, aiemmin ne olivat merkittäviä tapahtumia koko seurakunnan alueella. Kirkkolaki edellytti lukutaitoa, jota kinkereillä kristinopin saamisen lisäksi kuulusteltiin. Kinkereillä laulettiin virsiä, rukoiltiin ja luettiin Raamattua sekä Katekismusta. Samalla annettiin kristillistä opetusta ja sananselitystä. Jokilaakson koulun tapahtumassa sukelletaan vanhaan aikaan yhdessä pastori Outi Tukia-Takalan sekä kanttori Kaisa Takkulan kanssa aidossa kinkereiden hengessä katekismusopetuksineen sekä läksyvirsineen. Etukäteen opeteltavaksi läksyvirreksi on reformaation hengessä valittu virsi 170 eli Lutherin Jumala ompi linnamme. Kinkeriperinteeseen tutustumisen jälkeen Leena Mäki muistelee kinkereitä Liedossa ja Hannu Seppä kertoo kinkerikokemuksista Tarvasjoella.

Kinkereiden jälkeen perehdytään Liedon kirjaston vaiheisiin. Liedon kirjasto sai alkunsa vuonna 1865, kun pitäjäläiset sijaiskappalaisen taivuttelemina päättivät perustaa kirjaston kirkon sakaristoon. Kirkkoherra valitsi kirjastoon yleishyödyllisiä tietokirjoja sekä hengellisesti että siveellisesti kohottavia teoksia. Sunnuntaisin jumalanpalveluksen jälkeen saivat seurakuntalaiset lainata sakariston kokoelmasta itselleen luettavaa. Tarvasjoen kirjasto sai alkunsa jo Liedon kirjastoa aiemmin. Saarnahuonekunnan saarnaaja, pastori Adolf Lindman laittoi kirjastoasian alulle ja järjesti keräyksen lainakirjaston perustamiseksi Euraan. Kirjasto aloitti toimintansa marraskuussa 1857 valvojanaan kirkkoherra ja kirjastonhoitajanaan seurakunnan saarnaaja. Jokilaakson koululla kuullaan kirjaston vaiheista ja päästään tutustumaan Liedon kirjaston ja koulukirjaston kirjoihin noin sadan vuoden ajalta. Sakaristojen lainakirjastoista tullaan kirjavinkkauksen kautta kohti nykypäivää, modernia kirjastoa ja sen muuttuvaa roolia kirjakokoelmasta monipuoliseksi avoimeksi kohtaamispaikaksi ja eläväksi tilaksi.

Tapahtumaan ovat tervetulleita kaikki kiinnostuneet kuuntelemaan, osallistumaan ja halutessaan jakamaan muistoja niin kinkereistä kuin kirjastosta. Mukanaan voi tuoda lapsuuteen, rippikouluun, kinkereihin ja kirjastoon liittyviä valokuvia ja muita muistoja. Kertyneet valokuvat, esineet, muistot ja muistelut tallennetaan Liedon museon kokoelmiin. Museon henkilökuntaa on paikalla tapahtumassa ottamassa vastaan lahjoituksia.

Oikeus oppia – vapaus valita -tapahtumasarjan järjestävät Liedon kunnan kulttuuri- ja liikuntatoimi, Liedon kirjasto, Lieto-Opisto ja Liedon museo. Tapahtumien toteuttamisessa on mukana paikallisia toimijoita. Tapahtumasarjan seuraava tilaisuus Patruunan koulusta Verkatehtaaseen järjestetään Littoisissa huhtikuussa. Tapahtumasarjan ohessa Liedon museo järjestää lapsuuteen ja koulunkäyntiin liittyvän perinnekeruun. Tapahtumasarja on osa valtakunnallista Suomi 100 -ohjelmaa.

TSS