Kaarinaan nousee Roihan perheen Joutsenmerkitty koti

Salla ja Sami Roiha lapsiensa Ellenin ja Edvinin sekä Vili-koiransa kanssa Joutsentalon tontilla Kaarinassa. ”Prosessista kehkeytyi perhettä yhdistävä projekti. Alkuperäiset pelkomme omakotitalon rakentamisesta liittyivät teknisten murheiden lisäksi avioliiton kustannuksella puurtamiseen” Salla ja Sami huokaavat. Kuva: Ragip Önsoy.

Joutsenmerkin kriteerit edellyttävät talolta energiatehokkuutta, ympäristön ja terveyden kannalta parhaita rakennustuotteita, hyvää sisäilmaa, laadukasta rakentamista ja tarkkaa dokumentointia.

KAARINA. Kaarinaan rakenteilla oleva Joutsentalo edustaa rakentaja-asukaspariskunta Sami ja Salla Roihan mukaan ennen kaikkea nelihenkisen perheen viihtyisää ja pitkäikäistä kotia. Omakotitaloprojekti on kuitenkin maanlaajuisesti ensimmäinen laatuaan monella tapaa: Ympäristöystävällisiä arvoja vaaliva pari hakee talolleen Joutsenmerkki-sertifikaattia.

– Joutsenmerkin tiukkojen kriteerien täyttyessä voimme olla varmoja siitä, että olemme rakentaneet perheellemme laadukkaan, ympäristöystävällisen, sisäilmaltaan terveellisen ja energiatehokkaan kodin. Sertifikaatin, jonka voi saada talon valmistuessa, kriteereistä hyötyy paitsi luonto myös perheemme, Piikkiön puolella tällä hetkellä asuvat Roihat toteavat.
– Budjetissa on pysytty mukavasti. Pioneerikohteessa tiedonhakuun ja sopivien materiaalien metsästykseen käytettyä aikaa ei voi suoraan mitata rahassa, Roihat lisäävät.

Viime kesänä alkaneen rakentamisen on määrä valmistua ensi jouluun mennessä. Roihat hakevat Joutsenmerkki-sertifikaattia yhdessä rakennuskumppaninsa HEVI Kivitalojen kanssa.

Konseptitalo kerryttää kokemuksia

Vuonna 2015 valmistui maan ensimmäinen Joutsenmerkitty kerrostalo Järvenpäähän. Roihien Joutsentalo edustaa sen sijaan maan ensimmäistä samoilla ympäristökriteereillä rakennettavaa pientaloa.

– Tällä hetkellä meillä on rakenteilla jo toinen Joutsenmerkkiä hakeva omakotitalo Tampereella. Selkeä tavoitteemme on tarjota tätä mahdollisuutta asiakkaille laajemmin tulevaisuudessa. Meillä on nyt arvokasta kokemusta siitä, miten tällainen hanke pitää viedä eteenpäin. Valmista Joutsenmerkittyä talomallistoa olemme miettineet, mutta aika näyttää miten sen kanssa edetään. Nyt tehdään projekti kerrallaan, kertoo HEVI Kivitalojen toimitusjohtaja Lauri Pöyhönen.

Kokemäkeläisessä perheyritys HEVI kivitaloissa vaalitaan kotimaisuutta: Kivitaloissa he käyttävät FinnEPS Oy:n valmistamia harkkoja, joiden kotimaisuus ulottuu aina valmistusmateriaaleihin asti. Lisäksi sekä FinnEPS-harkkojen että HEVI kivitalojen suunnittelu ja valmistus tapahtuu täysin kotimaisin voimin. Harkkotuotteet ovat tutkittuja, CE-hyväksyttyjä ja avainlipputunnuksella varustettuja. FinnEPS-harkot kuuluvat myös Rakennusmateriaalien päästöluokkaan M1.

Viime vuonna alettiin rakentamaan myös Suomen ensimmäistä Joutsenmerkittyä päiväkotirakennusta Hyvinkäälle sekä koko Pohjoismaiden ensimmäistä Joutsenmerkin kriteerit täyttävää loma-asuntoa Uuteenkaupunkiin. Vuonna 2018 valmistuvista kohteista on julkaistu Vantaan kaupungin vuokrataloyhtiö VAV Asuntojen tilaama ja rakennusyhtiö NCC:n urakoima kerrostalo.

Ympäristöystävällinen Joutsentalo

Roihien uudessa kodissa tullaan hyödyntämään maalämmön lisäksi aurinkoenergiaa sekä lämmön- että sähköntuotannossa. Roihat valitsivat omaan kulutukseensa sopivan aurinkosähköjärjestelmän Carunan Aurinkolaskurin avulla ja kartoittavat järjestelmän hankintaa sen pohjalta.

– Aurinkopaneelit ja -keräimet asennetaan autotallin ja varaston yhdistävän tilan katolle, esittelee Sami Roiha.

Lounais-Suomen Jätehuollolta Roihat varmistavat, että myös jätehuolto on oikeaoppisesti hoidettu.

– Ympäristövastuullisuuteen liittyy myös asianmukainen jätteidenkäsittely, johon kiinnitämme erityistä huomiota sekä rakennusvaiheessa että täällä asuessamme, Roihat jatkavat.

Elinkaarirakentamista parhaimmillaan

Joutsenmerkki-sertifikaattia hakevissa taloissa tehdään laaduntarkastuksia ja -testauksia vieläkin tarkemmin ja tiheämpään tahtiin muihin rakennusprojekteihin verrattuna. Vaatimusten tulee täyttyä niin rakennusvaiheessa kuin myöhemminkin ajatellen rakennuksen koko elinkaarta.

Alun perin Roihat eivät edes halunneet harkita omakotitalon rakentamista.

– Varmasti mielessä kyti pelko siitä, että jotkin ratkaisut menevät pieleen. Sellaisia tarinoita kun kuulee liian usein, Sami Roiha toteaa.
– Joutsentalo-ideaan tutustuminen kuitenkin muutti mielemme. Elimme vuoden 2015 loppupuolta, kun löysimme tämän tontin sattumalta. Tonttikauppojen lisäksi eräs isoimpia ja fiksuimpia päätöksiä oli se, että jättäydyin päivätyöstä opintovapaalle. Tämä vapautti lisää aikaa päivisin perehtyä projektiin ja osallistua itse rakentamiseen, koska opinnoissa käydään iltaisin. Täällä me Sallan kanssa molemmat itse tehdään mitä pystytään, ja tietyt hommat ovat ammattilaisten heiniä, lisää Sami Roiha.

Perheen projektiin voi tutustua tarkemmin heidän blogissaan Joutsentalo.

Katariina Mäkinen-Önsoy