Valtuustoaloite: Bussin ja taksin yhdistelmäliikenne Naantaliin

NAANTALI. Raision alueella on lähes puoli vuotta ollut käynnissä bussin ja taksin yhdistelmäliikenteen Fölix-niminen kokeilu. Palvelun kehittämisestä päätetään kokeilusta saatavien kokemusten perusteella.

– Raisiossa kokeilu on päättymässä vuodenvaihteessa ja nyt on Naantalin paikka liittyä mukaan yhdistelmäliikenteen seuraavaan vaiheeseen, linjaa naantalilainen kaupunginvaltuutettu Vilhelm Junnila (PS), joka jätti 12. joulukuuta valtuustoaloitteen yhdistelmäliikenteen käynnistämiseksi Naantalissa. Aloitteen on allekirjoittanut Junnilan lisäksi 28 muuta valtuutettua.

Käytännössä yhdistelmäliikenne tarkoittaa, että asiakas voi yhdistää bussimatkaansa kiinteähintaisen taksimatkan. Taksimatka on Raisiossa maksanut viisi euroa ja liityntäpysäkkeinä on ollut Raision keskustan kaksi pysäkkiä, joiden kautta liikenne kulkee Turkuun ja Naantaliin. Raisio on tukenut kokeilua taloudellisesti. Tämä on antanut mahdollisuuden erityisesti iäkkäille, vajaakuntoisille ja autottomille henkilöille suoraan yhteyteen kotiovelta alueemme palveluihin.

Fölix on mahdollistanut tehokkaan joukkoliikenteen myös keskustan ulkopuolisille alueille niinä vuorokaudenaikoina, jolloin bussiliikenteen järjestäminen ei ole muuten mahdollista.

– Uskomme, että yhdistelmäliikenteellä olisi myönteinen vaikutus myös saariston asukkaille, joilla on rajoitetumpi määrä kulkuyhteyksiä käytettävissään. Yhdistelmäliikenne on tehokasta, koska säännöllisiin vuoroihin ja suunniteltuihin linjoihin perustuva bussiliikenne tulisi huomattavasti kalliimmaksi. Liikennevirasto on myöntänyt liikkumisen ohjaukseen valtionavustusta, Junnila perustelee aloitettaan.

– Yhteistyötä kannattaa tehdä silloin, kun se on kokonaisuuden kannalta tarkoituksenmukaista ja mielestämme Naantalin kannattaa hyödyntää nämä mahdollisuudet ja olla osana innovaatioiden kehittämisessä, hän jatkaa.

Allekirjoittaneet kaupunginvaltuutetut esittävät, että Naantalin kaupunki neuvottelee yhteistyöstä Lounais-Suomen Taxidata Oy:n kanssa tavoitteena aloittaa bussin ja taksin yhdistelmäliikenne Naantalissa ja luoda alueellisesti soveltuvia digitaalisia ratkaisuja liikkumisen ohjaukseen.