Everton-futisjoukkueessa on ilo harrastaa

Onnistumisen tuuletuksia maanantaina 23. tammikuuta pidetyissä vuoden ensimmäisissä Evertonin treeneissä. Sisätreeneissä pelataan, harjoitellaan ja tehdään lisäksi futiksen oheisharjoituksia, kuten kuntopiiriä, futsalia, koripalloa ja salibandya. Keväällä ilmojen lämmetessä toiminta siirtyy ulos. Kuva: Ragip Önsoy.

NAANTALI. Liikuntaseura Naantali (LiiNa) innostaa nuoria liikkumaan ei-kilpailullisen harrastuksen parissa. Vuosina 2004–2006 -syntyneille tytöille suunnattu Everton-harrastejalkapallojoukkue kokoontuu talvikaudella Lietsalan koululla kerran viikossa. Kesäkaudella treenien lisäksi pidetään rentoja ystävyysotteluita.

Tällä hetkellä harrastajia on reilu tusina, mutta joukkueen vetäjä Juha Niemisen mukaan mahtuu vielä.

– Everton-joukkue on tarkoitettu kaikille tytöille, jotka haluavat pelata jalkapalloa mutta eivät kilpailla, Nieminen tiivistää.
– Mukaan voi tulla Liikuntaseura Naantaliin yhteyttä ottamalla tai vaikka vain ilmestymällä paikalle harjoituksiin. Lajikokeilut onnistuvat maksutta, mutta mukaan joukkueeseen pääsee maksamalla kymmenen euron suuruisen seuran jäsenmaksun, lisää Nieminen.

Joukkueessa harrastavat tytöt komppaavat valmentajaansa: Etukäteen ei tarvitse osata mitään lajia, vaan iloisessa seurassa pelaajat saavat pelata oman intonsa ja taitonsa mukaan.

Merimaskulainen Minttu Koponen, 11, sekä naantalilaiset Susanna Aurasuo, 12, ja Nanna Nyblom, 12, suosittelevat Evertoniin liittymistä.

– Meillä on hyvä porukka ja yhteishenki. Täällä ei tarvise osata entuudestaan mitään eikä kilpailla muita vastaan, kertovat tytöt kuin yhdestä suusta.

Aurasuo, Koponen ja Nyblom nauttivat harrastejalkapallosta, sillä heillä ei ole muita urheiluharrastuksia.

– Täältä löytyy paitsi uusia kavereita myös kivaa tekemistä palloilulajien merkeissä, tytöt iloitsevat.

Joukkueessa on enemmän ja vähemmän urheilua harrastavia tyttöjä, joita yhdistää rakkaus jalkapalloon. Osa tytöistä pelaa myös piirisarjajoukkueissa, mutta näissä treeneissä edetään liikkumisen riemun kautta.

– Muutamat harrastajat ovat olleet mukana joukkueen perustamisesta eli vuodesta 2011 alkaen. Osa on tullut mukaan vuosien varrella. Joukkue perustettiin alun perin osana VG-62:n nappulaliigaa. Nyt Liikuntaseura Naantalin yhteistyön myötä toivomme jälleen uusia osallistujia, Juha Nieminen kannustaa.

LiiNan puuhanainen Leena Haanpää kertoo, että harrasteryhmä on juuri sopiva lisä seuran muuhun tarjontaan. Seuran toiminta-ajatuksena on tarjota kuntalaisille matalan kynnyksen liikuntapalveluja edullisesti.

– Se tukee ja kehittää lasten liikunnan mahdollisuuksia. LiiNa:ssa lähes kaikki ryhmät ovat ei-kilpailullisia. Tarjolla on esimerkiksi tanssiin ja voimisteluun liittyviä harrasteryhmiä, esittelee Haanpää.
– Kaikki eivät ole kiinnostuneita kilpailemisesta, mutta nauttivat silti liikunnasta. Liikunnalla on suuri vaikutus hyvinvointiin kaikissa ikäryhmissä, Haanpää jatkaa.

Harrastejoukkueiden avulla halutaan tukea ja kehittää lasten liikuntamahdollisuuksia tasapuolisesti.

Katariina Mäkinen-Önsoy