Paimiossa kasvanut ja nykyään Raisiossa asuva komediatähti Kalle Lamberg on lyönyt tänä vuonna läpi monessa

Näyttelijä ja teatterinjohtaja Kalle Lamberg on noussut lyhyessä ajassa kotimaisen viihteen huipulle. Nyt hän on ehdolla Kultaisen Venlan saajaksi!

PAIMIO, RAISIO. Paimiossa kasvaneelle ja nykyään Raisiossa asuvalle Kalle Lambergille päättyvä vuosi on ollut erityisen rankka. Kiirettä on pitänyt monesta suunnasta, kun syksyllä alkaneiden Linnateatterin johtajan töiden lisäksi hän on ollut mukana tekemässä niin elokuvia kuin tv-sarjojakin.

Lambergin kiinnostus teatteria kohtaan sai alkunsa jo lapsuudessa. Hänen äitinsä on toiminut teatterissa maskeerajana ja saattoi Kallen mukaan teatteriharrastuksen pariin.

– Sauvon kesäteatteri tarvitsi esitykseensä lapsinäyttelijää ja ehkäpä äiti ajatteli, että saisin sillä tavoin kanavoida ylienergisyyttäni. Kai minulla ADHD olisi ollut, jos sellaisia 90-luvun alussa olisi osattu diagnosoida, Lamberg naurahtaa.

Paimiosta Turun ja Helsingin kautta Raisioon

Lapsuutensa Lamberg asui Paimiossa.

– Se oli virikkeellistä ja samalla viatonta aikaa. Silloin sai pomppia puron yli kiviä pitkin. Ehkäpä sieltä saadut kokemukset ja sattumukset edesauttoivat sitä, että minusta tuli näyttelijä, Lamberg jatkaa.

Ensimmäisen näyttelijäkokemuksen jälkeen Lamberg laittoi teatteriharrastuksensa muutamaksi vuodeksi hyllylle. Hän kokeili useita eri urheilulajeja, kunnes kilpatanssista tuli hänen ykkösharrastuksensa. Muutto Paimiosta Turkuun mahdollisti teatteriharrastukseen palaamisen.

– Pääsin mukaan Turun Nuoreen Teatteriin ja olin siellä sitten taas aktiivisesti mukana ja se vei mennessään. Ehkäpä yläasteikäisenä aloin jo miettimään, että kyllähän näytteleminen voisi olla mielekäs ammatti. Pääsin yläasteen jälkeen ilmaisupainotteiseen Juhana Herttuan lukioon ja siinä vaiheessa näytteleminen taisi olla jo paljon muutakin kuin pelkkää harrastamista, Lamberg pohtii.

Lukio-opintojen ja ylioppilaaksi kirjoittamisensa jälkeen Lamberg haki teatterikorkeakouluun. Monivaiheisen hakuprosessin jälkeen hänet valittiin ensimmäisellä yrittämällä opintoihin.

– Yritimme kysyä opettajilta perusteluita, miksi juuri me olimme ne 12, jotka valittiin, mutta emme saaneet kunnollista vastausta. Sanottiin vain, että te olette ne, ja keskittykää opintoihin, Lamberg toteaa.

Tällä hetkellä Lamberg asuu kihlattunsa kanssa Raisiossa, josta oma koti löytyi sattumien seurauksena vajaat kaksi vuotta sitten.

– Olimme etsineet sopivaa omakotitaloa jo pidempään, kun anoppini soitti tästä talosta. Hän oli nähnyt ilmoituksen lehdessä ja käydessämme tutustumassa taloon, teimme heti tarjouksen. Olemme viihtyneet täällä erinomaisesti, Lamberg sanoo.

Ensi vuonna taukoa teatterissa näyttelemisestä

Ensi vuonna 30 vuotta täyttävä Lamberg on valmistumisensa jälkeen kuulunut tiiviisti Linnateatterin vakiväkeen. Hänet tunnetaan ennen kaikkea komediallisista rooleistaan. Komedian tekeminen on ollut hänelle aina kaikki kaikessa.

– Toisten ihmisten hauskuuttaminen on ollut minussa jo pienestä pitäen, Lamberg tuumaa.

Kuluva vuosi on ollut näyttelijälle erityisen rankka. Lamberg aloitti elokuun alussa Linnateatterin taiteellisena johtajana Petteri Summasen siirryttyä muualle. Lamberg teki ensiesiintymisensä televisiossa helmi–huhtikuussa esitetyssä Saturday Night Livessa ja on ollut sen jälkeen hyvin kysytty erilaisiin televisio- ja elokuvarooleihin. Lamberg on ollut mukana tänä vuonna ensi-iltansa saaneissa elokuvissa Luokkakokous 2 ja Onnenonkija sekä suositussa tv-sarjassa Roba.

– Onhan tämä on ollut aikamoista hullunmyllyä. Onneksi kellossa on ollut se 24 tuntia ja aika on riittänyt, mutta ensi vuonna pidän taukoa teatterissa näyttelemisestä, Lamberg sanoo.

Kimmo Muttilainen