KAARINA. Piikkiön Pontelassa juhlittiin tiistaina 22. marraskuuta Piikkiön Eläkkeensaajien 40-vuotista historiaa. Juhlan avasi yhdistyksen puheenjohtaja Kalevi Pirttijärvi.

– Piikkiö on kauniin Kaarinan kainalossa varsin itsenäinen ja itsepäinen yhteisö, jossa vallitsee vahva kotiseuturakkaus. Piikkiön Eläkkeensaajat on tässä yhteisössä paikkansa ansainnut vireällä ja määrätietoisella toiminnallaan, hän sanoo.

Juhlapuheen piti Eläkkeensaajien Varsinais-Suomen piirin puheenjohtaja Simo Paassilta.

– On tärkeää saada mahdollisimman moni eläkkeelle jäävä liittymään mukaan toimintaan. Eläkkeensaajien jäsenmäärä on ylittänyt Suomessa jo 85 000. Jotta Eläkkeensaajien sanalla on painoa, täytyy mukana olla paljon ihmisiä, hän linjaa.

Hän esitteli myös eläkejärjestöjen yhdessä tekemää tutkimusta, jonka mukaan 85 % ikääntyneistä kokee olevansa tyytyväinen omaan elämäänsä. Valtaosa heistä kokee elämänsä ainakin jonkin verran onnelliseksi.

– Kolme tärkeintä onnen lähdettä ovat hyvä terveys, toimivat ihmissuhteet ja kiinnostavat harrastukset. Lisäksi nousi esiin toimeentulo onnellisuuden osatekijänä, Paassilta kertoo.

Ikääntyvien äänen pitäisi hänen mielestään kuulua voimakkaammin yhteiskunnallisessa päätöksenteossa.

– Seuraavissa kunnallisvaaleissa on taas mahdollisuus valita sellaiset valtuutetut, jotka ymmärtävät ikäihmisten elämää. Tutkimuksen mukaan ikäihmiset kokevat, että heitä syrjitään ja nuoruutta ihannoidaan yhteiskunnassa, hän huomauttaa.

Tämän päivän ikäihmisten suurimmat ongelmat taas kyseisen tutkimuksen mukaan ovat eläkkeiden pienuus, yksinäisyys ja sote-palveluiden huono saatavuus.

– Yksinäisyyden torjunta on kaikkien eläkejärjestöjen yhteinen tehtävä. Olen havainnut, että Piikkiön Eläkkeensaajissa onkin tehty ansiokasta työtä yksinäisyyden torjumiseksi, hän kehuu.

Vapaaehtoistyön arvoa ei voi mitata rahassa

Kaarinan kaupunginjohtaja Harri Virta jatkoi samoilla kiitosten linjoilla:

– Teidän järjestöllänne on suuri rooli syrjäytymisen ehkäisemisessä. Kaupunki on erittäin kiitollinen kaikesta siitä vapaaehtoistyöstä, jota teette. Sen arvoa ei voi edes rahassa mitata, hän kiittelee ja viittaa tutkimukseen, jossa kerrotaan ikäihmisten yksinäisyyden vaikutuksista erilaisten sairauksien puhkeamiseen.

Lisäksi hän kertoi ikäihmisten palveluiden tilanteesta Kaarinassa.

– Koti- ja vanhuspalvelut muuttaa nimensä ikäihmisten palveluiksi. Olemme myös tehneet Ikäystävällinen Kaarina -ohjelman, jota ikäihmiset ovat olleet mukana rakentamassa. Tulevat toimenpiteet liittyvät muun muassa joukkoliikenteen ja välimallin asumisratkaisujen kehittämiseen, hän kertoo. Välimallin asumisratkaisuilla hän tarkoittaa oman kodin ja laitoksen välillä olevia mahdollisuuksia.

Tällä hetkellä Piikkiön alueella näkyvin hanke ikäihmisten suhteen on Valmakodin peruskorjaus- ja laajennushanke.

– Ensimmäiset seinäelementit ovat jo pystyssä ja ensi vuonna päästään asumaan. Nimikilpailu käytiin Piikkiö-päivillä. Valmakodin nimeksi tulee Piikkiö-koti. Nimi vaihdettiin, koska Liedossakin on Valmakoti ja esimerkiksi Tyksistä on palautettu ihmisiä väärään Valmakotiin, kaupunginjohtaja kertoo.

Vanhuus on viisautta – jakakaa sitä!

Piikkiön kirkkoherra Merja Hermosen mielestä vanhuus on viisautta.

– Jakakaa sitä sekä toisillenne, että seuraaville sukupolville, hän neuvoo.

Lisäksi hän mietti puheessaan, miten voisimme ottaa vanhuuden viisauden paremmin huomioon.

– Itse kaipaisin sitä äänenä, joka kuuluisi vahvemmin eri muodoissa, hän pohtii.

– Onni, jota minä odotan vanhuudessa on se, että kiiru vähenis, hän sanoo.

Lisäksi Hermonen kertoi puheessaan, että on hakenut Rauman kirkkoherraksi. Hakuprosessiin liittyvästä soveltuvuustutkimuksesta hän tuli kuitenkin siihen tulokseen, että hän on oikein sopiva kirkkoherra juuri Piikkiöön.

Janica Vilen